Medvede drže u kavezima kako bi im uzimali žuč! Metode su mučne, a evo zašto je ovaj biznis veoma unosan (VIDEO)

06.06.2023

09:16

0

Autor: N.P.

Prodaja medveđe žuči i dalje cveta u mnogim azijskim zemljama, pogotovo u Kini

Medvede drže u kavezima kako bi im uzimali žuč! Metode su mučne, a evo zašto je ovaj biznis veoma unosan (VIDEO)
Copyright Profimedia

Kada je osoblje organizacije "Animals Asia" došlo na jednu vijetnamsku farmu, zateklo je gnusan prizor - mečka je bila utamničena u mračnoj i prljavoj prostoriji, iz šapa joj je izlazio gnoj, na određenim mestima joj je nedostajalo krzna, a kandže su toliko porasle da su se zabadale u meso.

Nažalost, mnogi medvedi se godinama drže u ovakvim uslovima, ili bolje reći održavaju u životu, zbog žuči. U pitanju je tečnost zlatne boje koja se uzima iz medveđe utrobe jer se koristi za proizvodnju tradicionalnih lekova, od losiona, kapi za oči do injekcija.

Trgovina ovim proizvodima je zabranjena u većini azijskih zemalja, a brojni aktivisti se bore na sve načine da se surova i neodrživa praksa zaustavi. Međutim, to ostaje unosna industrija u Kini, gde prodaja medveđe žuči ostaje legalna.

 

 

Džil Robinson je od osnivanja organizacije, tokom devedesetih, videla mnogo ovakvih slučajeva. Poslednjih godina je sa svojim timom spasla skoro 680 medveda sa farmi u Vijetnamu i Kini, a mnogi su pokazivali znake esktremne traume.

- Nemaju pristup vodi ili hrani. Nema spoljašnjih uticaja ili stimulacije, nisu čak videli ni sunčevu svetlost. Gube krzno, a često imaju slomljene zube jer iz frustracije grizu rešetke kojima su okruženi - rekla je.

Veoma je teško iskoreniti trgovinu medveđe žuči jer je u pitanju unosan biznis za farmere. Naučnici pokušavaju da proizvedu sintetičke alternative, ali korisnici ipak preferiraju pravu stvar. Svojevremeno je samo jedan mililitar u Vijetnamu mogao da se proda za 10 dolara.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Animals Asia (@animalsasia)

 

U toj zemlji je odvlačenje medveda iz divljine radi uzimanja žuči postalo nezakonito 2005, kada se smatralo da oko 4.000 njih živi u zatočeništvu. Od tada je ta brojka opala, ali i dalje postoji oko 300 medveda na brojnim imanjima zbog rupe u zakonu koja farmerima dozvoljava da drže medvede, ali samo ako istaknu da im neće vaditi žuč. Sa druge strane, ove životinje se pronalaze u veoma lošem stanju, što svakako ukazuje na to da su se farmeri uveliko bavili tom praksom.

Procenjuje se da u Južnoj Koreji i dalje postoji oko 300 medveda koji se drže u zatočeništvu zbog žuči, i po 100 u Laosu i Mjanmaru.

Kina je najveće tržište za ovaj posao, pa tamo ima oko 15.000 medveda čija se žuč ekstrahuje.

Tradicionalna medicina

U tradicionalnoj kineskoj medicini se medveđa žuč koristi protiv epilepsije, hemoroida, srčanih oboljenja, raka, prehlada i mamurluka.

Prvi zapis o tome se pojavio u jednom tekstu iz 659. godine za vreme dinastije Tang, a od tada se upotreba "leka" proširila Azijom.

Profimedia
Jedna ampula medveđe žuči

Ursodeoksiholna kiselina, ili ursodiol, glavni je sastojak medveđe žuči, a naučno je utvrđeno da pomaže u rastvaranju kamenja u žuči i leči bolesti jetre. Ipak, ovaj sastojak može sintetički da se proizvede i ne postoji jasan naučni dokaz da medveđa žuč može da izleči pomenute bolesti.

U ovu svrhu najviše se koriste azijski crni medvedi, a često se love u južnoazijskim zemljama poput Laosa, Kambodže, Vijetnama, Indonezije i Malezije, gde im se populacija drastično smanjila.

Kako se žuč uzima od medveda?

Kada je reč o izvlačenju žuči iz medveda, tehnike se razlikuju od zemlje do zemlje, a neke su prilično kontroverzne.

Vijetnamski poljoprivrednici su devedesetih imali običaj da raseku abdomen i žučnu kesu medveda pre nego što bi ih ponovo ušivali, ali bi životinje mogle da prežive samo nekoliko takvih procedura.

Profimedia
Veterinari pregledaju medveda kome je vađena žuč

Nakon toga su počeli medvedima da daju ketamin, snažan anestetik, pre nego što bi ih ubadali po tačkama na telu gde bi mogla da bude žučna kesa. Ali tada bi iglama često probadali i druge organe, poput slezine, bubrega i jetre. Specijalnom pumpom bi ispumpavali žuč.

U pojedinim slučajevima, medvedi se podvrgavaju operaciji kako bi se trajno napravio rez od žučne kese do abdomena, iz kog žuč curi, ali to takođe prouzrokuje infekcije i apscese.

U Južnoj Koreji nije dozvoljeno uzimanje žuči od živih medveda, ali se mogu ubijati oni stariji od 10 godina i potom prodavati njihove žučne kese kako bi se uzimala potrebna tečnost.

U Kini se medvedi drže u metalnim okovima kako bi im se ograničilo kretanje. Zakon iz 1996. godine je propisao veličinu kaveza i dozvolio je samo jedan metod uzimanja žuči, i to na medvedima starijim od tri godine.

AP Photo/Lee Jin-man
Medved zatočen u kavezu u Južnoj Koreji

Metoda uključuje operaciju kojom se stvara cevka od samog tkiva životinje kroz koju žuč izlazi. Farmeri sakupljaju žuč dok životinji hranom privlače pažnju. Navodno, medvedi tako ne pokazuju znake stresa ili uznemirenja.

Ipak, staromodnije i mučnije metode se i dalje upražnjavaju u određenim delovima zemlje.

Može li se tome stati na kraj?

Južna Koreja se obavezala da će do 2026. potpuno zabraniti ovakav uzgoj medveda, a u Vijetnamu aktivisti i vlasti razgovaraju sa lokalnim zajednicama kako bi meštane ubedili da im predaju izmučene životinje.

Poseban problem, ipak, predstavlja profit koji donosi ovaj biznis, jer su zajednice koje uzgajaju medvede obično najbogatije u selu.

 

 

Aktivisti se nadaju da će moći da preokrenu situaciju, pogotovo što su medvedi sve stariji i bolesniji.

Međutim, u Kini posao i dalje cveta. Procenjuje se da oko 50 miliona ljudi koristi proizvode od medveđe žuči.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike