Spasen poslednji albanski "medved iz restorana": 20 godina bio u kavezu, držali ga kao atrakciju

13.12.2022

09:28

0

Autor: 24sedam

Takozvani "medvedi iz restorana" tradicionalno su se držali u malim kavezima kraj albanskih restorana ili hotela

Spasen poslednji albanski "medved iz restorana": 20 godina bio u kavezu, držali ga kao atrakciju
Medved Marko je 20 godina bio u zatočeništvu - Copyright Profimedia

Posle više od 20 godina provedenh u kavezu, poslednji albanski "medved iz restorana" stigao je u svoj novi dom, utočište za životinje u Austriji.

Takozvani "medvedi iz restorana" tradicionalno su se držali u malim kavezima kraj albanskih restorana ili hotela i služili su kao atrakcija za turiste i goste. 

Međunarodna organizacija "Četiri šape" (Four Paws) pokrenula je 2016. akciju "Najtužniji medved" da bi oslobodila i premestila više od 30 ovih životinja koji su služili za pokazivanje gostima. 

Marko, 24-godišnji mrki medved, ostao je poslednji među njima i ovog meseca je iz restorana "Sofra e Ariut" (Medveđi sto) premešten u austrijski Arbesbahu. 

U zatočeništvu se borio s brojnim zdravstvenim problemima. 

Pretio je, imao je slomljene zube, grčeve u nogama i pokazivao je znakove teskobe, a sve su to posledice života u kavezu površine 100 kvadratnih metara s betonskim podom uz neadekvatnu ishranu. 

Osim toga, "medvedi iz restorana" nikad nisu imali zimski san.

AP Photo/Franc Zhurda
Medved Marko

Uz pomoć anestetika, Marko je od Tirane do Arbesbaha putovao 44 sata preko Severne Makedonije, Grčke, Bugarske, Rumunije i Mađarske. 

- Redovno smo pravili pauze za vreme putovanja da bi veterinar u pratnji mogao da ga pregleda i nahrani voćem i povrćem - kazala je Magdalena Skerk-Tretin, koordinatorka projekta spasavanja. 

- Nakon što su ga dvadeset godina hranili uglavnom ostacima iz restorana i hlebom, nevoljno je prihvatio povrće, ali je zato grožđe pojeo s užitkom - dodala je. 

Marko će se u utočištu, otvorenom 1988. godine, pridružiti trojici spasenih medveda koji žive u prirodnom okruženju površine 14.000 kvadratnih metara. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike