Najgora železnička nesreća u Indiji u ovom veku: Više od 260 poginulih, stotine povređenih, spasioci očajnički traže preživele (VIDEO/FOTO)

03.06.2023

11:05

0

Više od 200 vozila hitne pomoći i stotine lekara, medicinskih sestara i spasilačkog osoblja poslato je na mesto događaja

Najgora železnička nesreća u Indiji u ovom veku: Više od 260 poginulih, stotine povređenih, spasioci očajnički traže preživele (VIDEO/FOTO)
Copyright AP Photo

Najmanje 261 osoba je poginula, dok je 650 povređeno u sudaru tri voza u istočnoj indijskoj državi Odiša, saopštili su zvaničnici, a prenosi BBC.

Jedan putnički voz je iskočio iz šina i njegovi vagoni su pali na susednu prugu gde ih je u petak uveče udario nadolazeći voz. Teretni voz je stajao u mestu.

Očekuje se da će broj mrtvih rasti, jer su mnogi i dalje zarobljeni u olupini.

Još nije jasan uzrok najgore železničke nesreće u Indiji u ovom veku.

Zvaničnici su rekli da je nekoliko vagona iz "Shalimar-Chennai Coromandel ekspresa" iskočilo iz šina oko 19.00 u okrugu Balasor, udarilo u nepomični teretni voz i nekoliko njegovih vagona je završilo na suprotnoj pruzi.

Drugi voz, "Howrah superbrzi ekspres", koji je saobraćao od Jesvantpura do Haore, potom je udario u prevrnute vagone.

- Sila kojom su se vozovi sudarili dovela je do toga da je nekoliko vagona zgnječeno i oštećeno. Pokušavamo da presečemo olupinu da bismo došli do putnika. Takođe moramo da pazimo da one žive ne povredimo - rekao je Atul Karval, šef Nacionalne snage za reagovanje na katastrofe.

On je dodao da je ovo "treća najsmrtonosnija nesreća u istoriji indijskih železnica".

Više od 200 vozila hitne pomoći i stotine lekara, medicinskih sestara i spasilačkog osoblja poslato je na mesto nesreće, rekao je glavni državni sekretar Pradip Džena.

Sudhanshu Sarangi, generalni direktor vatrogasne službe Odiša, ranije je saopštio da je 288 ljudi poginulo.

Ministar železnice Ašvini Vaišnau je na mestu nesreće, a očekuje se da će premijer Narendra Modi posetiti povređene u bolnici kasnije u subotu.

U državi je proglašen dan žalosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike