Kako je četvoro dece moglo da preživi pad aviona u amazonskoj prašumi?

04.06.2023

09:16

0

Uprkos vazdušnim i vodenim pretragama koje su pokrenute odmah nakon incidenta, avion je pronađen posle više od dve nedelje

Kako je četvoro dece moglo da preživi pad aviona u amazonskoj prašumi?
Copyright Profimedia

Mesec dana nakon što je četvoro dece nestalo u kolumbijskom Amazonu, preliminarni izveštaj Uprave za civilno vazduhoplovstvo ove zemlje nudi naznake o tome kako su mogli da prežive avionsku nesreću u kojoj su poginule sve odrasle osobe.

Priča o nestaloj deci izazvala je veliko interesovanje širom sveta, dok se masovna operacija potrage pod vođstvom vojske nastavlja u šumi, iako je ranije saopšteno da su deca pronađena, što je vest koja je pogrešno protumačena - zapravo je saopšteno da je moguće da su preživela pad aviona i da je pokrenuta potraga za njima.

U nesrećnom letu 1. maja učestovali su pilot Ernando Mursija Morales, vođa domorodaca Jaruparija Herman Mendoza Ernandez, starosedelac po imenu Magdalena Mukutuj Valensija i njenih četvoro dece, najstarije od 13 godina i najmlađe staro samo 11 meseci.

Ubrzo nakon ranojutarnjeg poletanja iz udaljene zajednice Ararakuara, pilot je radio-vezom javio kontroli vazdušnog saobraćaja da će potražiti mesto za hitno sletanje, navodi se u izveštaju.

- Motor na minimum, potražiću polje - rekao je on.

Pilot je kasnije obavestio da je motor povratio snagu i nastavio svojim putem - samo da bi ponovo naišao na nevolju manje od sat vremena kasnije: „Motor mi je ponovo otkazao... Potražiću reku... Imam reku sa desne strane...”

YouTube/ Noticias Caracol
 

Ovog puta problem nije rešen.

Kontrola vazdušnog saobraćaja kasnije je pratila avion koji je skrenuo udesno, da bi zatim nestao sa radara, navodi se u izveštaju.

Uprkos vazdušnim i vodenim pretragama koje su pokrenute odmah nakon incidenta, avion je pronađen posle više od dve nedelje - što je ozbiljan vremenski period kada je reč o sudbini putnika aviona.

Raspored sedenja bio je ključan

Pet dana nakon nestanka aviona kolumbijska vojska je 6. maja rasporedila jedinice specijalnih snaga da pretražuju teren. Deset dana kasnije, u noći 16. maja, konačno su uočili olupinu.

Tri odrasle osobe pronađene su mrtve na licu mesta, ali sve četvoro dece je u potpunosti nestalo - što je navelo spasioce da pretpostave da su preživeli, napustili avion i otpešačili džunglom i još jednom pokrenulo potragu.

Profimedia
 

Fotografije sa mesta nesreće koje su napravili istražitelji pokazuju podignuti rep malog aviona obojenog u plavu i belu boju, sa nosom i prednjim delom razbijenim prilikom udara o tlo. U izveštaju se kaže da je avion najverovatnije prvo udario u drveće guste šume, otkinuvši motor i propeler, da bi zatim usledio vertikalni pad na šumsko tlo.

- Detaljnim pregledom olupine utvrđeno je da je prilikom sletanja došlo do prvog udara u drveće. Ovaj udarac je prouzrokovao odvajanje motora sa poklopcem i propelerom od konstrukcije aviona. Usled jakog usporavanja i gubitka kontrole pri prvom udaru, letelica je pala vertikalno i sudarila se sa zemljom - navodi se u izveštaju.

Iako se navodi da su forenzička ispitivanja u toku, izveštaj sugeriše da su odrasli koji su sedeli u prednjem delu kabine aviona zadobili smrtonosne povrede prilikom padu.

- Na dijagramu povreda izazvanih nesrećom registrovane su smrtonosne povrede kod putnika koji se nalaze na pozicijama 1 (pilot), 2 (muški odrasli putnik) i 3 (odrasla žena).

Ali zadnja sedišta, na kojima su se nalazila starija deca, bila su manje pogođena udarom, navodi se u izveštaju, što nudi potencijalni odgovor na pitanje kako su uspeli da prežive. Za sobom su ostavili znakove života - flašicu za bebe, korišćene pelene i otiske stopala, što je kasnije otkrio tim koji je pretraživao džunglu.

YouTube/ Noticias Caracol
 

Prema izveštaju, dva od tri sedišta koja su zauzela deca ostala su na mestu i uspravna uprkos nesreći, dok se jedno dečje sedište otkačilo od konstrukcije aviona. Prema izveštaju, beba je možda bila u naručju majke.

Deca „nisu bila locirana u zoni udesa i nije bilo znakova da su povređena, barem ne teže. Iz tog razloga je počela intenzivna potraga u cilju njihovog pronalaženja“, navodi se.

Ukupno 119 kolumbijskih specijalnih snaga i 73 domorodačka izviđača do sada su raspoređena da pročešljaju tu oblast, navodi se u izveštaju.

Rođaci su ranije rekli da su deca dobro poznavala džunglu, ali su se plašili da će pomisliti da spoljni svet nije odustao od njih.

- Možda se kriju. Možda ne shvataju da ih traže, oni su deca - rekao je Fidencio Valensija, deda dece, govoreći za kolumbijsku televiziju Karakol ranije ovog meseca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike