U nekoliko regiona Ukrajine objavljeno upozorenje na vazdušni napad! Dve osobe poginule u ukrajinskom granatiranju sela Soboljevka

02.06.2023

16:55

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

U nekoliko regiona Ukrajine objavljeno upozorenje na vazdušni napad! Dve osobe poginule u ukrajinskom granatiranju sela Soboljevka
Rusija-Ukrajina - Copyright AP Photo/Libkos/Kostiantyn Liberov/Leo Correa Tanjug

U toku je 464. dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Tri osobe, među kojima dvoje dece, poginulesu, a 14 ih je povređeno u današnjem ruskom raketnom napadu na Kijev, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinski vojnici pucali su na privremeni smeštaj gde su se nalazili preseljeni stanovnici Šebekinskog okruga Belgorodske oblasti. 

Tri osobe, među kojima dvoje dece, poginulesu, a 14 ih je povređeno u današnjem ruskom raketnom napadu na Kijev, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da Ukrajini treba dati "jasne i snažne bezbednosne garancije" na samitu NATO-a u u julu u Litvaniji.

Najvažnije činjenice 

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

- "Vagner“ dobio oružje, a Surovikin organizovao saradnju sa vojskom Rusije

00.08 - SAD se koncetrišu na pružanju pomoći Ukrajini

Sjedinjene Američke Države u ovom momentu koncentrišu svoju pažnju na pružanje vojne pomoći Ukrajini, a ne na njeno pridruženje NATO-u, izjavila je na redovnom bifingu za novinare portparol Bele kuće Karin Žan-Pjer

- Što se tiče NATO-a, privrženi smo politici otvorenih vrata. Svaku odluku Alijanse treba da odobre 31 članica i zemlja koja planira da se pridruži. Ali, trenutno, kao što smo već mnogo puta govorili, usredsređeni smo na to šta možemo da uradimo u cilju podrške Ukrajini - istakla je ona.

Portparol je podsetila da je Vašington u sredu dodelio Kijevu vojnu pomoć u visini od 300 miliona dolara.

- Bili smo posvećeni pružanju vojne pomoći Kijevu tokom poslednjih 15 meseci i nastavićemo u tom duhu - poručila je Žan-Pjer.

23.55 - U nekoliko regiona Ukrajine objavljeno upozorenje na vazdušni napad

U Kijevu , Kijevskoj oblasti, kao i u Viničkoj, Žitomirskoj, Kirovogradskoj, Čerkaskoj i Černigovskoj oblasti, objavljena je vazdušna uzbuna. O tome svedoče podaci onlajn mape Ministarstva digitalnog razvoja Ukrajine , nakon čega je u Kijevu i u svim regionima osim Žitomira ukinut alarm.

Istovremeno, ukrajinsko izdanje Strana.ua je izvestilo da je vazdušna uzbuna objavljena i u delu Zaporoške oblasti koji kontroliše Ukrajina.

Ranije je ukrajinska agencija „RBC-Ukrajina“ javila da su se eksplozije dogodile u  Harkovu .

22.05 - Dve osobe poginule, šest ranjeno u ukrajinskom granatiranju sela Soboljevka kod Belgoroda

Dve osobe su poginule,a šest je ranjeno prilikom ukrajinskog granatiranja sela Soboljevka nedaleko od Belgoroda, rekao je gubernator oblati Vjačeslav Gladkov.

Ukrajinske snage gađale su selo iz sistema "Grad".

Među ranjenima je i dvoje dece.

21.21 - Na Gorlovku ispaljeno 10 projektila iz višecevnih bacača raketa.

20.31 - Odjekuju eksplozije u centru Mihajlovke

U centru Mihajlovke u Zaporoškoj oblasti odjeknula je eksplozija. Prema prvim informacijama radi se o terorističkom napadu, rekao je lider pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

19.19 - Kirbi: SAD uradile sve da bi Kijev mogao u kontraofanzivu

Sjedinjene Države su uverene da su zadovoljile sve potrebe Ukrajine kako bi Kijev mogao da pokrene kontraofanzivu, rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

AP Photo/Evan Vucci
 

"Zadovoljni smo jer smo ispunili sve što je Ukrajina zahtevala kako bi sprovela kontraofanzivu. Kada će to biti, o tome oni odlučuju, ali sigurni smo da smo učinili sve što smo mogli i kada govorim mi, ne mislim samo na SAD", rekao je Kirbi.

Amerika i saveznici spremni su i u narednim nedeljama i mesecima da nastave da i dalje pomažu Kijevu, zaključio je on.

18.44 - U Šebekinu požar posle granatiranja

U industrijskom preduzeću u belogorodskom Šebekinu izbio je požar nakon granatiranja koje su izvele ukrajinske snage, saopštio je lider regiona Vjačeslav Gladkov na Telegram kanalu.

Gubenator je takođe objavio da su u selu Nova Tavolžanka pri granatiranju iz topovske artiljerije ranjena dva civila, koja su hospitalizovana.

Grad Šebekino nalazi se na oko četiri kilometra od granice sa Ukrajinom i u njemu živi oko 40 hiljada stanovnika.

17.48 - Li Hui: Rusija i Kina nisu pretnja drugim zemljama, zna se ko jeste

Politika Kine i Rusije ne preti nijednoj drugoj zemlji, rekao je danas specijalni izaslanik Kine za evroazijska pitanja Li Hui.

On je naglasio da je međunaraodna zajednica veoma svesna ko „predstavlja stvarnu pretnju", čime je očigledno sugerisao da su SAD i NATO krivi za ukrajinsku krizu, preneo je TASS.

"Kina i Rusija se uvek čvrsto pridržavaju principa nesvrstanosti, ne podstiču antagonizme i ne preduzimaju akcije protiv bilo koje treće strane", odgovorio je zapadnom izveštaču koji je naveo da Peking "ništa nije učinio da natera Rusiju da povuče svoje trupe iz Ukrajine".

16.54 - Uzbuna za vazdušnu opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine

U nekoliko oblasti Ukrajine, uključujući Harkovsku, proglašena uzbuna za vazdušnu opasnost.

U Harkovskoj oblasti odjeknulo je nekoliko eksplozija, pišu ukrajinski mediji, tvrdeći da je nekoliko raketa ispaljeno i iz Belogorodske oblasti Rusije.

16.43 - Broj povređenih u intenzivnom granatiranju Šebekina porastao na 16

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da je broj stanovnika koji su povređeni od početka intenzivnog granatiranja Šebekinskog okruga porastao na 16.

AP Photo/Libkos
 

16.27 - Zelenski ne zna kada će početi ukrajinska kontraofanziva

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Estonije Alarom Karisom nije mogao da precizira kada će svet moći da vidi obećanu kontraofanzivu Ukrajine.

- Ovo nije bioskop i teško mi je da kažem kada ćete videti kontraofanzivu. Najvažnije je da to vidi Rusija. Ne samo da vidi, već i da oseti - poručio je Zelenski.

16.17 - Zelenski najavio borbu protiv zemalja koje pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da će početi "javnu borbu" sa zemljama koje pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije.

- Nažalost, širom sveta i na evropskom kontinentu postoje države koje pomažu da se zaobiđu (antiruske) sankcije. Mislim da ću početi javno da se borim protiv onih koji omogućavaju da se te sankcije zaobiđu - rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa estonskim predsednikom Alarom Karisom u Kijevu, prenosi RIA novosti.

14.48 - Švajcarska: Predstavnički dom protiv izvoza vojne opreme u Ukrajinu

Predstavnički dom, donji dom švajcarskog parlamenta, odbio je predlog da se odobri ponovni izvoz švajcarske vojne opreme u Ukrajinu.

Protiv predloga je glasalo 98 poslanika, za 75 i dvoje je bilo uzdržano, piše "Swissinfo".

14.11 - Zelenski naredio proveru svih skloništa u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski naredio je danas da se izvrši kompletna provera svih skloništa širom zemlje.

AP Photo/Susan Walsh
 

On je to izjavio dan nakon što su tri osobe ubijene u Kijevu jer nisu mogle da priđu skloništu tokom ruskog vazdušnog napada, prenosi Rojters.

14.06 - Kremlj: Sve više razgovora o miru, ali ne uzimaju se u obzir zabrinutosti Moskve

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je primetio da se sve više razgovara o miru u Ukrajini, ali da nije pokazana politička volja da se u obzir uzmu zabrinutosti Moskve.

On je dodao da su mnoge evropske države svesne problema koji bi nastali ukoliko bi Ukrajina postala članica NATO-a, prenosi Rojters.

13.49 - Kadirov: "Ahmat" oslobodio 70 odsto teritorije grada Marjinka

Vojnici čečenskih specijalnih snaga "Ahmat", koji su 30. maja otpočeli operacije u Marjinki, gradu koji se nalazi u Donjeckoj oblasti, oslobodili su 70 odsto teritorije tog mesta, objavio je danas komandant "Ahmata" Ramzan Kadirov.

- Jurišni odredi su imali zadatak da potisnu neprijatelja kako bi zaštitili civilno stanovništvo. Borbe nisu lake. Neprijatelj je poslao dovoljno ozbiljne snage da zadrži svoju poziciju - naveo je Kadirov na Telegramu.

13.42 - Stoltenberg pozvao članice NATO da povećaju proizvodnju oružja

AP Photo/Burhan Ozbilici
 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da zemlje Alijanse treba da povećaju proizvodnju municije pošto su njihove zalihe na izmaku zbog isporuka Ukrajini.

- Moramo da učinimo više u celoj Alijansi da bismo povećali proizvodnju - rekao je generalni sekretar NATO-a nakon dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova Alijanse u Oslu.

- Trenutno su saveznici NATO-a iscrpeli zalihe da bi mogli da podrže Ukrajinu. Zato moramo da povećamo proizvodnju kako bismo ispunili nove i ambicioznije ciljeve - dodao je u intervjuu za „Blumberg“.

 

13.35 - Kijev formirao udarnu grupu za kontraofnazivu kod Zaporožja

Kijev je formirao udarnu grupu trupa za kontraofanzivu na zaporoškom delu fronta, izjavio je za Sputnjik Vladimir Rogov, šef pokreta „Zajedno sa Rusijom“.

- Završeno je formiranje udarne grupe ukrajinske vojske u zaporoškom pravcu. Kod njih je sve spremno, čekaju zeleno svetlo, komandu - rekao je Rogov i dodao da su ruske jedinice spremne da pruže otpor protivniku, te da je izgrađeno nekoliko linija duboko utvrđene odbrane.

13.30 - Putin: Zlobnici pokušavaju da destabilizuju Rusiju, činimo sve da to sprečimo

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas na sastanku Saveta bezbednosti da "zlobnici" pokušavaju da destabilizuju Rusiju, ali da će vlasti učiniti sve da to spreče.

- Moramo učiniti sve što možemo da osiguramo da im to ni pod kojim okolnostima ne bude dozvoljeno - poručio je Putin, prenose RIA Novosti.

Tatiana Barybina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

On je istakao da je potrebno posebno obratiti pažnju na ovu oblast jer neprijateljske zemlje preduzimaju različite akcije sa ciljem destabilizacije Rusije u kojoj živi 190 etničkih grupa.

12.33 - Ukrajinski general: Napadi na teritoriju Rusije ubuduće će postati „nova normala“

Savetnik glavnokomandujućeg ukrajinskom vojskom general Viktor Nazarov zapretio je da će napadi na teritoriju Rusije ubuduće postati „nova normala“.

- Svi vojni položaji u Rusiju su za nas zakonite mete - rekao je on u intervjuu za španski list „Mundo“.

List takođe navodi u članku da bi, nakon razgovora sa ukrajinskim generalom, mogao da se izvuče zaključak da je Kijev spreman da razradi i „neočekivani vojni plan“ tako što bi putem medija najavljivao ofanzivu na istoku i jugu, a zapravo izveo napad na sasvim drugim mestu.

12.03 - Blinken: SAD rade na postizanju pravednog i trajnog mira za Ukrajinu

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da SAD rade sa Ukrajinom i drugim saveznicima na postizanju "pravednog i trajnog mira" za Ukrajinu.

- Podržaćemo napore, bilo Brazila, Kine ili neke druge države, ako oni pomognu u pronalaženju puta do pravednog i trajnog mira - rekao je Blinken prilikom posete Finskoj, prenosi Rojters.

11.47 - Ukrajina granatirala luku u Berdjansku

 

 

Ukrajinska vojska granatirala je teritoriju luke u Berdjansku, a prema preliminarnim informacijama, u napadu nema poginulih niti je načinjena materijalna šteta.

10.44 - Orban pozvao da se spreči ukrajinska kontraofanziva

Premijer Mađarske Viktor Orban smatra da je neophodno sprečiti kontraofanzivu ukrajinske vojske jer će ona samo dovesti do novih žrtava, pre svega na strani Ukrajine.

10.33 - Granatirana Belgorodska oblast, ima poginulih

Ukrajinske snage su ponovo granatirale rusku Belgorodsku oblast i to više naselja odjednom, a u napadu ima poginulih i ranjenih, izjavio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Kako je precizirao, nakon granatiranja saobraćajnice u Šebekinskom okrugu poginule su dve žene, a još dvoje ljudi je ranjeno.

9.22 - Dronovima napadnuti ruski energetski objekti u Smoljenskoj oblasti

Dva drona izvršila su napad na energetske objekte u ruskokj Smoljenskoj oblasti, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora regiona Vasilij Anohin.

Profimedia
 

Kako je rekao, napad je izvršen oko tri sata posle ponoći po lokalnom vremenu u mestu Peresna i Divasi, međutim, u napadima niko nije stradao niti je načinjena materijalna šteta.

9.01 - SAD obustavljaju slanje pojedinih obaveštenja Rusiji na osnovu novog START-a

SAD su saopštile da će prestati da dostavljaju Moskvi pojedina obaveštenja koja su potrebna u skladu sa novim sporazumom START o kontroli nuklearnog naoružanja, uključujući ažuriranja na svojim lokacijama za rakete i lansere, da bi uzvratile, kako su navele, na stalna ruska kršenja sporazuma. 

Stejt department je naveo da je Rusija prestala da šalje takve podatke SAD krajem februara. 

8.45 - U toku snažna razmena artiljerijske vatre

U toku je snažna razmena artiljerijske vatre između ruskih i ukrajinskih snaga na severu Donjecke Narodne Republike, saopštio je stariji oficir ruske artiljerijske baterije.

On je rekao i da njegova jedinica u tom pravcu svakodnevno izvede oko 10 „izlazaka na teren“ sa ciljem da se suzbije vatra protivnika.

Dodao je i da je cilj da se približe na udaljenost od tri kilometra od protivnika kako bi gađanja postala preciznija i efikasnija.

7.15 - Ukrajinske snage napale električnu podstanicu u Kurskoj oblasti Rusije

AP Photo/Vadim Ghirda
 

Ukrajinske snage su pomoću drona napale električnu podstanicu u selu Gogoljevka u Kurskoj oblasti Rusije, saopštio je gubernator Roman Starovojt.

- Još jedan napad Ukrajine na civile. Selo Gogoljevka Sudžanskog okruga ostalo je bez struje zbog toga što je dron ispustio municiju na podstanicu - navodi se u saopštenju.

7.00 - Zelenski razgovarao sa Šolcom

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarao o zajedničkim pripremama za "mirovni samit".

- Tokom sastanka sa nemačkim saveznim kancelarom Olafom Šolcom razgovarao sam o zajedničkim pripremama za globalni mirovni samit i uključivanju u njega što većeg broja učesnika. Zahvaljujem gospodinu kancelaru na podršci ukrajinskoj formuli mira i spremnosti da se pridružim njenoj realizaciji - napisao je Zelenski na svom Telegramu nakon sastanka na marginama samita EU u Kišinjevu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike