„Odgovor će biti prilično oštar“: Nebenzja o napadima Kijeva na Zaporošku nuklearku i Energodar

30.05.2023

23:20

0

Diplomata je dodao da se Rusija uzda da će Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) osuditi ukrajinsko granatiranje Zaporoške nuklearne elektrane

„Odgovor će biti prilično oštar“: Nebenzja o napadima Kijeva na Zaporošku nuklearku i Energodar
Vasilij Nebenzja - Copyright AP Photo/Seth Wenig

Rusija će izuzetno oštro odgovarati na napade Kijeva na Zaporošku nuklearnu elektranu, dalekovode koji vode do nuklearke i grad Energodar, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija stalni predstavnik Rusije u toj organizaciji Vasilij Nebenzja.


Diplomata je dodao da se Rusija uzda da će Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) osuditi ukrajinsko granatiranje Zaporoške nuklearne elektrane, kao i dejstva Kijeva koja su već više puta dovodila svet do ivice nuklearnog incidenta.

Nebenzja je istakao da se ti nuklearni incidenti mogu odraziti ne samo na teritoriju nuklearne elektrane, već i van njenog područja, uključujući Evropu.

On je istakao da Rusija nikada nije raspoređivala na teritoriji nuklearke teško naoružanje niti municiju za njega. Takođe, dodao je on, u nuklearki nema vojnika koji bi se mogli angažovati za napad sa teritorije stanice.

AP Photo
 

Prema njegovim rečima, Moskva namerava da preduzima sve moguće mere za jačanje bezbednosti nuklearke, koje su u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i obavezama koje je preuzela, a koje proističu iz relevantnih međunarodno-pravnih instrumenata čija je učesnica.
Nebenzja je zaključio da predlozi koje je iznela IAEA povodom bezbednosti Zaporoške nuklearke odgovaraju merama koje je Rusija i do sada sprovodila.

IAEA: Havarija može imati katastrofalne posledice

Međunarodna agencija za atomsku energiju sprovodi kontrolu i prati da se nuklearni materijali ne koriste za vojne ciljeve, rekao je šef agencije Rafael Grosi.


On je na sednici SB UN ocenio da je situacija u vezi sa Zaporoškom nuklearkom i dalje opasna i krhka kada je reč o nuklearnoj i fizičkoj bezbednosti.

„U poslednje vreme nuklearka je sedam puta isključivana iz sistema za snabdevanje strujom i prelazila na rad uz pomoć generatora“, naveo je Grosi.

AP Photo/Markus Schreiber
 

Prema njegovim rečima, to što do sada nije bilo nuklearnih havarija u nuklearki je čista sreća, ali jednom može da se dogodi da sreća okrene leđa.

„Nuklearna ili radiološka havarija u Zaparoškoj nuklearki imaće katastrofalne posledice po građane Ukrajine, Rusije i susednih država“, upozorio je Grosi.

On je istakao da sve strukture u nuklearki neophodne za njeno funkcionisanje moraju biti zaštićene od napada i diverzija.

Vašington poziva na poštovanje pet principa IAEA

Stalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država u UN Linda Tomas-Grinfild poručila je na sednici da SAD pozivaju članice SB UN da podrže pet principa osiguranja bezbednosti Zaporoške nuklearke koje je predstavio Grosi.

Ranije je Grosi na sednici SB UN predložio pet principa osiguranja bezbednosti Zaporoške nuklearke: ne dozvoliti napade na stanicu ili sa njene teritorije; ne raspoređivati na teritoriji nuklearke teško naoružanje ni vojsku, koji mogu biti upotrebljeni za napad; ne dovoditi u opasnost snabdevanje električnom energijom nuklearke; obezbediti zaštitu svih struktura i sistema koji omogućavaju bezbedan rad nuklearke; ne preduzimati nikakva dejstva koja podrivaju ove principe.

U SB UN održava se sednica na kojoj generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi predstavlja svoje principe osiguranja bezbednosti Zaporoške nuklearke.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike