Desantis najavio rat: Ako postanem predsednik SAD, uništiću levicu!

31.05.2023

11:55

0

Obećao je ne samo da će trijumfovati nad aktuelnim liderom Džozefom Bajdenom, već i da će služiti dva mandata

Desantis najavio rat: Ako postanem predsednik SAD, uništiću levicu!
Ron Desantis - Copyright AP Photo/Rebecca Blackwell

Guverner Floride Ron Desantis obećao je da će uništiti levicu ako bude izabran za predsednika SAD 2024.

- Pobediću levičarstvo u ovoj zemlji i ostaviti probuđenu ideologiju na smetlištu istorije - izjavio je republikanski kandidat u emisiji „Fox & Friends" odgovarajući na pitanje o tome zašto jednostavno nije sačekao da bivši predsednik i republikanski lider Donald Tramp izbori drugi mandat bez njegovog mešanja.

Hvaleći se svojom „sposobnošću da pridobije ogroman broj birača koje republikanci obično ne mogu da osvoje, istovremeno sprovodeći najsmeliji dnevni red bilo gde u zemlji“, Desantis je obećao da neće samo trijumfovati nad aktuelnim liderom Džozefom Bajdenom, već da će služiti dva mandata kao predsednik.

Takođe je pomenuo svoj rat protiv Diznija, podsećajući da je Tramp stao na stranu giganta u oblasti zabave i izjavio: „Kompanija vredna više milijardi dolara koja seksualizuje decu nije u skladu sa vrednostima Floride".

Republikanski kandidat je privukao značajnu konzervativnu podršku tako što je sebe prikazao kao moralnog krstaša protiv rastuće plime budnosti, suprotstavljajući se inicijativama za različitost, jednakost i inkluziju, kritičku teoriju rase i rodnu ideologiju u školama nakon što je osvojio lojalnost Floriđana ostavivši svoju državu uglavnom otvorenom tokom pandemije kovida 19.

AP Photo/Rebecca Blackwell
 

Međutim, on se borio da se ideološki izdvoji od Trampa, toliko da su politički oglasi koje je njegova kampanja objavila kada se kandidovao za guvernera olako ismejali sličnost njegove platforme sa onom od 45. predsednika. Njegova odluka da se kandiduje za predsednika takođe je polarizovala republikance koji žive na Floridi, od kojih neki veruju da daje prednost nacionalnoj kampanji u odnosu na završetak drugog mandata kao guvernera.

Desantis je pokrenuo svoju kampanju prošle nedelje na Tviter Spejses događaju koji je naširoko ocenjen kao neuspeh, iako tehničke poteškoće koje su pratile događaj verovatno nisu bile krivica kandidata. U utorak je usledio početak kampanje u Ajovi.

Anketa objavljena u petak otkrila je da je Tramp i dalje favorit za republikansku nominaciju, sa 43 odsto birača koji favorizuju bivšeg predsednika. DeSantis zaostaje sa 18 odsto, a senator iz Južne Karoline Tim Skot, koji je takođe najavio kandidaturu prošle nedelje, ima 12 odsto glasova podrške. Još 10 odsto stalo je iza bivše guvernerke Južne Karoline Niki Hejli.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike