Podrška Zapada: Evropski lideri sastaće se u četvrtak u Moldaviji

30.05.2023

22:53

0

Vlada u Kišinjevu optužila je Moskvu za pokušaj destabilizacije zemlje

Podrška Zapada: Evropski lideri sastaće se u četvrtak u Moldaviji
Evropska unija / Ilustracija - Copyright AP photo

Predstavnici 27 članica EU i 20 drugih evropskih zemalja sastaće se u četvrtak u Moldaviji, u znak podrške toj zemlji na granici sa Ukrajinom.

Oni će se tom prilikom dotaći niza strateških pitanja i pokrenuti novu partnersku misija Evropske unije u Moldaviji. Međutim, kako prenosi Rojters, fokus će biti na simboličnoj demonstraciji jedinstva na pragu Ukrajine.

- Ako ste u Moskvi i vidite 47 zemalja u vašoj neposrednoj blizini, to je važna poruka - rekao je zvaničnik EU novinarima uoči samita, koji se će biti održan u jednom zamku 40 kilometara jugoistočno od glavnog grada Kišinjeva.

Moldavija ima oko 2,5 miliona stanovnika i smeštena je zmeđu Ukrajine i Rumunije, a primila je više ukrajinskih izbeglica po stanovniku od bilo koje druge države, navodi Rojters. Jedna od posledica sukoba u Ukrajini je to što je Moldavija sada opterećena enormnim uvećanjem cena hrane i energije.

Vlada u Kišinjevu optužila je Moskvu za pokušaj destabilizacije zemlje, u kojoj se uglavnom govori rumunski, tako što podstiče separatistički pokret koji deluje na mahom ruskom govornom području Pridnjestrovlje, dodaje Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike