Severna Koreja najavila lansiranje špijunskog satelita u junu: Hoće da prate aktivnosti SAD, zemlje u regionu burno reagovale

30.05.2023

17:09

0

Zapad i Južna Koreja burno su reagovali an ove najave

Severna Koreja najavila lansiranje špijunskog satelita u junu: Hoće da prate aktivnosti SAD, zemlje u regionu burno reagovale
Ilustracija - Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Severna Koreja je u utorak saopštila da će lansirati svoj prvi vojni špijunski satelit u junu i opisala ovaj poduhvat kao ključan za praćenje „nepromišljenih” vojnih vežbi Sjedinjenih Američkih Država sa Južnom Korejom.

Saopštenje je usledilo dan nakon što je Severna Koreja obavestila japansku obalsku stražu da bi lansiranje, negde između 31. maja i 11. juna, moglo da utiče na vode u Žutom moru, Istočnom kineskom moru i istočno od filipinskog ostrva Luzon.

Japanski ministar odbrane naložio je svojim snagama da obore satelit ili krhotine, ako uđu na japansku teritoriju, a obalska straža izdala je sigurnosno upozorenje za brodove koji će biti u pogođenim morima tokom očekivanog lansiranja, navodeći rizik od pada krhotina.

Dok su rivali Severne Koreje osudili planirano lansiranje zemlje kao zabranjeno testiranje tehnologije balističkih projektila, manje je jasno da li je sam satelit dovoljno napredan da podrži navedene ciljeve Severne Koreje da prati i nadgleda vojne aktivnosti SAD i Južne Koreje u realnom vremenu.

Tempo testiranja naoružanja Severne Koreje i zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje povećao se proteklih meseci.

U komentarima koje su objavili severnokorejski državni mediji, visoki vojni zvaničnik Ri Pjong Čol kritikovao je kombinovane američko-južnokorejske vojne vežbe koje je Pjongjang dugo opisivao kao „probe invazije". On je rekao da Severna Koreja smatra da je izviđanje iz svemira „neophodno“ za praćenje vojnih vežbi.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Prošle nedelje južnokorejska i američka vojska izvele su velike vežbe gađanja u blizini granice sa Severnom Korejom, što je prva od pet rundi vežbi kojima se obeležava 70 godina od uspostavljanja njihovog saveza. Vašington i Seul opisuju svoje redovne vojne vežbe kao odbrambene i proširili su obuku od 2022. kako bi se nosili sa pretnjama koje se razvijaju sa Severa.

Ri je rekao da širenje američko-južnokorejskih vežbi i druge vojne aktivnosti naglašavaju njihovu „zlokobnu nameru" da se pripreme za preventivnu vojnu akciju protiv Severne Koreje. On je rekao da su „opasna vojna dela SAD" i njihovih snaga stvorila zabrinjavajuće bezbednosno okruženje zbog kojeg je neophodno da Pjongjang u realnom vremenu prikuplja pouzdane informacije o vojnim kretanjima u regionu.

Južna Koreja je upozorila da će se Severna Koreja suočiti sa posledicama ako nastavi sa planom da lansira satelit, što je u suprotnosti sa rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koje Severnoj Koreji zabranjuju bilo kakvo lansiranje pomoću balističke tehnologije. Vozila za lansiranje u svemir za satelite dele osnovne tehnologije sa raketama dugog dometa koje su napravljene da ponesu bojeve glave prilikom uništavanja interkontinentalnih ciljeva.

AP/KCNA via KNS
 

- Apsurdno je koristiti naše legitimne zajedničke vežbe i održavanje zajedničkog odbrambenog stava Južne Koreje i SAD, sprovedene da bi se odgovorilo na napredne severnokorejske nuklearne i raketne pretnje, kao izgovor za lansiranje izviđačkog satelita - rekao je portparol južnokorejskog ministarstva spoljnih poslova Lim Su Suk, pozvavši Severnu Koreju da obustavi ove planove.

Južna Koreja je prošle nedelje lansirala svoj prvi komercijalni satelit, za koji stručnjaci kažu da bi Seulu mogao da obezbedi ključnu tehnologiju i stručnost za postavljanje prvog vojnog špijunskog satelita u orbitu kasnije ove godine i izgradnju snažnijih projektila.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike