Nove Tenzije na Zapadnoj obali: Čak i SAD osudile napade Izraelaca na Palestince

27.05.2023

22:29

0

Jedan muškarac je u kritičnom stanju u bolnici nakon što je pogođen u glavu, dok je još osam ljudi ranjeno

Nove Tenzije na Zapadnoj obali: Čak i SAD osudile napade Izraelaca na Palestince
Ilustracija - Copyright Profimedia

Napadi izraelskih naseljenika na Palestince na Zapadnoj obali u petak izazvali su međunarodnu osudu, uključujući i SAD.

Izraelci su u petak napali lokalne farmere i zapalili automobile i farme u blizini sela Turmos Aja i Al Muhajer severno od Ramale, rekli su očevici za CNN i lokalne novinare.

Jedan muškarac je u kritičnom stanju u bolnici nakon što je pogođen u glavu, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja. Još osmoro je povređeno.

- Duboko smo zabrinuti zbog rastućeg trenda nasilja među ekstremističkim naseljenicima, uključujući zbog izveštaja o napadima na Palestince u domovima i farmama u kojima su živeli decenijama. Nedvosmisleno osuđujemo sve akte ekstremističkog nasilja, bilo izraelskog ili palestinskog - navodi se u saopštenju američkog Stejt departmenta.

U izjavi za CNN, Izraelske odbrambene snage (IDF), koje pojačavaju bezbednost na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, priznale su da su palestinski automobili zapaljeni i navele da su izraelske snage bezbednosti pokušale da spreče „konfrontaciju“.

Ali IDF je takođe okrivila obe strane za incident i rekla da su povređeni i Izraelci i Palestinci.

AP Photo/Hatem Moussa
 

- U dolini Šajloh pokrenuta je nasilna konfrontacija u kojoj su učestvovali Palestinci i izraelski civili - saopštila je IDF. Sukob je uključivao međusobno bacanje kamenja i pucanje izraelskih civila u vazduh.

U razgovoru za radio Izraelske vojske neimenovani izraelski bezbednosni zvaničnik rekao je da će izraelska vlada raditi na tome da počinioce privede „pravdi”.

- Ovo je šačica kriminalaca koji uznemiravaju područje, narušavaju bezbednost i donose loš glas celom naselju u Judeji i Samariji - rekao je zvaničnik, koristeći biblijsko ime koje neki izraelski Jevreji koriste za označavanje Zapadne obale.

Diplomatska misija Evropske unije pri Palestincima pozvala je izraelsku vladu da „preduzme odlučne korake kako bi osigurala odgovornost i zaštitila palestinsko civilno stanovništvo“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike