Bio u bekstvu više od 20 godina: Uhapšen najtraženiji begunac optužen za genocid u Ruandi

26.05.2023

12:48

0

Ostao je na slobodi od podizanja optužnice, koristeći mnoge „pseudonime i lažne dokumente da bi prikrio svoj identitet“

Bio u bekstvu više od 20 godina: Uhapšen najtraženiji begunac optužen za genocid u Ruandi
Copyright AP Photo/Ben Curtis, File

Bivši šef ruandske policije, označen kao jedan od najtraženijih begunaca optuženih za genocid 1994. u svojoj matičnoj zemlji, uhapšen je u Južnoafričkoj Republici.

Fuldžens Kejašima (62), za koga se navodi da je u bekstvu više od dve decenije, uhapšen je u sredu u Parlu u zajedničkoj operaciji istražitelja UN i južnoafričkih vlasti.

Međunarodni krivični sud UN-a za Ruandu (ICTR) optužio ga je 2001. godine za pomaganje u organizaciji ubistva više od 2.000 Tutsi izbeglica, uključujući žene, decu i starce, 15. aprila 1994. u katoličkoj crkvi Niange u Kivumuu.

Prema Tribunalu, Kejašima, u to vreme policijski inspektor Hutu, direktno je učestvovao u „planiranju i izvršenju ovog masakra“. Navodno je kupovao i delio benzin da bi spalio crkvu dok su izbeglice bile unutra, a optužen je i da je koristio buldožer da uruši strukturu, zakopavajući i ubijajući žrtve unutra.

On je ostao na slobodi od podizanja optužnice, koristeći mnoge „pseudonime i lažne dokumente da bi prikrio svoj identitet“, naveli su istražitelji.

- Fuldžens Kejašima je bio u bekstvu više od 20 godina. Njegovo hapšenje osigurava da će se konačno suočiti sa pravdom za svoje navodne zločine - rekao je u saopštenju glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT) Serž Bramerc.

Profimedia
 

Operacija koja je dovela do hapšenja osumnjičenog obuhvatila je više zemalja širom Afrike i drugih regiona, saopštila je kancelarija IRMCT. Njegovim hvatanjem istražiteljima je ostalo da pronađu još „tri važna begunca“.

- Kejašimino hapšenje označava dalji korak napred u strategiji Tužilaštva da se pozovu na odgovornost svi preostali begunci koje je Međunarodni krivični sud za Ruandu optužio za genocid. Od 2020. godine Tim za praćenje begunaca Tužilaštva utvrdio je gde se nalazi pet begunaca - saopštio je IRMCT.

Dana 10. maja u Francuskoj je suđeno 66-godišnjem bivšem vojnom policajcu iz Ruande Filipu Hategekimani, optuženom za učešće u pokolju 300 Tutsija na brdu Njamugari i u napadu na brdo Njabubare, gde je oko 1.000 Tutsija ubijeno tokom 100-dnevnog genocida.

Bramerc je obećao da IRMCT neće popustiti u svojim naporima da obezbedi pravdu za žrtve i izvrši svoj cilj da doprinese „pravednijoj i mirnijoj budućnosti naroda Ruande“.

Prema UN-u, oko 800.000 Tutsija i umerenih Hutua ubijeno je tokom genocida koji se dogodio između aprila i jula 1994.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike