U američkom napadu u Siriji stradao civil! Posle tragične greške u Avganistanu usmrtili čoveka koji je čuvao ovce

20.05.2023

13:56

0

Ciljali su vođu Al Kaide, ali je stradao nedužan muškarac

U američkom napadu u Siriji stradao civil! Posle tragične greške u Avganistanu usmrtili čoveka koji je čuvao ovce
Eksplozija u Siriji - Copyright AP Photo/Baderkhan Ahmad

U napadu dronom koji je američka vojska izvela ovog meseca na severozapadu Sirije ubijen je 56-godišnji otac desetoro dece koji je bio na pašnjaku sa svojim ovcama, rekli su njegovi rođaci za CNN nekoliko sati nakon što je američka Centralna komanda saopštila da je u operaciji možda ubijen civil.

Napad, izveden 3. maja na severozapadu Sirije, bio je usmeren na visokog vođu Al Kaide, saopštila je Centralna komanda u tvitu u kom je najavljena operacija tog dana.

Borbena komanda, koja nadgleda operacije na Bliskom istoku i u regionu, saopštila je da će pružiti više informacija „kako operativni detalji budu dostupni”.

 

 

Zvaničnici su se hvalili uspehom operacije, uvereni da je cilj ostvaren, iako je bilo teško identifikovati cilj napada, pošto SAD nemaju operativce na severozapadu Sirije, oblasti koja se još uvek oporavlja od posledica razornog zemljotresa.

Nema izveštaja o drugim žrtvama u napadu dronom.

Za dve nedelje koje su prošle od operacije Centralna komanda nije objavila više informacija o nameravanoj meti.

CENTCOM je „upoznat sa tvrdnjama da je udar mogao da dovede do civilnih žrtava“ i istražuje gde je udar „nenamerno mogao da dovede do povrede civila“, rekao je portparol Centralne komande Majkl Lohorn u saopštenju.

Rođaci čoveka koji je ubijen u napadu tog dana u istoj oblasti od tada su izneli svoju verziju događaja, rekavši da je on porodičan čovek bez ikakve veze sa militantima.

Lutfi Hasan Mesto je čuvao svoje ovce u selu Kurkanija u provinciji Idlib ujutro u sredu, 3. maja, kada je njegov brat rekao da je čuo eksplozije i pojurio na mesto događaja.

Profimedia
 

- Kada smo otišli ​​preko planine, videli smo Lutfija mrtvog sa šest njegovih ovaca - rekao je njegov stariji brat Mohamed Mesto za CNN .

Nekoliko minuta nakon što je saznala lokaciju, Sirijska civilna odbrana, poznata i kao Beli šlemovi, saopštila je da je stigla na lokaciju.

- Tim je primetio samo jedan krater izazvan projektilom, koji se nalazio pored tela čoveka - saopštila je sirijska civilna odbrana u petak, takođe potvrdivši da je čovek čuvao svoje ovce.

- Kada je tim stigao, njegova supruga, komšije i drugi ljudi bili su tamo - dodala je grupa.

Pitanje civilnih žrtava je osetljivo za Pentagon, a posebno za Centralnu komandu, naročito nakon udara dronom u poslednjim danima povlačenja iz Avganistana u kom je poginulo 10 civila, uključujući sedmoro dece.

Vojska je prvobitno tvrdila da je gađala i ubila operativca ISIS-K, ukazujući na sekundarni eksploziv kao dokaz da je meta skladištila eksplozivni materijal, ali su na kraju priznali da je operacija bila tragična greška.

Sekretar odbrane Lojd Ostin je odlučio da niko ne bude kažnjen zbog neuspešne operacije, čak i kada je naložio Centralnoj komandi i Komandi specijalnih operacija da poboljšaju politiku i procedure za efikasnije sprečavanje povrede civila.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike