Snažan zemljotres prodrmao Tihi okean! Nekoliko država izdalo upozorenje na cunami, među njima i SAD

19.05.2023

13:14

0

Epicentar je bio u blizini ostrva Lojalti na francuskoj teritoriji Nova Kaledonija, zapadno od Fidžija i Vanuatua

Snažan zemljotres prodrmao Tihi okean! Nekoliko država izdalo upozorenje na cunami, među njima i SAD
Cunami, ilustracija - Copyright Profimedia

Američki centar za upozorenje na cunami podigao je uzbunu iznad južnog dela Tihog okeana u petak nakon što je zemljotres jačine 7,7 stepeni Rihterove skale pogodio region.

- Na osnovu svih dostupnih podataka, opasnost od cunamija od ovog zemljotresa je sada prošla - navodi centar u izveštaju.

Ranije je ljudima koji žive u regionu savetovano da izbegavaju priobalna područja nakon što je američki Geološki institut (USGS) saopštio da je zemljotres jačine 7,7 stepeni Rihterove skale i dubine od 38 kilometara pogodio region.

Epicentar zemljotresa bio je u blizini ostrva Lojalti na francuskoj teritoriji Nova Kaledonija, zapadno od Fidžija i Vanuatua, saopštio je američki Nacionalni centar za upozorenje na cunami.

Prvobitno je izdao upozorenje na cunami za obale u krugu od 1.000 kilometara od epicentra, kao i za obližnje zemlje, uključujući Vanuatu i Kiribate, ali ga je kasnije povukao.

Vanuatu, Fidži, Novi Zeland, Nova Kaledonija i Kiribati u stanju su visoke pripravnosti, a stanovnici u priobalnim područjima su evakuisani.

 

 

Agencija za upravljanje vanrednim situacijama Havaja takođe je na Tviteru objavila da se ne očekuje opasnost od cunamija za tu zapadnu američku državu.

Međutim, upozorenje o cunamiju koje je izdao australijski Biro za meteorologiju za slabo naseljeno ostrvo Lord Hau, na istočnoj obali zemlje, ostaje na snazi, dok, kako Biro kaže, nije otkrivena nikakva pretnja za kontinentalnu Australiju.

Nacionalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama Novog Zelanda objavila je u tvitu da je njeno upozorenje o cunamiju takođe ostalo na snazi, upozoravajući da jake struje i udari mogu da povrede ili udave ljude.

Prvo je saopšteno da je zemljotres bio jačine 7,7 stepeni. Nakratko je revidiran na 7,8 pre nego što je ponovo snižen u najnovijem ažuriranju američkog Nacionalnog centra za upozoravanje na cunami.

Južni Pacifik je jedno od seizmički najaktivnijih oblasti na svetu zbog visokih stopa konvergencije između tektonskih ploča Australije i Pacifika koje se neprestano guraju, navodi USGS.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike