Elizabet Holms naloženo da u zatvoru čeka odluku o žalbi na presudu: Najmlađa milijarderka na svetu saterana u ćošak

17.05.2023

17:47

0

Osuđena je na više od 11 godina robije

Elizabet Holms naloženo da u zatvoru čeka odluku o žalbi na presudu: Najmlađa milijarderka na svetu saterana u ćošak
Elizabet Holms - Copyright AP Photo/Jeff Chiu, File

Sud je presudio da osramoćena osnivačica „Teranosa" Elizabet Holms mora da bude u zatvoru dok se razmatra njena žalba na presudu za prevaru.

Holms (39) je tražila od sudije da ostane na slobodi dok se bori protiv svoje zatvorske kazne zbog obmane vezane za testiranje krvi.

Osuđena je na više od 11 godina zatvora nakon što ju je prošle godine porota proglasila krivom za prevaru investitora.

U posebnoj presudi američki okružni sudija Edvard Davila takođe je naložio Holmsovoj da plati 452 miliona dolara žrtvama.

Ona će podeliti višemilionsku uplatu sa svojim bivšim romantičnim i poslovnim partnerom, nekadašnjim šefom „Teranosa" Ramešom „Sanijem“ Balvanijem.

Holmsovoj je ranije naređeno da se preda vlastima 27. aprila. Sudija će sada odrediti novi datum njenog odlaska u zatvor.

Balvani je osuđen na 13 godina zatvora nakon što je prošle godine ustanovljeno da je kriv za 12 tačaka optužnice za prevaru i zaveru. Kaznu je počeo da služi u aprilu nakon što nije uspeo da se izbori da ostane na slobodi dok se žalio na presudu.

Photo by Greg Allen/Invision/AP
 

Sud je preporučio Holmsovoj da odsluži svoje vreme iza rešetaka u federalnom ženskom zatvoru sa minimalnim obezbeđenjem u Brajanu u Teksasu.

Holmsova je zatražila od Apelacionog suda da joj odloži kaznu nekoliko dana pre nego što je trebalo da se pojavi u zatvoru.

Njeni advokati su takođe tvrdili da ona treba da ostane slobodna dok se žalba razmatra kako bi mogla da se brine o svojoj deci.

Majka dvoje dece živi u San Dijegu u Kaliforniji sa svojim partnerom, naslednikom hotela Vilijamom Evansom, kao i njihovim jednogodišnjim sinom Vilijamom i tromesečnom ćerkom Inviktom.

Nekada se o njoj pričalo kao o „sledećem Stivu Džobsu“ i najmlađom milijarderkom na svetu koja je sama zaradila svoj novac.

Osnovala je „Teranos" nakon što je napustila Univerzitet Stenford. Dok je vodila kompaniju uspela je da prikupi milione dolara od investitora, među kojima su i medijski mogul Rupert Merdok, bivši državni sekretar Henri Kisindžer i osnivač „Orakla" Lari Elisona.

Sve je krenulo nizbrdo 2018, nakon što su istrage otkrile da ova tehnologija ne funkcioniše. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike