Elizabet Holms pokušala da pobegne iz zemlje posle izricanja presude: Nekada najmlađa milijarderka na svetu htela da izbegne pravdu

21.01.2023

16:25

0

U novom podnesku sudu tužioci tvrde da biznismenka koja je prevarila investitore nije pokazala ubedljive dokaze da nema rizika da će pobeći...

Elizabet Holms pokušala da pobegne iz zemlje posle izricanja presude: Nekada najmlađa milijarderka na svetu htela da izbegne pravdu
Elizabet Holms - Copyright AP Photo/Jeff Chiu, File

Elizabet Holms je „pokušala da pobegne iz zemlje” tako što je rezervisala kartu u jednom pravcu za Meksiko za let u januaru 2022, ubrzo nakon što je kao osnivač Teranosa osuđena za prevaru, naveli su tužioci u novom sudskom podnesku u petak.

Holms je prošlog januara osuđena za prevaru investitora dok je vodila neuspeli startap za testiranje krvi Teranos. U novembru je osuđena na više od 11 godina zatvora. Ona je uložila žalbu na presudu i zatvorsku kaznu će početi da odslužuje tek ovog proleća, što je period čekanja koji su tužioci opisali kao „velikodušan“ zbog toga što je trudna.

Tvrdnja da je pokušala da napusti zemlju prošle godine pojavila se u okviru novog podneska tužioca koji tvrdi da bi Holms trebalo da počne da služi zatvorsku kaznu, a ne da živi na imanju na koje se mesečno za održavanje troši 13.000 dolara.

U podnesku tužioci tvrde da Holms nije pokazala ubedljive dokaze da nema rizika da će pobeći, kao što su njeni advokati izjavili, i iskoristili su navodni incident iz 2022. da potkrepe svoju zabrinutost.

- Vlada je 23. januara 2022. godine saznala da je optužena Holms rezervisala međunarodni let za Meksiko sa polaskom 26. januara 2022. bez planiranog povratka. Putovanje je otkazano tek nakon što je vlada zabranila ovaj nedozvoljeni let - navodi se u sudskom podnesku.

Photo by Greg Allen/Invision/AP
Elizabet Holms

Sudski podnesak uključuje i mejl jednog od advokata Holmsove tužilaštvu, u kom se tvrdi da je rezervacija putovanja napravljena pre izricanja presude. U mejlu njen advokat kaže da se bivša izvršna direktorka Teranosa nadala da će presuda biti drugačija i da će ona moći da ode na ovo putovanje da prisustvuje venčanju prijatelja u Meksiku.

U ranijem podnesku na sudu advokati su se zalagali za njeno puštanje iz pritvora, rekavši da nema opasnosti od bekstva i da ona nije pretnja zajednici.

Holms je naloženo da se prijavi u policiju 27. aprila 2023. godine, kada će zvanično početi da služi zatvorsku kaznu.

Nekada procenjen na 9 milijardi dolara, Teranos je privukao vrhunske investitore i maloprodajne partnere tvrdnjama da je razvio tehnologiju za testiranje širokog spektra stanja koristeći samo nekoliko kapi krvi. Kompanija je počela da se raspada nakon što je istraga Volstrit žurnala 2015. izvestila da je Teranos izveo samo desetak od stotina testova koje je ponudio koristeći svoju tehnologiju i da je njova preciznost upitna.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike