Rjapkov otkrio da je važan sporazum trajno prekinut: Ništa od toga, Moskva neće pristati na reviziju

16.05.2023

23:55

0

Ruski diplomata je rekao i da Moskva ima dokaze da neke istočnoevropske zemlje krše Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi

Rjapkov otkrio da je važan sporazum trajno prekinut: Ništa od toga, Moskva neće pristati na reviziju
Copyright Thomas Peter/Pool Photo via AP, File

Rusija ne namerava da se vraća u Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), istakao je u utorak zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjapkov, i dodao da je to poglavlje zatvoreno.

- Što se tiče sporazuma CFE, to poglavlje je zatvoreno, okrenuta je nova stranica. Neće biti revizije ovog dokumenta - rekao je Rjapkov, prenosi TASS.

On je naveo da se Moskva nada da će Zapad ozbiljno shvatiti poruku Rusije nakon povlačenja iz sporazuma CFE.

- Nadam se da se na Zapadu svi ovi signali shvataju veoma ozbiljno. Ovo je istorijski trenutak. Zapadne zemlje moraju da izvuku zaključke - poručio je Rjapkov.

Ruski diplomata je rekao i da Moskva ima dokaze da neke istočnoevropske zemlje krše Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi.

- U poslednje vreme smo dobili dokaze da su neke istočnoevropske države direktno prekršile odredbe CFE ugovora - istakao je Rjapkov.

The Federal Assembly of The Russian Federation via AP
 

On je dodao da su zemlje članice NATO-a i Rusija potpisnice niza drugih međunarodnih sporazuma, od kojih neki imaju fundamentalnu bezbednosnu ulogu.

- Uveren sam da će takvi dokumenti, kao što je Sporazum o neširenju nuklearnog oružja, zadržati svoj značaj i u budućnosti - naveo je ruski dilplomata.

Ruski mediji ranije su objavili da će parlament Rusije razmotriti povlačenje iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), a ruski predsednik Vladimir Putin imenovao je Rjapkova za svog zvaničnog predstavnika tokom razmatranja Sporazuma, preneo je TASS.

Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi potpisan je u Parizu 19. novembra 1990. godine, a potpisali su ga predstavnici 16 država članica NATO-a i šest članica Varšavskog pakta.

Na samitu OEBS-a 1999. godine u Istanbulu potpisana je ažurirana verzija sporazuma.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike