U Lugansku se srušio američki dron, povređeno šestoro dece; Vazdušna opasnost u nekoliko ukrajinskih oblasti

13.05.2023

16:51 >> 00:28

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

U Lugansku se srušio američki dron, povređeno šestoro dece; Vazdušna opasnost u nekoliko ukrajinskih oblasti
Ilustracija - Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka/Libkos/Roman Hrytsyna

Rat u Ukrajini ušao je u 443. dan.

Ministarstvo odbrane Rusije negiralo je saopštenja da je „probijena odbrana“ u različitim delovima linije razdvajanja sa ukrajinskom vojskom.

U pravcu Кupjanska se ne vode aktivna dejstva. U toku dana su sprečene akcije tri diverzantske izviđačke grupe protivnika.

Grupacija trupa „Centar“ odbila je dva napada taktičkih grupa protivnika. U Donjecku sprečena su tri pokušaja protivnika da izvrši izviđanje u toku borbi, a takođe je uspešno odbijeno osam napada na položaje ruske vojske.

Najvažnije činjenice

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

- "Vagner“ dobio oružje, a Surovikin organizovao saradnju sa vojskom Rusije

23.54 - Medvedev: Međunarodno pravo je u krizi, ali mi ga nećemo napustiti

Međunarodno pravo je u krizi, ali Rusija ne treba da ga napusti i glavno je da deluje u interesu svih zemalja, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP
 

Međunarodno pravo je u izvesnom smislu u opadanju. I sistem međunarodne pravde je degradiran... Ali to ne znači da treba da napustimo međunarodno pravo, jer je to najvažnije sredstvo za komunikaciju između zemalja“, poručio je Medvedev na XI Peterburškom međunarodnom pravnom forumu, prenosi RIA novosti.

23.40 - Zelenski je uveo sankcije protiv 37 pojedinaca i više od 200 kompanija

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je danas ukaz o uvođenju sankcija za više od 200 pravnih i 37 fizičkih lica, uključujući avio-kompaniju Volga-Dnjepr i njenog šefa Alekseja Isaikina.

23.30 - Eksplozija u Zaporoškoj oblasti, isključena struja i voda

Eksplozija se dogodila u severnom delu Melitopolja, Zaporoška oblast. Čuo se u kvartu Microdistrict oko 21:50 po moskovskom vremenu.

Nakon toga u nekoliko okruga isključeni su struja i voda, a takođe negde ne radi internet, prenele su RIA Novosti.

22.04 - Šef evropske diplomatije Žozep Borel upozorio je Kinu na posledice zbog njenog stava prema Ukrajini.

AP Photo/Ng Han Guan, Pool
 

 

21.53 - U Lugansku se srušio američki dron

U centru Luganska pronađen je američki dron koji se srušio, kako se pretpostavlja, nakon što je zakačio krov jedne stambene zgrade, saopštio je Sputnjiku neimenovani izvor iz bezbednosnih struktura.

 

 


Dron je pronađen u dvorištu stambene zgrade, a prema rečima očevidaca, on se srušio neposredno pre nego što su u Lugansku odjeknule dve eksplozije.

 

 

21.21 - Lugansk: Ranjeno šestoro dece

U granatiranju Luganska ranjeno je šestoro dece, izjavio je vršilac dužnosti šefa Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik.

Kako je rekao, dvoje dece koja su zadobila povrede srednje težine su hospitalizovana.

Takođe je rekao i da je u napadu ukrajinskih snaga povređen i poslanik Državne dume Viktor Vodolacki.

20.28  - Zapalila se zgrada fabrike Polipak u Lugansku

Gusti crni dim diže se iz zgrade u Lugansku koju je pogodila ukrajinska granata. Prema rečima lokalnog stanovništva, zapalila se zgrada fabrike Polipak.

Sada na licu mesta rade istražitelji i predstavnici JCCC, područje je ograđeno. Usled incidenta su oštećeni prozori na susednim zgradama , a sa nekih kuća je otpao malter.

20.00 - Sijarto: Evropska unija ne sme da postane „anti-kineski blok“


Mađarska vlada želi da izbegne da Evropska unija postane „anti-kineski blok“, izjavio je danas u Stokholmu ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, pozivajući na stratešku saradnju umesto na sistemsku konkurenciju.

„Uopšte se ne slažemo sa načinom na koji određene evropske zemlje žele da definišu Kinu kao neku vrstu sistemskog rivala“, rekao je Sijarto u pauzi neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU, navodi se u saopštenju ministarstva.

19.39 - U Sumskoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine objavljena je vazdušna uzbuna

18.24 - U Lugansku odjeknule dve eksplozije 

U Lugansku su odjeknule dve eksplozije, a u području iznad jedne fabrike uzdiže se stub dima, javlja dopisnik Sputnjika. 

16.50 - Sančez želi da privoli Bajdena da uvaži stavove Kine i Brazila oko Ukrajine

Američki predsednik Džozef Bajden i španski premijer Pedro Sančez razgovaraće danas u Vašingtonu o ratu u Ukrajini, saradnji u oblasti odbrane i migracijama.

AP Photo/Khalil Senosi
Pedro Sančez

Španski diplomatski izvor ističe da će tokom sastanka u Beloj kući premijer Sančez u ime Madrida, koji se slaže s Vašingtonom u vezi sa nezakonitošću ruskog rata Ukrajini, preneti različita gledišta Kine i Brazila i predložiti da se više uvažavaju stavovi zemalja koje nisu članice NATO, a pogođene su ratom, preneo je Rojters.

15.26 - Napadnute beloruske trupe kod granice sa Ukrajinom

Vozač kamiona gađao je beloruske trupe eksplozivnom napravom kasno u četvrtak, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Minsku.

Navodni incident dogodio se na auto-putu M-5, koji povezuje prestonicu Minsk sa granicom zemlje sa Ukrajinom, saopštilo je ministarstvo u kratkom saopštenju u petak.

- Vozač kamiona pokušao je napad eksplozivnom napravom napravljenom od pirotehnike na grupu vojnika uključenih u pojačavanje delova državne granice - navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni je pokušao da pobegne sa lica mesta, ali su vojnici uspeli da mu blokiraju vozilo i privedu ga, saopštilo je ministarstvo. U incidentu niko od vojnika nije povređen, dodaje se.

Napadač, koji je opisan kao 51-godišnji muškarac, predat je policiji. „U postupcima vozača se identifikuju crte ekstremizma“, navodi se u saopštenju.

15.12 - Medvedev: Zelenski bi mogao da završi kao Hitler

Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP
Dmitrij Medvedev

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski mogao bi da završi kao Adolf Hitler, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Kreatura u zelenom je poželela smrt svima u Kremlju. Ali, da ne isprlja on ruke. Kako će ko umreti mi ne znamo, jer su putevi Gospodnji nepoznati. Ali, narkoman iz Kijeva ima šanse da strada baš od svoje ruke. Mogao bi da odapne, izvršivši kukavičko samoubistvo. Kao i Hitler, progutavši otrov - napisao je on na svom telegram kanalu.

14.02 - Predsednik Južne Afrike reagovao na optužbe američkog ambasadora koji tvrdi da je zemlja krišom poslala oružje Rusiji

13.19 - Sijarto: Novim paketom sankcija EU neće biti obuhvaćena ruska nuklearna industrija

Sledeća runda sankcija protiv Rusije o kojoj trenutno raspravljaju zemlje članice EU neće biti usmerena na nuklearnu energiju, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

AP Photo/John Minchillo
 

13.02 - Peskov: Rusija će štiti svoje interese kada je reč o imovini u inostranstvu

Rusija će štititi svoje interese kad god bude mogla, ako ruska imovina u inostranstvu bude nelegitimno korišćena, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je odgovorio na izjavu portparola Evropske komisije Kristijana Viganda, koji je rekao da bi EU mogla da iskoristi prihod od reinvestiranja zamrznutih sredstava ruske centralne banke za podršku Ukrajini, preneo je Tass.

12.44 - Odbijeni svi ukrajinski napadi

Ukrajinske snage su u četvrtak u pravcu Soledara pokušale da sprovedu ofanzivna dejstva duž čitave kontakt-linije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Preduzeli su 26 napada u kojima je učestvovalo preko 1.000 vojnika i oko 40 tenkova, ali su napadi odbijeni, ističu u Ministarstvu i naglašavaju da nisu dozvolili nikakvo probijanje odbrane na tom delu fronta.

12.31 - Borelj: EU se nikad neće umoriti od Ukrajine

Šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao je da se Unija nikada neće umoriti od Ukrajine.

- Rusija treba da shvati da ne treba da očekuje da ćemo se umoriti od Ukrajine - to se nikad neće desiti - rekao je on, dolazeći na neformalni sastanak ministara spoljnih poslova država-članica EU u Stokholmu.

AP Photo/Fred Sierakowski
Žozep Borelj

Prema njegovim rečima, EU treba da pomaže Ukrajini ne samo oružjem nego i da osmisli višegodišnji dugoročni program pomoći.

12.16 - Evrovizija odbila zahtev Zelenskog da održi govor

12.07 - Peskov: Razgovor Putina i Erdogana neće dovesti do produženja sporazuma o žitu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da eventualni telefonski razgovor ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana neće pomoći da se postigne dogovor o produženju sporazuma o žitu.

On je dodao da će samo puna implementacija sporazuma olakšati njegovo obnavljanje, prenosi Rojters.

11.48 - U prepodnevnim satima ukrajinske snage ispalile su 15 projektila na Donjeck, jedan civil je izgubio život.

11.19 - Ukrajinske snage ispalile su na Gorlovku pet raketa iz sistema "Grad".

11.13 - U sedam oblasti Ukrajine odzvanjaju sirene za vazdušnu opasnost

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u sedam ukrajinskih oblasti: Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Čerkaskoj i delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

11.07 - Zelenski u subotu u Vatikanu sa papom Franjom

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski trebalo bi da se sastane sa papom Franjom u subotu u Vatikanu, izjavio je za Sputnjik izvor iz Svete stolice.

Profimedia
Papa Franja

Istovremeno, agencija ANSA objavila je da će italijanski predsednik Serđo Matarela primiti u subotu ukrajinskog lidera.

Ranije je papa Franja izjavio da je Vatikan uključen u tajnu mirovnu misiju u Ukrajini u pokušaju da se okonča sukob između Moskve i Kijeva, ali nije želeo da otkrije više detalja o tome.

10.10 - Vazdušna opasnost u pet oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Poltavskoj, Harkovskoj, Sumskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

9.28 - Ruski brodovi raketama „kalibar“ izvršili 180 udara na ukrajinske snage

Brodovi Crnomorske flote su od početka specijalne vojne operacije ruske vojske u Ukrajini izveli više od 180 udara raketama „kalibar“ na objekte ukrajinskih snaga, izjavio je komandant flote, viceadmiral Viktor Sokolov.

- Fregate, mali raketni brodovi i podmornice koje imaju u sastavu naoružanja rakete „kalibar“ izveli su preko 180 udara na objekte protivnika od izuzetnog značaja. To su pre svega radari u sklopu sistema PVO, uporišta jedinica ukrajinske vojske, skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja, naftni terminali i skladišta goriva, vazdušne baze, železničke stanice - rekao je admiral u intervjuu povodom 240. godišnjice Crnomorske flote za list „Crvena zvezda“.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

 

9.15 - Mekejn: Teško će biti nahraniti svet ako se ne produži sporazum o žitu

- Šefica Svetskog programa za hranu (WFP) Ujedinjenih nacija, Sindi Mekejn, upozorila je da će biti teško obezbediti hranu za svetsko stanovništvo, ukoliko Rusija bude napustila sporazum o žitu.

Ona je izjavila da sporazum, koji ističe 18. maja, mora biti obnovljen.

- Sporazum mora da se produži. Mi nikako ne možemo da nahranimo određeni region, a kamoli čitav svet, ako se to ne dogodi - rekla je Mekejn za BBC.

Na pitanje da li misli da će Rusija pristati na produženje sporazuma, ona je rekla da nije sigurna.

- To me jako brine. A trebalo bi da brine i sve ostale - poručila je Mekejn i pozvala "svakog svetskog lidera" da pomogne u obnavljanju sporazuma i okončanju sukoba.

7.39 - Zelenski odobrio plan za reformu pravosuđa u cilju bržeg ulaska u EU

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski objavio je sinoć da je odobrio plan reformi za unapređenje kaznenog sistema i sistema za sprovođenje zakona, što je ključni element u planovima za brzo članstvo u Evropskoj uniji.

- Moramo da obezbedimo sistem koji garantuje pravdu i vladavinu prava u našoj zemlji, kompatibilan sa našim ciljem brzog pridruživanja Evropskoj uniji - izjavio je Zelenski u video obraćanju, prenosi Rojters.

AP Photo/Olivier Matthys
Vladimir Zelenski

Istakao je da će promene biti deo novog društvenog ugovora koji bi osigurao građanima da se osećaju sigurno i zaštićeno.

7.15 - Rusija ojačala odbranu

Mnogi ukrajinski vojnici su prošli obuku u zemljama NATO-a i Zapad ih neprestano naoružava, pojedini ruski eksperti ukazuju da ne treba potcenjivati protivnika, ali istovremeno naglašavaju da su ruske Oružane snage dobro upoznate sa planovima ukrajinske vojske.

Duž stotine kilometara linije fronta ruske snage su ojačale odbranu, a veliki deo tehnike koja se isporuči Ukrajini ruske Vazdušno-kosmičke snage uništavaju pre nego što stigne na front

7.01 - Кijev želi da otcepi Кrim od Rusije

Želeo Zelenski da napadne ili ne, NATO stratezi već govore o kontraofanzivi kao odobrenom planu.

- Sve njihove akcije koordinišu NATO oficiri, čak i terorističke napade, uključujući i one na Vladlena Tatarskog, Dariju Duginu i Zahara Prilepina. Sve se kordiniše iz Vašingtona i Londona, a možda čak i više iz Londona nego iz Vašingtona. O tome svedoči činjenica da je napad na Кremlj bio tempiran sa krunisanjem Čarlsa Trećeg. Dakle, to ukazuje da London vodi glavnu reč u terorističkom ratu protiv Rusije -  kaže ruski ekspert Igor Nikulin.

Ruski eksperti ukazuju na to da su moguća dva scenarija ukrajinske kontraofanzive - jedan predviđa napad u zoni specijalne operacije, a drugi uključuje i ofanzivu na ruske gradove.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike