Militanti iz Pojasa Gaze ispalili 60 raketa na Izrael: Počela osveta zbog ubistva troje vođa (VIDEO)

10.05.2023

16:39

0

Intenzivirani vazdušni udari usledili su nakon izraelskih vazdušnih napada u kojima su stradale tri vođe Islamskog džihada

Militanti iz Pojasa Gaze ispalili 60 raketa na Izrael: Počela osveta zbog ubistva troje vođa (VIDEO)
Gaza - Copyright AP Photo/Hatem Moussa

Palestinski militanti u Pojasu Gaze ispalili su više od 60 raketa prema Izraelu nakon što je izraelska vojska saopštila da je izvela seriju vazdušnih udara na raketne bacače Islamskog džihada.

Najmanje dva Palestinca su ubijena u Gazi, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

Nema izveštaja o ozbiljnijim povredama u Izraelu, gde je, kako se navodi, većina raketa presretnuta.

To je usledilo dan nakon što je 15 ljudi u Gazi ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima, uključujući tri vođe Islamskog džihada.

Islamski džihad se zakleo na osvetu, ali nije bilo raketiranja preko noći. Umesto toga, grupa je upozorila Izrael da očekuje njegovu reakciju bilo gde, u svakom trenutku.

Palestinci su rekli da je razmena vatre u sredu počela sa nekoliko glasnih eksplozija na jugu Gaze. Izraelske odbrambene snage (IDF), sa druge strane, saopštile su da je avion gađao operativce Islamskog džihada koji su putovali do skrivenog raketnog bacača u oblasti Kan Junis.

 

 

Otprilike sat vremena kasnije, IDF je saopštio da je počeo da napada podzemne raketne bacače koji pripadaju Islamskom džihadu širom teritorije sa ciljem da se osujete planirani napadi.

Palestinski mediji izvestili su o napadima u gradu Gazi, severnom gradu Bait Lahiji i gradu Rafa na jugu zemlje.

Palestinsko ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je jedan čovek ubijen, a drugi teško ranjen u prvom napadu na Kan Junis. Još jedan muškarac u 50-im godinama poginuo je u napadu u severnoj oblasti Beit Hanuna, dodaje se.

 

 

Nedugo zatim militanti su počeli da ispaljuju rakete iz Gaze, a raketne sirene su se oglasile na jugu Izraela.

Izraelski zvaničnici rekli su da je jedna raketa pogodila praznu kuću u gradu Sderot, koji je udaljen samo 1 kilometar od ograde Gaze. Drugi je udario u krov obdaništa u kibucu Nirim, koji se nalazi u blizini južne Gaze, ali niko nije povređen.

Bolnica u gradu Aškelonu saopštila je da je zbrinula dve osobe povređene dok su trčale u sklonište za bombe i još tri osobe zbog anksioznosti.

 

 

Kasnije su rakete lansirane ka centralnom Izraelu, aktivirajući sirene u oblasti Tel Aviva, 80 kilometara od Gaze.

U jednom snimku mogle su se čuti eksplozije dok se činilo da su dve rakete presretnute iznad Jafe. Nije bilo trenutne potvrde IDF-a.

U međuvremenu, tenzije su i dalje visoke na okupiranoj Zapadnoj obali nakon što je Izrael preko noći izvršio racije. Izraelske snage su ubile dvojicu Palestinaca u gradu Kabatiji, tvrdeći da su njih dvojica pucala na njih.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike