Hjuman rajts voč kritikovao Izrael: "Oni divljaju protiv ljudskih prava"

30.03.2023

23:36

0

"Revizija pravosuđa koju planira izraelska vlada bila bi katastrofalna"

Hjuman rajts voč kritikovao Izrael: "Oni divljaju protiv ljudskih prava"
Protesti u Izraelu - Copyright Tanjug/ AP Photo/Oren Ziv

Izvršna direktorka Hjuman Rajts Voča (HRV), Tirana Hasan, ocenila je da Izrael "divlja" protiv ljudskih prava, i pozvala saveznike poput SAD da učine više kako bi ubedili tu zemlju da preuzme odgovornost za kršenja ljudskih prava, ali i da promeni kurs.

Kako je navela, revizija pravosuđa koju planira izraelska vlada bila bi katastrofalna za ljudska prava.

- Sa trenutnim stanjem izraelske vlade i napadima pre svega na pravosuđe, vidimo da ovo nije vlada koja se obazire na ljudska prava. Ovo je vlada koja zapravo divlja protiv ljudskih prava svog naroda u Izraelu - rekao je Hasanova.

Ona se nada da će administracija predsednika SAD Džoa Bajdena "iskoristiti njihov odnos i svoju moć" kako bi osigurala da se Izrael "na neki način odmakne od ivice" na kojoj se sada nalaze kada su u pitanju ljudska prava.

HRV je u izveštaju za 2021. označio izraelsko postupanje prema Palestincima i decenijama dugu izraelsku vojnu okupaciju Zapadne obale kao aparthejd.

Plan vlade Izraela da omogući parlamentu da poništi odluke Vrhovnog suda i kontroliše imenovanja sudija, izazvao je neke od najvećih uličnih protesta u istoriji Izraela, a kritičari taj potez nazivaju pretnjom demokratiji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike