Lavrov o tome kako će Rusija da "deluje": Oštro ćemo odgovoriti na pritiske sa Zapada, ali nikada na našu štetu

31.08.2022

17:30

0

Autor: 24sedam

Šef ruske diplomatije je rekao da se čuju glasovi razuma u Evropi, ali da na većinu sankcija Rusija odgovara recipročno, ali ne nepromišljeno

Lavrov o tome kako će Rusija da "deluje": Oštro ćemo odgovoriti na pritiske sa Zapada, ali nikada na našu štetu
Sergej Lavrov - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Rusija će oštro odgovoriti na pritisak Zapada, ali ne na svoju štetu, saopštio je Sergej Lavrov. Šef ruske diplomatije je rekao da se čuju glasovi razuma u Evropi, ali da na većinu sankcija Rusija odgovara recipročno, ali ne nepromišljeno.


- Korak po korakom, pojačavajući nezakoniti pritisak na nas i druge zemlje, pripremajući osmi paket sankcija protiv nas, Zapad podriva sve temelje svetskog poretka koji je počivao na principima globalizacije koje je promovisao sam Zapad. Otvoreno tržište, slobodno preduzetništvo, fer konkurencija, pretpostavka nevinosti – sve je to preko noći precrtano. Odgovorićemo oštro, ali ne na našu štetu - rekao je Lavrov, govoreći na obrazovnom maratonu "Znanje".

Kako je istakao, u Evropi se već čuju glasovi razuma o spremnosti da izađu u susret Rusiji, ali se ne mogu isključiti novi hirovi.

Istovremeno je poručio da princip reciprociteta niko nije ukinuo niti će ukinuti.
The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation Press Service via AP
 


- Kada se uvode nezakonite sankcije, mi delujemo u nekoliko pravaca. Prvo, odgovaramo recipročno, ali ne nepromišljeno, kao što to u većini slučajeva rade naše zapadne kolege, kada im sankcije koje uvode protiv nas štete mnogo više nego nama. Mi to radimo tako da ne pucamo sebi u nogu, da ne štetimo sebi - objasnio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je skrenuo pažnju na to da Rusija takođe mobiliše zemlje koje se pridržavaju principa međunarodnog prava kako bi se suprotstavili takvim akcijama.

- Već sam pomenuo formiranu Grupu prijatelja za zaštitu Povelje UN. Među izjavama i praktičnim koracima koje je veće preduzela je tema suprotstavljanja jednostranim sankcijama. Na našu inicijativu u okviru UN je već na univerzalnoj osnovi utemeljena pozicija specijalnog izvestioca za suprotstavljanje jednostranim merama - saopštio je Lavrov.

Corn: Zapad ne sme da potcenjuje snagu ruske vojske


Načelnik generalštasba nemačke vojske Eberhard Corn rekao je danas da Zapad ne sme da potcenjuje snagu ruske vojske, dodajući da Rusija može da otvori i drugi front ukoliko želi.

- Većina ruskih kopnenih snaga trenutno je stacionirana u Ukrajini, ali uprkos tome ne treba da potcenjujemo potencijal njihovih kopnenih snaga da otvore novi front . rekao je najviši oficir Bundesvera za Rojters.

Pored kopnenih snaga Rusija ima na raspolaganju i mornaricu i vazduhoplovstvo, dodao je on.

- Veći deo ruske mornarice još nije uključen u rat u Ukrajini, a rusko vazduhoplovstvo i dalje ima značajan potencijal koji takođe predstavlja pretnju za NATO  -  rekao je Corn.

Bundesver redovno podržava misije protivvazdušne odbrane NATO borbenim avionima iznad baltickih država, dodao je on.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike