Moskva planira da zauzme Bahmut na Dan pobede, ruska vojska napredovala u tri pravca - marinskom, avdejevskom i deržinskom

06.05.2023

23:55 >> 00:50

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Moskva planira da zauzme Bahmut na Dan pobede, ruska vojska napredovala u tri pravca - marinskom, avdejevskom i deržinskom
Rusija-Ukrajina - Copyright AP Photo/Libkos/Kostiantyn Liberov/Leo Correa Tanjug

Rat u Ukrajini ušao je u 436. dan.

Kijev je pokušao da izvede napad dronovima na rezidenciju predsednika Rusije Vladimira Putina u Kremlju, saopštio je Kremlj.

Vlasti Krima javile su da je jedan dron oboren na prilazu Sevastopolju, drugi - iznad teritorije poluostrva. 

Zelenski je predložio produženje vanrednog stanja i mobilizacije u zemlji za još 90 dana. 

Najvažnije činjenice

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

23.57 - Zagonetna indijska kompanija isporučuje milione barela ruske nafte

 

23.56 - Poslednji udari na Bahmut

 

 

 

23.29 - Poljska uručila protestnu notu ruskom ambasadoru

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas ambasadora Rusije i uputilo mu protestnu notu nakon što je bivši ruski zvaničnik izjavio da je ubistvo poljskog ambasadora zbog neprijateljskih radnji "u okviru međunarodnog prava".

"Poljska strana je snažno protestovala i pozvala da se hitno pokrene krivični postupak", rekao je portparol poljskog ministarstva spoljnih poslova Lukaš Jasina.

23.23 - Turska upozorava: Ako prehrambeni sporazum ne bude produžen neminovno sledi poskupljenje hrane u svetu


Članovi Zajedničkog koordinacionog centra (predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN) na današnjem sastanku u Istanbulu nisu postigli dogovor o izdavanju dozvole za učešće novih brodova u crnomorskoj inicijativi za izvoz žita, izjavio je zamenik portparola generalnog sekretara UN Farhan Hak.

Kako je precizirao, Zajednički koordinacioni centar nastavlja svakodnevne inspekcije brodova čije je učešće u crnomorskoj inicijativi za izvoz žita ranije odobreno.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da je u Istanbulu održan sastanak na tehničkom nivou na kome se razgovaralo o predstojećim pregovorima zamenika ministara odbrane o prehrambenom sporazumu koji ističe 18. maja.

22.45 - Ruski centar: Avioni zapadne koalicije u Siriji sve češće nišane ruske avione


Avioni zapadne koalicije u Siriji počeli su često da aktiviraju sisteme navođenja oružja ka ruskim avionima. Ruski piloti su to registrovali na istoku zemlje, rekao je na brifingu zamenik rukovodioca ruskog Centra za pomirenje neprijateljskih strana u toj zemlji, kontraadmiral Oleg Gurinov.
 

22.00 Vagner će napustiti Bahmut

Vlasnik ruske paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin izjavio je danas da će njegove snage napustiti ukrajinski grad Bahmut 10. maja. 

- Izjavljujem u ime Vagnerovih boraca, u ime Vagnerove komande, da ćemo 10. maja 2023. godine prebaciti naše položaje u naselju Bahmut jedinicama Ministarstva odbrane i povući ostatke Vagnerovih logističkih kampova, kako bismo mogli da 'poližemo rane'''. Vangerove jedinice izvlačim iz Bahmuta jer je besmisleno da u nedostatku municije idu u propast - rekao je Prigožin.

Profimedia
 

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Malijar izjavila je danas da Rusija dovodi pripadnike paravojne formacije Vagner sa linije fronta u grad Bahmut, i da Moskva namerava da zauzme taj grad.

Kako je rekla, plan je da grad bude zauzet do 9. maja, kada se slavi Dan pobede u Drugom svetskom ratu.

21.20 - Ruska vojska napredovala je u tri pravca

Profimedia
 

Ruska vojska napredovala je u tri pravca - marinskom, avdejevskom i deržinskom, rekao je v.d. lidera DNR Denis Pušilin.

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage uskoro očekuju iznenađenja.

20.20 - U granatiranju Jasinovate poginulo je petoro ljudi

19.30 - Zaharova: Poljske vlasti pokazale nezahvalost

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova osvrnula se na današnje rušenje spomenika zahvalnosti Crvenoj armiji u Poljskoj, rekavši da su poljske vlasti pokazale nezahvalnost.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Marija Zaharova

- U Poljskoj je u direktnom prenosu srušen spomenik zahvalnosti Crvenoj armiji na mestu gde je sahranjeno više od 500 vojnika prvog ukrajinskog fronta. Od danas su Poljaci zvanično nezahvalni - napisala je Zaharova na Telegramu.

19.10 Ofanziva ukrajinskih snaga u Zapaoroškoj oblasti mogla bi da počne u narednim danima ili satima

Ofanziva ukrajinskih snaga u Zapaoroškoj oblasti mogla bi da počne u narednim danima ili satima, rekao je v.d. gubernatora oblasti Evgenije Balicki u emisiji "Solovjov lajv".

Kako je rekao, prema informacijama iz Zaporožja, Dnjepropetrovska i drugih gradova i sa fronta protivnik gomila snage.

- Gde god ima zelenila tu je sada ukrajinska tehnika ili vojska. Protivničkih snaga, prema prilično pouzdanim informacijama, ima dosta. Noću slušamo kako prebacuju tehniku - naveo je Balicki.

18.45 - SAD isporučuju Poljskoj borbene helikoptere "apač"

AP Photo/Aaron Favila
 

Sjedinjene Države će isporučiti Poljskoj borbene helikoptere "apač" koji će biti raspoređeni na istoku zemlje, rekao je ministar odbrane Mariuš Blaščak posle posle sastanka sa američkim kolegom Lojdom Ostinom u Vašingtonu.

- Za nekoliko nedelja poljski piloti će početi obuku i posle toga će nam biti isporučeni helikopteri. Oni će biti raspoređeni na istočnom krilu NATO, u 18. mehanizovanoj diviziji, kako bi se osigurala "Brestska vrata" - rekao je on.

17.05 - Ukrajinske snage ispalile su u poslepodnevnim časovima 40 raketa na mesto Široka Balka u DNR.

16.36 - Vazdušna opasnost proglašena u Kijevu i više oblasti Ukrajine

15.43 - Stanovništvo se evakuiše u Zaporoškoj oblasti

Vlasti Zaporoške oblasti donele su odluku da privremeno stanovništvo 18 naselja koja su tik uz front prebace u unutrašnjost regiona zbog intenzivne vatre sa ukrajinske strane, rekao je v.d. gubernatora Evgenije Balicki.

15.25 - MORH: Doniranje hrvatskih helikoptera Ukrajini je vojna tajna

Doniranje hrvatskih vojnih helikoptera Ukrajini je vojna tajna, ali sve se odvija planiranom dinamikom, saopšteno je danas iz hrvatskog Ministarstva odbrane (MORH).

- Svi detalji oko donacija Ukrajini predstavljaju klasificirane podatke i u skladu s propisima o zaštiti tajnosti podataka, nismo u mogućnosti iznositi u javnost - navodi se u sa saopštenju resora odbrane.

15.22 - Češki predsednik poklonio pištolj Zelenskom

Predsednik Češke Petr Pavel saopštio je na Tviteru da je poklonio ukrajinskom kolegi Vladimiru Zelenskom pištolj.

AP Photo/Petr David Josek
Petr Pavel

- U znak poštovanja prema heroizmu Ukrajine, Vladimiru Zelenskom sam poklonio legendarni CZ 75, serijski broj 22. Dodela Ordena belog lava oslikava hrabrost sa kojom Zelenski stoji na čelu Ukrajine - napisao je Pavel.

14.40 - Ukrajina: Rusija namerava da uz pomoć Vagnera zauzme Bahmut do 9. maja

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Malijar izjavila je danasda Rusija dovodi pripadnike paravojne formacije Vagner sa linije fronta u grad Bahmut, i da Moskva namerava da zauzme taj grad do 9. maja, kada se slavi, kako je rekla, Dan pobede Sovjetskog saveza.

14.08 - Osam ukrajinskih regiona ostalo bez struje

Deo Kijevske oblasti kao i još sedam ukrajinskih regiona ostali su bez struje nakon artiljerijskih napada, saopštilo je Ministarstvo energetike Ukrajine.

Kako se precizira, pored Kijevske oblasti, reč je o Sumskoj, Černjigovskoj, Harkovskoj oblasti, zatim o delovima Zaporoške, Donjecke i Hersonske oblasti koje su pod kontrolom ukrajinske vojske

13.09 - Uništena ukrajinska artiljerija kod Avdejevke

Ruska vojska je u blizini Avdejevke uništila položaj ukrajinske artiljerijske baterije.

Na objavljenom snimku se vidi se kako ruski artiljerijci ispljuju granatu, zatim koriguju nišan nakon što je dron poslao precizne koordinate, a zatim isapljuju još jedan hitac nakon čega se vidi beli dim što govori da je projektil pogodio metu.

 

 

12.59 - Danska i Nemačka isporučuju Ukrajini 80 tenkova

Danska će zajedno sa Nemačkom isporučiti Ukrajini 80 tenkova „leopard 1“, izjavio je vršilac dužnosti danskog ministra odbrane Troels Lund Poulsen.

- Prva isporuka biće poprilično velika, isporučićemo 80 tenkova "leopard 1". To je značajan broj - rekao je on.

Inače, danski mediji tvrde da će isporuka tenkova biti realizovana i spremna za korišćenje do 1. juna.

11.52 - Peskov: Na sednici SB Rusije biće reči o pokušaju napada dronom na Putina

Sednica Saveta bezbednosti Rusije održaće se danas i najverovatnije će se na njoj govoriti o pokušaju napada ukrajinskog drona na ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kijev je negirao da je umešan u incident, koji se dogodio u ranim jutarnjim časovima u sredu.

Rusija, koja je, takođe optužila SAD da stoji iza napada, što je Vašington negirao, poručila je da zadržava pravo na odmazdu, preneo je Rojters.

11.33 - Borelj: Kina ne šalje oružje Rusiji

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da Kina Rusiji ne šalje naoružanje koje se primenjuje u ukrajinskom konfliktu.

AP Photo/John Minchillo
Žozep Borelj

To se nije dogodilo, a i sama čienjnica da je predsednik Kine razgovarao sa predsednikom Ukrajine je dobra stvar. Mi smo zainteresovani da ne gurnemo Kinu na stranu Rusije“, kazao je on.

Borelj je dodao i da jedina zemlja koja može da izvrši ogroman uticaj na Rusiju trenutno je Kina, dok je kineski mirovni plan za Ukrajinu okarakterisao kao „spisak blagih namera“.

10.53 - Lavrov: Odgovorićemo "konkretnim akcijama" na napad dronovima na Kremlj

Rusija će odgovoriti konkretnim akcijama na napad dronovima na Kremlj, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

10.34 - Prigožin: Vagner će napustiti Bahmut 10. maja

Vlasnik i vođa ruske paravojne formacije Vagner, Jevgenij Prigožin, izjavio je danas da će njegove snage napustiti ukrajinski grad Bahmut 10. maja.

- Izjavljujem u ime Vagnerovih boraca, u ime Vagnerove komande, da ćemo 10. maja 2023. godine u obavezi da prebacimo naše položaje u naselju Bahmut jedinicama Ministarstva odbrane i povučemo ostatke Vagnerovih logističkih kampova, kako bismo mogli da ''poližemo rane''. Vangerove jedinice izvlačim iz Bahmuta jer je besmisleno da u nedostatku municije besmisleno idu u propast - rekao je Prigožin.

10.23 - Orban: Pozicija Budimpešte jasna - u ratu u Ukrajini ne može biti pobednika

AP Photo/Darko Vojinovic, File
Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da je pozicija Budimpešte, otkako je počeo rat u Ukrajini, da tu ne može biti pobednika.

Orban je za mađarski državni radio rekao da su zapadne ideje o pobedi ili porazu zapravo bile "lažna ratna dihotomija", preneo je MTI.

On je dodao da Rusija "udara u zid", jer NATO snabdeva Ukrajinu oružjem i novcem, i da samo od zapadnjaka i Amerikanaca zavisi koliko su spremni da potroše novca na rat.

9.35 - London priznao: Određena količina oružja se preprodaje

Zamenik ministra odbrane Velike Britanije Džejms Hipi priznao je da određena količina britanskog naoružanja koje se šalje Ukrajini završava u trećim zemljama.

- Utvrdili smo pouzdane procedure da naoružanje i municija koje se šalje putem Međuanrodnog donatorskog koordinacionog centra stigne ukrajinskoj vojsci. Uprkos raznim navodima, slučajevi da ukrajinska vojska preusmeri određeno naoružanje sa linije fronta veoma su retki - navodi se u odgovoru Hipija na pitanje poslanika Kenija Makaskila iz škotske partije „Alba“ da zvanični London objasni zašto se pojedino britansko oružje, koje je namenjeno ukrajinskoj vojsci, preprodaje trećim zemljama.

9.29 - Udar dronom: Ponovo napadnuta rafinerija u regionu Krasnodar, izbio požar

U napadu dronom na naftnu rafineriju Ilski u ruskom regionu Krasnodar danas je izbio požar, rečeno je iz službi za hitne situacije novinskoj agenciji TASS.

- U napadu dronom na naftnu rafineriju došlo je do požara na površini od 60 kvadratnih metara. Požar je u međuvremenu ugašen - rekao je izvor ruske agencije.

Prema preliminarnim informacijama, nije bilo ranjenih u požaru u rafineriji.

9.04 - Ukrajinski delegat udario u lice ruskog delegata u Ankari

Ukrajinski delegat udario je u lice jednog ruskog delegata tokom skupa crnomorskih država u glavnom gradu Turske, Ankari, nakon što mu je ukrajinska zastava oteta dok je pokušavao da se ubaci u kadar tokom video-obraćanja glavnog ruskog delegata u Ankari, javlja Rojters.

7.33 - Peking će promovisati mirno rešenje ukrajinske krize

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang rekao je danas da će Peking biti uporan u promovisanju mirovnih razgovora za rešenje ukrajinske krize, kao i da je "spreman da održi komunikaciju i koordinaciju sa Rusijom" kako bi dao doprinos političkom rešenju situacije, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

AP Photo/Amr Nabil
Ćin Gang

Ćinova izjava odnosi se na njegov susret sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom na marginama ministarskog sastanka Šangajske organizacije za saradnju u indijskom gradu Goa u četvrtak, preneo je Rojters.

7.15 - U Kijevu se čuju eksplozije

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Kijevu i Kijevskoj oblasti, saopštile su lokalne vlasti.

U Kijevu se čuju eksplozije, javila je ukrajinska agencija „Ukrinform“ na svom Telegramu.

7.00 - Bugarski novinar: SAD bi mogle da se razočaraju u svoju podršku Ukrajini

Vašington ne bi želeo da ime zemlje na bilo koji način bude povezano sa situacijama kao što je napad dronova na Kremlj, izjavio je bugarski novinar Valerij Todorov.

On je podsetio na nedavne informacije da Ukrajina više ne izveštava svoje saveznike o svojim dejstvima.

Todorov je, verovatno, imao u vidu članak lista „Politiko“, u kom se autori pozivaju na izjave dva visoka evropska zvaničnika koji su kazali da Kijev, u pokušaju da izbegne curenje podataka, više ne deli sa svojim saveznicima informacije vezane za kontraofanzivu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike