Patrušev tvrdi da se Vašington pita za sve: SAD su uz pomoć NATO-a faktički okupirale Evropu

03.05.2023

11:01

0

Kako je istakao, komanda Alijanse pod kontrolom Pentagona direktno stupa u kontakt sa proizvođačima oružja, „jednostavno ignorišući zvanične vlasti drugih zemalja“

Patrušev tvrdi da se Vašington pita za sve: SAD su uz pomoć NATO-a faktički okupirale Evropu
Nikolaj Patrušev - Copyright Ronen Zvulun/Pool, via AP

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je da su Sjedinjene Američke Države, koristeći mehanizme NATO-a za svoje potrebe, faktički okupirale Evropu, kao i da evropski zvaničnici poslušno izvršavaju vojne zadatke Alijanse.

- Stvorivši mehanizme Severnoatlantske alijanse za svoje potrebe, SAD su, u stvari, okupirale Evropu. Našavši se u bezizlaznoj situaciji, evropski zvaničnici su Stari svet pretvorili u ekonomsku bazu za američke eksperimente, poslušno izvršavajući vojne zadatke NATO-a - naveo je sekretar Saveta bezbednosti Rusije u intervjuu za ruski portal „Izvestija".

Kako je istakao, komanda NATO-a pod kontrolom Pentagona direktno stupa u kontakt sa proizvođačima oružja, „jednostavno ignorišući zvanične vlasti drugih zemalja“.

Patrušev je naglasio i da širenje NATO-a omogućava Vašingtonu da stavi pod kontrolu dodatne teritorije istočne Evrope. On je skrenuo pažnju da je u tom pogledu indikativan algoritam pridruživanja novih zemalja Alijansi.

- On propisuje da se na vernost gospodaru zakunu tako što predaju ratifikovana dokumenta ne bilo kome, već vladi SAD - kazao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike