Sestra Kim Džong Una upozorila: Novi sporazum SAD i Južne Koreje dovešće do „ozbiljnije opasnosti"

29.04.2023

14:12

0

Sporazum poznat kao „Vašingtonska deklaracija" objavljen je ove nedelje tokom razgovora američkog predsednika Džozefa Bajdena sa njegovim južnokorejskim kolegom Jun Suk Jeolom...

Sestra Kim Džong Una upozorila: Novi sporazum SAD i Južne Koreje dovešće do „ozbiljnije opasnosti"
Kim Jo Džong - Copyright AP/KCNA via KNS

Sestra severnokorejskog lidera Kim Džong-una upozorila je da će nedavni sporazum između SAD i Južne Koreje dovesti do „ozbiljnije opasnosti".

Kim Jo Džong je rekla da nuklearno sredstvo odvraćanja Severne Koreje „treba da se dovede do daljeg savršenstva“, preneli su državni mediji.

SAD su pristale da rasporede nuklearne podmornice u Južnoj Koreji i uključe Seul u svoje nuklearno planiranje kako bi se suprotstavile nuklearnim pretnjama sa Severa.

Zauzvrat, Južna Koreja je pristala da ne razvija sopstveno nuklearno oružje.

Sporazum poznat kao „Vašingtonska deklaracija" objavljen je ove nedelje tokom razgovora predsednika SAD Džozefa Bajdena sa njegovim južnokorejskim kolegom Jun Suk Jeolom u američkoj prestonici.

- Što su neprijatelji više spremni da izvode vežbe nuklearnog rata i što više nuklearnih sredstava rasporede u blizini Korejskog poluostrva, to će jače ostvarivanje našeg prava na samoodbranu postati u direktnoj srazmeri sa tim - rekla je Kim Jo Džong.

Kim Džong Un i Kim Jo Džong; Pyongyang Press Corps Pool via AP, File
Kim Džong Un i Kim Jo Džong

Ona je upozorila da će taj potez „samo dovesti do toga da mir i bezbednost severoistočne Azije i sveta budu izloženi ozbiljnijoj opasnosti".

Kim Jo Džong je na visokom položaju u Centralnom komitetu Radničke partije Koreje i navodno ima uticaj na svog brata.

Bajden je pozdravio sporazum, rekavši da će ojačati saradnju saveznika u odvraćanju severnokorejskog napada, dok je Jun istakao da sporazum označava posvećenost SAD „bez presedana" odvraćanju napada i zaštiti saveznika upotrebom nuklearnog oružja.

Kina je upozorila na „namerno podsticanje tenzija, izazivanje konfrontacije i demonstriranje pretnji“.

AP Photo/Susan Walsh
Bajden i Jeol

Prema sporazumu, SAD će svoje odbrambene obaveze učiniti vidljivijim slanjem nuklearne podmornice u Južnu Koreju prvi put u 40 godina, zajedno sa drugim sredstvima, uključujući bombardere sa nuklearnim oružjem.

Dve strane će takođe razviti Nuklearnu konsultativnu grupu koja će razgovarati o pitanjima planiranja.

Političari u Seulu već dugo traže od Vašingtona da ih više uključi u planiranje kako i kada koristiti nuklearno oružje protiv Severne Koreje.

SAD već imaju ugovornu obavezu da brane Južnu Koreju, a ranije su se obavezale da će upotrebiti nuklearno oružje ako bude potrebno. Ali neki u Južnoj Koreji počeli su da sumnjaju u tu posvećenost i pozivaju zemlju da nastavi sa sopstvenim nuklearnim programom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike