Ruski artiljerci namamili ukrajinske trupe u zamku, poljski premijer rekao da postavlja elektronske barijere duž granice sa Rusijom

30.04.2023

16:49 >> 00:21

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Ruski artiljerci namamili ukrajinske trupe u zamku, poljski premijer rekao da postavlja elektronske barijere duž granice sa Rusijom
Copyright Profimedia AP/LIBKOS/Genya Savilov/Sergei Guneyev/Sputnik/Evgeniy Maloletka/Alexei Alexandrov

Rat u Ukrajini ušao je u 430. dan.

Raketne jedinice ruske vojske su granatirale ukrajinski štab za odbranu Artjomovska, kao i jedinice "legije stranaca" u rejonu Кonstantinovke.

Ruska avijacija je u Donjeckoj Narodnoj Republici oborila ukrajinski helikopter Mi-8.

U pravcu Donjecka je za 24 sata ubijeno oko 300 ukrajinskih vojnika i plaćenika.

Najvažnije činjenice

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Putin posetio Krim i Marijupolj na godišnjicu ujedinjenja Krima sa Rusijom

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

23.54 - Poljski premijer: Duž granice sa Rusijom postavljamo elekstronsku ogradu

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da će ta zemlja pojačati zaštitu granice sa Rusijom elektronikom vrednom 89 miliona dolara.

Prema njegovim rečima, duž cele granice sa Ruskom Federacijom biće postavljene fizičke i elektronske barijere, biće postavljeno i savremeno naoružanje i pojačano obezbeđenje.

23.23 - Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da je iskoristila sve da spreči sukob u Ukrajini.

Tanjug/Fabian Sommer/dpa via AP/predsednik.rs
 

 

22.57 - Ruski artiljerci namamili ukrajinske trupe u zamku

Artiljerijske jedinice ruske vojske su uz pomoć obaveštajnih podataka koje dobijaju u realnom vremenu uspele da namame ukrajinske trupe u zamku na frontu kod Avdejevke, saopštava reporter Sputnjika sa lica mesta.

Kako objašnjava, nekoliko ruskih dronova konstantno osmatra celu teritoriju gde se vode bitke i prati premeštanje ukrajinskih vojnika što je omogućilo ruskim artiljerijcima da preusmere paljbu na položaje jedne ukrajinske jedinice nakon i nanesu im teške gubitke.

Profimedia
 

Artiljerijska paljba trajala je i dok su ukrajinski vojnici pokušavali da pobegnu sa položaja i da zauzmu novi, međutim, ruska vojska je i to videla i izvela paljbu i po tim lokacijama.

22.07 - Ukrajina zabranila simbole „Z“ i „V“ na registarskim tablicama


Vlada Ukrajine zabranila je da se na registarskim tablicama koriste simboli koji asociraju na rusku specijalnu vojnu operaciju – zabrana se konkretno odnosi na kombinaciju slova „Z“ i „V“, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje.

Zabrana se odnosi na slova „Z“ i „V“, odnosno upotrebu tih slova odvojeno, kao i u rečima ispisanim ćirilicom, kao zamena za „Z“, „S“, „V“ i „F“. Pod zabranu potpadaju i komunistički simboli.

21.52 - Medvedev nikad oštriji: Poljska ne bi trebalo da postoji za Rusiju, Moskvi nisu potrebni diplomatski odnosi s Varšavom

20.58 - Noam Čomski: Rusija se u Ukrajini ponaša uzdržano i umereno

Američki intelektualac Noam Čomski izjavio je danas da se Rusija u Ukrajini ponaša uzdržano i umereno.

On je u razgovoru za britanski nedeljnik "New Statesman" uporedio ruski način ratovanja sa američkom invazijom na Irak 2003. godine, i rekao da bi Rusi od Kijeva mogli da naprave mesto nemoguće za život, kao što su to Amerikanci napravili od Bagdada.

Početkom godine, lingvista je u intervjuu za RT upozorio da se svet klati na ivici provalije zbog povećanog rizika od nuklearnog rata, neuspeha u rešavanju ekoloških izazova i smanjene sposobnosti za racionalno rešavanje problema.

Foto: Printskrin/Jutjub
 

18.56 -  Požuriti sa kontraofanzivom, treba stići...

Bivši ukrajinski poslanik Taras Steckiv izjavio je da bi Kijev trebalo da požuri sa pokretanjem kontraofanzive do samita NATO u Vilnjusu, koji je planiran za 11. jul.

- Moramo da požurimo inače će nam biti teško da vodimo tamo pregovore“, rekao je on.
Takođe je rekao i da bi trebalo pokrenuti kontraofanzivu iako vojska trenutno nema na raspolaganju dovoljno oružja i municije.

On je takođe rekao i da Evropska unija kasni sa isporukama oružja Kijevu isključivo zbog birokratskih problema.

17.55 - Zelenski: Kako Mađarska, članica NATO, može da bude za Rusiju?

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da ponašanje Mađarske i njeni odnosi sa Rusijom ne odgovaraju statusu članice NATO, prenosi "Evropska pravda".

- Kako rešiti spor sa Budimpeštom? Čini mi se da postoji političko zapetljavanje političkih elita u Mađarskoj. Veoma je čudna situacija, može li jedna NATO zemlja biti za Rusiju i protiv NATO - rekao je Zelenski.

On je dodao da, ukoliko sve članice NATO nazivaju Rusiju neprijateljem, onda jedna zemlja ne može da kaže "ne, Rusija je naš saveznik". "To tako ne može biti. Dakle, vi više onda niste saveznik alijanse. I zato, ako ste članica saveza, ali de fakto radite protiv, ne bi trebalo da savetujete Ukrajini da uđe u NATO ili ne. I ne treba da stvarate prepreke", dodao je on.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

16.48 - Ruska vojska oborila američki dron iznad Energodara

Ruska vojska oborila je američki dron koji ukrajinska vojska koristi kako bi osmatrala situaciju u Zaporoškoj oblasti i potom izvršila diverzantske napade, izjavio je neimenovani izvor iz ruskih oružanih snaga.

Kako je rekao, reč je o letelici „kvantiks rekon“ koju proizvodi američka kompanija „AeroVironment“.

15.55 - Kijev: U eksploziji u Sevastopolju uništeno više od 10 naftnih rezervoara

Obaveštajni zvaničnik ukrajinske vojske Andrij Jusov izjavio je danas da je više od 10 naftnih rezervoara kapaciteta oko 40.000 tona uništeno danas u luci Sevastopolj na Krimu.

Jusov nije tvrdio da je Ukrajina odgovorna za današnju eksploziju u Sevastopolju, objavio je RBC Ukrajina.

15.50 - Medvedev: Rusiji nisu potrebni diplomatski odnosi sa Poljskom

Profimedia
 

Poljska ne bi trebalo da postoji za Rusiju sve dok su tamo na vlasti samo rusofobi, a Ukrajina je puna poljskih plaćenika, napisao je danas Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti na svom Tviter nalogu na engleskom jeziku.

15.40 - Ruske snage ubile 75 ukrajinskih vojnika u Krasnom Limanu

Ruske snage su neutralizovale oko 75 ukrajinskih vojnika i dve haubice u oblasti Krasnog Limana tokom proteklog dana u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-potpukovnik Igor Konašenkov.

- U pravcu Krasnog Limana, operativno-taktička avijacija i artiljerija iz borbene grupe Centar naneli su udare na jedinice neprijatelja u oblastima u blizini naselja Ostrovskoje u (samoproglašenoj) Luganskoj Narodnoj Republici, Terni, Torskoje, Serebrjanka i Grigorovka u (samoproglašenoj) Donjeckoj Narodnoj Republici - rekao je Konašenkov, preneo je TAS S.

14.53 - Granatiran Donjeck, ima ranjenih

Ukrajinske snage granatirale su Lenjinski okrug Donjecka. Pretpostavlja se da je napad izveden iz američkog višecevnog raketnog bacača „himars“. Dopisnik Sputnjika javlja da ima ranjenih.

14.27 - Prigožin: Ukrajinska vojska spremna za kontraofanzivu do 15. maja

Ukrajinska vojska spremna je za kontraofanzivu koja će biti pokrenuta do 15. maja, izjavio je danas osnivač ruske privatne paravojne organizacije "Vagner" Evgenije Prigožin.

Youtube/Kanal13
Prigožin

Prigožin je ironično rekao da je ukrajinsku vojsku do sada ometalo loše vreme  ili "možda, neki unutrašnji problemi koje je morala da rešava“, preneo je TASS.

14.01 - Rusija će uložiti zvaničan protest zbog zauzimanja škole u ambasadi u Varšavi

Rusija će uložiti zvaničan diplomatski protest zbog, kako je navela, nezakonitog zauzimanja škole u njenoj ambasadi od strane poljskih vlasti u Varšavi, rekao je danas ruskim državnim agencijama ambasador Moskve u Poljskoj Sergej Andrejev.

Andrejev je kazao da je taj potez kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, dok je Poljska saopštila da je vraćanje zgrade u okviru njenog prava, preneo je Rojters.

- Danas su poljske vlasti odlučile da preduzmu nasilnu akciju, uprkos činjenici da se radi o diplomatskom zdanju, školskoj zgradi - kazao je Andrejev novinskoj agenciji TAS S.

12.51 - Bild: Nemački instruktori obučavaju ukrajinske vojnike

Nemački instruktori obučavaju ukrajinske vojnike za vođenje borbi u naseljenim mestima, piše "Bild" pozivajući na sopstvene izvore.

Obuku u preko deset nemačkih baza prolazi, prema navodima "Bilda", oko 1.000 ukrajinskih vojnika.

Takođe se odvija obuka za upravljanje tenkovima "leopard 2" i haubicama "pancer".

12.43 - Ukrajinske snage intenzivno granatiraju Novu Kahovku

U gradu je nestala struja.

AP Photo/Libkos
 

12.34 - Mađarska: Papa Franja zahvalio Mađarima jer su dočekali ukrajinske izbeglice

Papa Franja zahvalio je danas Mađarima što su dočekali ukrajinske izbeglice i pozvao ih da pomognu svima kojima je potrebna pomoć, moleći za kulturu dobročinstva.

Tokom drugog dana posete Mađarskoj, on se sastao sa izbeglicama i siromašnima u crkvi Svete Elizabete, koja je dobila ime po mađarskoj princezi koja se odrekla svog bogatstva da bi se posvetila siromašnima kao sledbenica papinog imenjaka, Svetog Franje Asiškog, preneo je AP.

12.20 - Iznad Krima uništena dva drona

Lider Krima Sergej Aksjonov rekao je da su iznad poluostrva u jutarnjim satima uništena dva drona - jedan je oboren, a drugi uništen sredstvima za elektronsko ratovanje.

- Paralelno da napadom na Sevastopolj, PVO je iznad Krima oborio jednu bespilotnu letelicu a druga je uništena sredstvima elektronske borbe. Žrtava i štete nije bilo - napisao je Aksjonov na Telegramu.

12.14 - Pojačano granatiranje Donbasa

Ukrajinske snage granatiraju od jutros više mesta u Donbasu - na Jasinovatu je palo devet projektila, na udaru i Donjeck, Aleksandrovka i druga mesta.

AP Photo/Felipe Dana
 

11.27 - Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova prosledio note Poljskoj i EU zbog ograničavanja uvoza žitarica

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su prosleđene note predstavnicima Poljske i Evropske unije u Ukrajini, u kojima se ograničavanje uvoza ukrajinskog žitarica u zemlje EU opisuje kao "kategorički neprihvatljivo".

Takva ograničenja, bez obzira na opravdanje za njih, nisu u skladu sa Sporazumom o pridruživanju između Ukrajine i EU i principima i normi jedinstvenog tržišta EU, saopštilo je Ministarstvo, preneo je Rojters.

10.12 - U Varšavi policija upala u školu pri ruskoj ambasadi

Predstavnici gradskih vlasti u Varšavi u pratnji policije upali su u zgradu škole pri ruskoj ambasadi, piše Sputnjik.

Kako je precizirano, policija je razvalila vrata na školi i ušla unutra. Nakon toga su poljske vlasti blokirale ulaznu kapiju da ne bi mogla da se iznese imovina.

9.23 - Napad dronovima na Sevastopolj

Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev rekao je da su posle napada dva drona oštećena četiri rezervoara sa gorivom.

Požar je lokalizovan, a u potpunosti će biti ugašen do večeras.

9.12 - Zelenski: Verujem u uspeh naše kontraofanzive i da ćemo vratiti Krim

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da veruje u uspeh predstojeće kontraofanzive ukrajinskih snaga i da će poluostrvo Krim, koje je pripojila Rusija, biti vraćeno Ukrajini.

AP Photo/Olivier Matthys
 

Zelenski je u intervjuu za medije iz nordijskih zemalja rekao da uspeh Ukrajine zavisi od isporuka oružja sa Zapada, prenosi finska televizija Yle.

Prema oceni Zelenskog, ruske trupe svakodnevno gube motivaciju.

9.06 - Veršinjin: Bez pomaka prema ruskim zahtevima za produženje ugovora o žitaricama

Još nema konkretnih najava koje bi signalizirale da su ispunjeni ruski uslovi u vezi sa produženjem ugovora o izvozu žitarica, izjavio je danas u razgovoru sa novinarima zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

Komentarišući izglede za produženje inicijative posle 18. maja, visoki ruski diplomata je rekao da je tek kraj aprila i još ima dovoljno vremena.

- U međuvremenu, mogu da ponovim ono što smo javno govorili na različitim nivoima, da do sada nema konkretnih pomaka koji bi ukazivali na bilo kakav napredak ka ispunjavanju naših zahteva - rekao je Veršinjin, prenosi TASS.

8.56 - Erdogan tražio od Putina da produži dogovor o žitu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zatražio je od ruskog predsednika Vladimira Putina da produži sporazum o žitu, objavio je turski dnevnik "Hurijet", pozivajući se na izvore u kabinetu predsednika Turske.

Prema pisanju lista, Erdogan je taj zahtev izneo u razgovoru dvojice predsednika u četvrtak.

Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

8.11 - Ukrajinske trupe granatirale su tri naselja u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su Nikolskoe, Jakovlevku i Jasinovatu, ispalivši šest granata kalibra 155 mm i četiri 122 mm, saopštila je kancelarija Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC) .

- Zabeležena je vatra sa strane VFU (oružane formacije Ukrajine – prim. aut.) u pravcu: 3.40 (poklapa se sa moskovskim vremenom) – naselje Katerinovka – naselje Nikolskoje: ispaljene su tri granate kalibra 155 mm. .. 6.00 (poklapa se sa moskovskim vremenom) – naselje Tanko – naselje Jasinovataja: ispaljene su tri granate kalibra 155 mm - navodi se u telegram kanalu odeljenja.

7.10 - Grupa "Istok" u roku od 24 sata likvidirala više od 50 ukrajinskih vojnika

Grupa "Istok" vojske Rusije je u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu u roku od 24 sata likvidirala više od 50 ukrajinskih vojnika i uništila 12 lakih oklopnih vozila i automobila, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Otkrivena je i uništena obaveštajna grupa.

7.00 - Ruskim snagama ostalo da oslobode još nekoliko kvartova Marinke

Ruskim snagama ostalo je da oslobode još nekoliko kvartova Marinke od ukrajinskih snaga, rekao je za Sputnjik jedan ruski borac.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike