Rusija i Ukrajina održale novu razmenu zarobljenika! Drugi divizion „patriota" stigao u Kijev

27.04.2023

21:47

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Rusija i Ukrajina održale novu razmenu zarobljenika! Drugi divizion „patriota" stigao u Kijev
Ilustracija - Copyright Pixabay/AP Photo

Rat u Ukrajini ušao je u 428. dan.

Kijev tvrdi da su ruske snage raketama gađale muzej u Kupjansku ubivši tom prilikom dve žene. Ruska vojska na frontu je počela da koristi najsavremenije tenkove T-14 "armata".

Kijev priznao da stoji iza napada dronovima na bazu Crnomorske flote u Sevastopolju.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je telefonom razgovarao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Najvažnije činjenice

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Putin posetio Krim i Marijupolj na godišnjicu ujedinjenja Krima sa Rusijom

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

21.46 - Rusija i Ukrajina održale novu razmenu zarobljenika

Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je 40 vojnika vraćeno iz zarobljeništva u zamenu za 44 Ukrajinca. Četvorica dodatnih Ukrajinaca su zadobila posebno teške povrede i vraćeni su kao humanitarni gest, navodi Moskva.

Rusi su se suočili sa ozbiljnom opasnošću u zatočeništvu, navodi se u saopštenju vojske. Oni će biti prebačeni u Moskvu na nastavak lečenja i dalju rehabilitaciju, dodali su zvaničnici.

20.51 - Drugi divizion „patriota" stigao u Ukrajinu

Drugi divizion PVO sistema „patriot" koji je Zapad isporučio Kijevu, stupio je na borbenu dužnost, saopštio je komandant vazdušnih snaga ukrajinske vojske Nikolaj Oleščuk na Telegramu.

AP Photo/File
 

Oleščuk je 21. aprila objavio da Kijev već koristi prvi „patriot“, koji su mu isporučili zapadni saveznici.

Zamenik ministra odbrane Ukrajine Aleksandar Pavljuk je 19. aprila saopštio da su u zemlju stigli sistemi PVO iz Sjedinjenih Država, Holandije i Nemačke.

20.39 - Četvoro dece povređeno je u četvrtak u Donjecku od posledica eksplozije municije, jedno je u teškom stanju.

20.26 - Putin naredio studiju o specijalnoj operaciji

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je Ministarstvu prosvete i nauke da zajedno sa Ministarstvom odbrane i Ruskom akademijom nauka dostavi predloge o organizovanju studije istorije specijalne operacije do 30. septembra, navodi se na sajtu Kremlja.

19.47 - SAD uvele sankcije FSB-u i IRGC-u zbog nezakonitog pritvaranja Amerikanaca

Sjedinjene Američke Države danas su uvele sankcije ruskoj Federalnoj službi bezbednosti (FSB) i iranskoj obaveštajnoj organizaciji Korpus čuvara islamske revolucije (IRGC) zbog, kako se navodi, nezakonitog pritvaranja Amerikanaca.

Pored te dve organizacije, američka administracija će uvesti dodatne sankcije i četvorici lidera IRGC-a.

Profimedia
 

19.01 - Eksplozija je odjeknula u Konstantinovki koja se nalazi pod kontrolom Kijeva, piše Sputnjik.

19.00 - Eksplozija u Melitopolju

Zvuk eksplozije čuo se večeras u Melitopolju u Zaporoškoj oblasti, saopštila je gradska uprava.

Nije poznat uzrok eksplozije.

16.33 - Ruska PVO odbila napad na Kursku nuklearnu elektranu

Ukrajinske snage pokušale su da izvedu napad dronom na Kursku nuklearnu elektranu koja se nalazi u gradu Kurčatovu u Kurskoj oblasti Rusije, ali su napad odbile ruske snage PVO, rekao je za Sputnjik predstavnik hitnih službi.

Kako je precizirao, pokušaj napada dogodio se prethodne večeri.

16.02 - Rusija: Protestna nota ambasadoru SAD jer ruskim novinarima nisu izdate vize

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas američkoj ambasadi uručilo protestnu notu zbog toga što nije izdala vize ruskim novinarima za koje je bilo planirano da putuju sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim u Njujork.

- Viši zvaničnik američke ambasade je 27. aprila pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije gde mu je uručena protestna nota zbog provokativnih aktivnosti ambasade, koja nije na vreme izdala vize novinarima od kojih se očekivalo da će ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova pratiti na putovanju u Njujork, u okviru ruskog predsedavanja Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija - navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

15.42 - Peskov: Ukrajinski pokušaj ubistva Putina dronom je izmišljotina žute štampe

Profimedia
 

Kremlj nije upoznat sa medijskim izveštajima da su ukrajinski obaveštajci navodno planirali ubistvo ruskog predsednika Vladimira Putina koristeći bespilotne letelice, rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

15.13 - Grosi: Nadam se da će bezbednosna zona oko Zaporoške nuklearke biti stvorena do kraja godine

Direktor IAEA Rafael Grosi izjavio je za Sputnjik da se nada da će zona bezbednosti oko Zaporoške nuklearke biti stvorena pre kraja godine.

- Ovo (stvaranje bezbednosne zone) je veoma važno, pošto rizik od vanrednog stanja raste svakim danom, videli smo kako je fabrika nekoliko puta napadnuta - rekao je Grosi uoči ceremonije dopreme nuklearnog goriva u nuklearnu elektranu „Akuju“ u Turskoj.

15.06 - Pušilin: Ruske snage spremne za moguću kontraofanzivu Kijeva

Ruska vojska je spremna za moguću ukrajinsku kontraofanzivu, izjavio je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.

On je rekao da ruska vojska preduzima iscrpne mere da je spreči.

- Pre ili kasnije, ukrajinski režim će biti primoran da krene u ovu kontraofanzivu. Mogu da kažem da su naši momci i Ministarstvo odbrane RF spremni za to. Preduzimaju se iscrpne mere da neprijatelj ne bi uspeo - rekao je on, prenosi Ria novosti.

14.50 - Šmigalj pozvao papu Franju da poseti Kijev

AP Photo/Virginia Mayo
Denis Šmigalj

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj izjavio je danas da je pozvao papu Franju da poseti Ukrajinu i zatražio pomoć u repatrijaciji hiljade dece koja su odvedena u Rusiju ili na "okupirani deo Ukrajine" od početka napada februara prošlo godine.

Šmihal je rekao na konferenciji za novinare u Rimu da je razgovarao u Vatikanu o formuli za okončanje 14-mesečnog rata u Ukrajini, preneo je Rojters.

14.22 - Rusija odbila zahtev Ambasade SAD da poseti pritvorenog novinara Volstrit žurnala

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je odbilo zahtev Ambasade Sjedinjenih Američkih Država da poseti pritvorenog novinara "Volstrit žurnala" Evana Gerškoviča 11. maja. 

U njemu se navodi da je ta mera preduzeta kao odgovor na neizdavanje američkih viza predstavnicima ruskih medija, koji je trebalo da putuju sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim na sastanak Saveta bezbednosti UN u Njujorku.

14.00 - Peskov: Razgovor Sija i Zelenskog suverena stvar Kine i Ukrajine

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je danas da komentariše telefonski razgovor između predsednika Kine i Ukrajine, Si Đinpinga i Vladimira Zelenskog, napominjući, međutim, da Moskva pozdravlja sve što bi moglo da pomogne u okončanju sukoba.
 
- Spremni smo da pozdravimo sve što bi moglo da pomogne da se sukob u Ukrajini približi kraju i, zapravo, pomogne Rusiji da ostvari sve svoje ciljeve. To smo spremni da pozdravimo. Što se tiče njihove komunikacije, to je suverena stvar za svaku od dve zemlje, koja se odnosi isključivo na njihov bilateralni dijalog - rekao je portparol Kremlja novinarima.

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
Dmitrij Peskov

12.42 - Ćin Gang: Razgovor Sija i Zelenskog značaja za rešavanje ukrajinske krize

Razgovor kineskog predsednika Si Đinpinga i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog, značajan je korak ka političkom rešenju ukrajinske krize, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang.
 
- Predsednik Si Đinping je na inicijativu predsednika Ukrajine razgovarao telefonom sa Vladimirom Zelenskim. Direktna komunikacija dve strane je važan korak koji je Kina preduzela u promovisanju političkog rešavanja ukrajinske krize - rekao je kineski ministar na sastanku ministara spoljnih poslova Kine i Centralne Azije u gradu Sian na severozapadu Kine.

12.13 - Stoltenberg: NATO i saveznici isporučili Ukrajini gotovo sva borbena vozila

NATO saveznici i partneri isporučili su Ukrajini gotovo sva svoja obećana borbena vozila, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

- Više od 98 odsto borbenih vozila obećanih Ukrajini već je isporučeno. To znači više od 1.550 oklopnih vozila, 230 tenkova i druge opreme, uključujući ogromne količine municije - rekao je Stoltenberg. 

Stoltenberg je istakao da je NATO obučio i opremio ukupno više od devet novih ukrajinskih oklopnih brigada.

11.52 - NATO pozdravlja razgovor Sija i Zelenskog, ali napominje da Kina nije osudila Rusija

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je danas da pozdravlja telefonski razgovor predsednika Kine Si Đinpinga i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, ali je naveo i da to ne menja činjenicu da Kina još nije osudila ruski napad na Ukrajinu.

AP Photo/Virginia Mayo
Jens Stoltenberg

11.05 - "Očekivanja od kontraofanzive su preterana"

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov smatra da su očekivanja od ukrajinske kontraofanzive pomalo preterana.

- Definitivno je preterano, svi žele još jednu pobedu. Ranije nisu verovali u pobedu. Ranije su želeli da Ukrajina bar nekako minimalno izdrži - rekao je Reznikov.

AP Photo/LIBKOS
 

9.44 - Melitopolj: Jedan ruski policajac poginuo, drugi povređen u eksploziji

Jedan policajac je poginuo, a još jedan je povređen u eksploziji u četvrtak u Melitopolju u Zaporoškoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministarstvo je napisalo na Telegramu da je oko 5.15 sati po moskovskom vremenu došlo do aktiviranja eksplozivne naprave u Melitopolju na ulazu jedne stambene zgrade. 

8.53 - Ukrajina: Broj povređenih u Nikolajevu povećao se na 23, jedna osoba poginula

Broj povređenih u ruskom napadu na Nikolajev povećao se na 23, uključujući jedno dete, a jedna osoba je poginula.

7.20 - U Ukrajini ubijen saradnik italijanskog lista, njegov kolega ranjen

Ukrajinski novinar koji je radio kao lokalni saradnik italijanske Republike ubijen je hicem iz snajpera na jugu Ukrajine, a njegov italijanski kolega je ranjen, izvestio je taj dnevni list.

- Naš dopisnik Korado Zunino i njegov kolega Bogdan Bitik upali su u zasedu ruskih snaga u predgrađu Hersona, na jugu Ukrajine. Bogdan Bitik nažalost nije preživeo, a Korado, koji je ranjen u rame, primljen je u bolnicu u Hersonu - dodaje Republika. 

Dvojica novinara koja su redovno izveštavali o sukobu nakon početka rata u Ukrajini nosili su neprobojni prsluk s oznakom "press", ističe list. Oni su se nalazili u blizini glavnog mosta u Hersonu kada su pogođeni.

 - Pogodili su nas. Video sam Bogdana na tlu, nije se pomerao. Dozivao sam ga, ali nije odgovarao - ispričao je italijanski reporter. 

AP Photo/Libkos
 

7.10 - Slovenija poslala 20 oklopnih transportera u Ukrajinu

Ukrajinske tajne službe navodno su prošle nedelje pokušale da ubiju ruskog predsednika Vladimira Putina eksplozivnim dronom, tvrdi nemački Bild.

Iako atentat dronom kamikazom nije uspeo, ruske vlasti su prećutale pokušaj Ukrajinaca.

Naime, u nedelju, 23. aprila, u poslepodnevnim satima, Ukrajinci su navodno lansirali bespilotnu letelicu UJ-22 dometa do 800 kilometara koja je nosila eksploziv ukupne težine 17 kilograma.

7.00 - Kijevske vlasti prebacuju trupe u deo Zaporoške oblasti pod njihovom kontrolom, izjavio je lider pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike