Pretnja pomorskoj sigurnosti: Iran zaplenio tanker sa naftom u Omanskom zalivu

27.04.2023

23:52

0

Autor: M.M.

Iranski mediji saopštiči su da je povređeno nekoliko članova posade

Pretnja pomorskoj sigurnosti: Iran zaplenio tanker sa naftom u Omanskom zalivu
Brodovi iranske mornarice - Copyright Profimedia

Iran je zaplenio naftni tanker pod zastavom Maršalovih Ostrva u Omanskom zalivu u međunarodnim vodama u četvrtak, saopštila je američka mornarica, što je najnovija zaplena komercijalnih plovila u osetljivim zalivskim vodama od 2019. godine.

Iranska vojska objavila je da je zaplenila naftni tanker koji je plovio pod zastavom Maršalovih Ostrva u Omanskom zalivu nakon što se sudario sa iranskim brodom, pri čemu je povređeno nekoliko članova posade, izvestili su iranski državni mediji.

- Dva člana posade plovila su nestala, a nekoliko ih je povređeno zbog sudara broda s plovilom -  navodi se u saopštenju vojske.

Američka mornarica identifikovala je brod kao tanker sirove nafte "Adventidž Svit" koji je unajmio naftni proizvođač "Ševron" i koji je poslednji put pristao u Kuvajtu.

Kao odredište broda navedena je američka luka Hjuston u Meksičkom zalivu, pokazali su podaci praćenja broda.

- Iransko kontinuirano uznemiravanje plovila i mešanje u prava plovidbe u regionalnim vodama pretnja su pomorskoj sigurnosti i globalnoj privredi, reagovala  je američka mornarica i dodala da je Iran u poslednje dve godine nezakonito zaplenio najmanje pet komercijalnih plovila na Bliskom istoku.

Otprilike petina svetske sirove nafte i naftnih derivata prolazi kroz Hormuški tesnac, uski pojas između Irana i Omana kroz koji je prošao brod "Adventidž Svit", pokazuju podaci "Vorteksa".

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike