Šta će ostati od Kijevsko-pečerske lavre? Ukrajinski ministar ima ideju!

24.04.2023

19:10

0

Autor: M. Vu.

Ova kolevka monaštva na udaru je aktuelnog kijevskog režima već mesecima, jer je prepoznata kao jak duhovni centar koji može imati uticaj na vernike

Šta će ostati od Kijevsko-pečerske lavre? Ukrajinski ministar ima ideju!
Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka, File

Ukrajinski ministar za kulturu Aleksandar Tkačenko rekao je danas da bi se na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre mogao otvoriti rehabilitacioni centar za vojnike, ili centar narodnih zanata.

- Nema sumnje da naš život tamo mora da se nastavi, ali postoje razna pitanja vezano za rehabilitacioni centar za vojsku, delatnosti koje se tiču narodnih zanata i ostalog - rekao je on za ukrajinsku televiziju.

Pritom, ministar je istakao da njegovo odeljenje planira samo da napravi dalji plan za buduće korišćenje prostorija Donje lavre, koja je, inače, jedna od najvećih pravoslavnih svetinja. Na prostoru Donje lavre nalaze se kripte i manastir u kojem su živeli monasi.

Ova kolevka monaštva na udaru je aktuelnog kijevskog režima već mesecima, jer je prepoznata kao jak duhovni centar koji može imati uticaj na vernike.

Zbog navodnih veza sa Moskvom, bratija manastira podvrgava se gotovo svakodnevnoj torturi, što priznaju i određeni ukrajinski mediji.

 

 

Kao zvaničan povod, između ostalog, navodi se i to što je nedavno prestao da važi ugovor o zakupu Uspenskog sabornog hrama, koji se nalazi na prostoru Gornje lavre manastira. Gornja lavra, u kojoj se nalaze glavni hramovi i nacionalni istorijski rezervat, od 2013. godine pripada resoru Ministarstva kulture Ukrajine, odnosno, ne pripada zvanično UPC, zbog čega je ranije kanonska crkva Ukrajine i postigla dogovor o zakupu sa vlastima. 

Ministarstvo je nakon toga formiralo posebnu komisiju koja ima za cilj da proverava koje prostorije Kijevsko-pečerske lavre još koristi UPC. Kijevski režim naredio je monasima da napuste manastir, dozvolivši im da ostanu samo ako pređu iz kanonske UPC u nekanonsku Pravoslavnu crkvu Ukrajine (PCU). 

Bratija manastira je u međuvremenu poručila da odluka o raskidu ugovora Ministarstva kulture sa UPC ne može biti doneta jednostrano, već da je za to potrebno da se sa tim složi i zvanična crkva. Zbog toga je pokrenut i sudski postupak. Bratija manastira za to vreme poručila je da neće napustiti svetinju sve dok se ne završi sudski proces.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike