U Harkovu je proglašena uzbuna za vazdušni napad, čuju se eksplozije; Prigožin: Nemiri u redovima ukrajinske vojske

23.04.2023

16:52 >> 00:11

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

U Harkovu je proglašena uzbuna za vazdušni napad, čuju se eksplozije; Prigožin: Nemiri u redovima ukrajinske vojske
Ilustracija - Copyright AP Photo

Rat u Ukrajini – 423. dan.

Najžešći okršaji i dalje se vode kod Bahmuta.

Kijev je upozorio da postoji pretnja da izvoz žitarica crnomorskom rutom uskoro bude obustavljen.

Ruska duma usvojila nacrt zakona kojim je predviđena kazna doživotnog zatvora za izdaju. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posetio je vojnike u Donjeckoj, a ruski lider Vladimir Putin u Luganskoj i Hersonskoj oblasti.

Najvažnije činjenice

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Putin posetio Krim i Marijupolj na godišnjicu ujedinjenja Krima sa Rusijom

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

23.55 - U Harkovu je proglašena uzbuna za vazdušni napad, čuju se eksplozije, javilo je ukrajinsko izdanje Strane.

23.36 - Nemačka proterala ruske diplomate kako bi smanjila broj obevštajaca

Nemačke vlasti odlučile su da proteraju ruske diplomate kako bi smanjile „prisustvo specijalnih službi“ u zemlji, navodi nemački mediji, pozivajući se na informacije nemačkog Ministarstva spoljnih poslova. 

24sedam/Profimedia
 

 

22.35 - Mitropolit Onfurije: Ne budite kao oni

Poglavar kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, mitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije, pozvao je vernike da čuvaju svetinje i ne podležu provokacijama, kao i da zamole od Boga „milost za sve nas“.

„Pozivam sve naše vernike da ne podležu provokacijama, kako bi se ponašali dostojanstveno. Oni imaju pravo da izraze svoje želje, ali sve to mora biti u okvirima državnih zakona i duhovne kulture. Neka se ne ponašaju na isti način kao oni koji se prema njima ponašaju grubo, prezirno. Neka se svi poštuju, ali držite se, molite se Bogu i čuvajte svetinje“, naveo je on u video poruci.

22.00 - Lula: Jednostavno pozivam na mir u Ukrajini

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je danas ''da jednostavno poziva na mir u Ukrajini''. Lulu su dočekali demonstranti tokom državne posete Portugaliji ovog vikenda zbog njegovih nedavnih izjava o sukobu u Ukrajini, javio je Si-En-En.

- Nikada nisam izjednačavao Rusiju i Ukrajinu. Znam šta je invazija i šta je teritorijalni integritet. Ali sada je rat već počeo i neko treba da razgovara o miru - napisao je brazilski predsednik danas na Tviteru.

20. 25 - Prigožin: Nemiri u redovima ukrajinske vojske

U redovima ukrajinske vojske u Časovom Jaru i Konstantinovki, koje kontroliše Kijev, počeli su nemiri među borcima Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je Jevgenij Prigožin, osnivač paravojne Vagner grupe.

- Oni bacaju oružje, ustaju i odlaze. Dajte im priliku da žive duže, nemojte svojim rukama da ubijate hiljade i desetine hiljada Ukrajinaca", apelovao je Prigožin na predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i komandanta Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Aleksandra Sirskog, prenose RIA Novosti. Već mesecima, borci Vagner grupe vode žestoke borbe za Bahmut, važno transportno čvorište u Donbasu. Prigožin je prošle nedelje rekao da ruske snage kontrolišu više od 80 odsto tog grada.


19.40 - Ukrajinska vojska gomila vojnu tehniku u silosima

Ukrajinska vojska gomila vojnu tehniku u metalurškim kombinatima i silosima u delu Zaporoške oblasti koja je pod njenom kontrolom, izjavio je za Sputnjik lider zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

On je dodao da je u samom Zaporožju, najviše ukrajinske vojne tehnike sakriveno u pogonima kombinata „Zaporožstalj“.

- To je ogroman kombinat u kom postoji mnogo prostorija i objekata sakrivenih od pogleda - istakao je Rogov.
 

18.30 -  Ukrajinska vojska u problemu zbog deficita municije za PVO

Ukrajinska vojska bi zbog deficita municije za protivvazdušne sisteme već sledećeg meseca mogla da izgubi kontrolu nad nebom i tako omogući prednost Rusiji, objavilo je britansko izdanje „Tajms“, pozivajući se na tajna američka dokumenta koja su procurila na internet.

16.51 - Lula neće posetiti ni Rusiju ni Ukrajinu dok se sukob ne okonča

AP Photo/Eraldo Peres
Lula da Silva

Brazilski predsednik Luis Injasio Lula da Silva neće posetiti ni Rusiju ni Ukrajinu dok se ne stvore uslovi za prestanak sukoba, objavio je portal G1.

Lula da Silva je u razgovoru sa novinarima tokom posete Portugaliji istakao da se Brazil zalaže za traženje rešenja sukoba pregovorima.

- Treba da oformimo grupu zemalja koja će sesti za pregovarački sto i sa Rusijom i sa Ukrajinom kako bi se postigao mir - rekao je on.

 

16.12 - Zelenski uveo nove sankcije Rusiji

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uveo je sankcije protiv nekoliko ruskih partija i Centralne izborne komisije. Na sankcionom spisku su: Komunistička partija Rusije, LDPR, "Pravedna Rusija - Patrioti - Za istinu" i "Novi ljudi".

AP Photo/Efrem Lukatsky
Vladimir Zelenski

Takođe, uveo je nove ekonomske sankcije protiv 25 državljana Rusije, a među njima su i porodice biznismena Vladimira Potanjina i senatora Sulejmana Kerimova. Sankcije su uvedene i protiv osam državljana Malija, četvoro Švajcaraca, dvoje Iranaca i jedne osobe čije državljanstvo nije utvrđeno.

16.03 - Ukrajina pooštrila pravila za izveštavanje sa fronta

Ukrajina je pooštrila pravila za izveštavanje sa fronta pa će novinari sa prvih borbenih linija od sada moći da izveštavaju samo uz posebne dozvole ili pratnju vojske. 

Mediji kritikuju takvu odluku Kijeva kao suzbijanje slobode štampe, prenosi Dojče vele.

Operativni štabovi ukrajinske vojske na istoku i jugu su prvi označili sva naselja duž linije fronta i ukrajinske granice kao "crvene" zone, što znači da u njima novinari od sada ne smeju da rade. 

15.39 - Uklonjena avio-bomba u Belgorodu, stanovnici se vraćaju kućama

Avionska bomba otkrivena u Belgorodu, zbog koje je bila naređena masovna evakuacija, uklonjena je iz stambene zone, naveo je guverner te oblasti na jugu Rusije, Vjačeslav Gladkov, na svom Telegram kanalu.

- Ljudi se postepeno vraćaju u svoje stanove - napisao je on, prenela je agencija RIA Novosti.

15.23 - Španija poslala Ukrajini šest tenkova "leopard 2"

Profimedia
 

Španska vojska poslala je Ukrajini šest tenkova "leopard 2", saopštila je ministarka odbrane Margarita Robles.

- Ti "leopardi" i 20 jedinica tehnike utovareni su u luci u Santanderu. U Ukrajini će biti za pet ili šest dana - rekla je ona, prenose evropski mediji.

15.15 - Rusija: Nemačka masovno poteruje ruske diplomate

Nemačke vlasti  odlučile su da masovno proteraju ruske diplomate, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova, ističući da će Moskva će odgovoriti istom merom.

- Ruska strana je odlučila da odgovori istom merom i protera nemačke diplomate iz Rusije, kao i da značajno ograniči maksimalan broj zaposlenih u nemačkim diplomatskim predstavništvima u Rusiji, a 5. aprila Mministarstvo spoljnih poslova Rusije je o ovoj odluci zvanično obavestilo nemačkog ambasadora u Rusiji Gezu Andreasa fon Gejra - navodi se u saopštenju.

13.53 - Moskva: Zauzeta još tri kvarta u zapadnom delu Bahmuta

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su ruske jurišne jedinice zauzele još tri kvarta u zapadnom delu Bahmuta.

AP Photo/Libkos
 

- Ruske vazdušno-desantne trupe podržale su akcije naših jurišnih odreda i neutralisale ukrajinske jedinice koje su dejstvovale po bokovima ruskih snaga - navodi se u saopštenju.

12.26 - Italijanski ministar odbrane: Konflikt u Ukrajini treba rešavati pregovorima

Ministar odbrane Italije Gvide Krozeto izjavio je da je ukrajinski konflikt moguće rešiti isključivo putem direktnih pregovora, prenose list „Stampa“.

- Jedino što možemo jeste da pokušamo ne da završimo rat, već da prekinemo borbe i pokušamo da ih stavimo za pregovarački sto - rekao je on.

Krozeto je kazao i da Italija, iako nastavlja da šalje vojnu pomoć Ukrajini, istovremeno pokušava i da izdejstvuje mirno rešavanje konflikta.

- Svi dolivaju ulje na vatru, međutim, nigde vatrogasaca. Nama su potrebni ti vatrogasci u svetu. UN, koje su igrale tu ulogu, su tu funkciju izgubile - ocenio je.

11.54 - Ruske snage: Uništili smo ukrajinsko uporište kod Ugledara

Ruska borbena grupa Istok uništila je ukrajinsko uporište u blizini grada Ugledar, rekao je portparol grupe Aleksandar Gordejev za TASS.

- Posada višecevnog raketnog lansera uništila je raketama TOS-1 neprijateljsko uporište i vojsku u blizini Ugledara na jugu Donjecke oblasti - rekao je Gordejev.

11.01 - Ukrajina priznala: Planirali smo kontraofanzivu u aprilu, ali nismo imali naoružanje

AP Photo/Joerg Sarbach
 

Ukrajina je planirala da pokrene kontraofanzivu u aprilu ali je bila prinuđena da je odgodi na neodređen period, izjavila je poslanica Vrhovne rade Aleksandra Ustinova.

Kako je rekla, razlog za odlaganje je nedostatak naoružanja koje ukrajinske snage imaju na raspolaganju.

10.33 - Letonija: Zaplenjeno rusko veštačko đubrivo biće poslato kao pomoć Keniji

Veštačko đubrivo ruskog porekla, koje je zaplenila Litvanija nakon što su Moskvi uvedene sankcije, biće poslate Keniji preko Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija, saopštilo je danas letonsko ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se dodaje da je prva isporuka od zaplenjenih 200.000 tona đubriva napustila je luku Riga, a da će nakon nje usleiti još neko isporuka.

9.42 - Na Krimu aktivirana PVO

Sistem protivvazduhoplovne odbrane aktiviran je na Krimu, saopštio je lider republike Sergej Aksjonov.

- Na nebu iznad Krima dejstvovao je PVO. Nema žrtava i nije pričinjena materijalna šteta - naveo je Aksjonov na Telegramu.

On je pozvao sve stanovnike da ostanu mirni i da veruju samo zvaničnim izvorima.

Rosavtodor Press Service via AP, File
 

9.30 - Granatiran Kurski region u Rusiji

Ukrajinska vojska granatirala je Kursi region na teritoriji Ruske Federacije ispalivši preko 20 granata, međutim, u napadu nije bilo stradalih i ranjenih, a nije naneta ni ozbiljnija materijalna šteta.

Međutim, zbog napada pojedini regioni ove oblasti ostali su bez struje, a sve službe već su na terenu kako bi sanirale štetu.

8.34 - Upozorenje iz Bugarske: Ukrajina trpi ogromne gubitke, hoće da uvuku i druge zemlje u rat

Borbena dejstva u Ukrajini su toliko eskalirala da to neće proći bez „jezivog sukoba“, smatra član građanske inicijative „Pokret za mir“, bugarski nuklearni fizičar Hristo Lafčijev.

Po mišljenju Lafčijeva, da bi se sprečio poraz Ukrajine zemljama Istočne Evrope će biti predloženo da formiraju „dobrovoljačku koaliciju“ koju će činiti Poljska, Rumunija i Bugarska. On ističe da je ukrajinska vojska pretrpela ogromne gubitke, te da bi Bugari trebalo da razmisle kuda sve to vodi.

Lafčijev je stoga pozvao građane Bugarske da podrže još jednu građansku inicijativu – prikupljanje potpisa za referendum za mir i suverenitet. Kako kaže, ukoliko referendum uspe, građani će moći da odlučuju da li će slati bugarsku vojsku u bilo koju zonu sukoba.

7.53 - Generalštab Ukrajine: Bahmut i dalje epicentar borbi

AP Photo/LIBKOS, File
 

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da grad Bahmut, na istoku zemlje, ostaje epicentar borbi sa ruskim snagama. 

Navodi se da se nastavljaju žestoke borbe za sam grad Bahmut, prenosi Interfaks Ukrajina. 

Glavni napori ruskih snaga koncentrisani na izvođenje ofanzivnih operacija u pravcu Bahmuta, Avdijevke i Marinke, navodi generalštab ukrajinske vosjke.

7.15  Desantne snage uništavaju topove NATO-a u šumi kod Kremene (VIDEO)

Padobranci Pskovske 76. vazdušno-desantne divizije izveštavaju uništenje NATO artiljerijske jedinice od strane posade bespilotne letelice Lancet: „Ne može se tačno utvrditi zbog mreže protiv lanceta. Ali zbog kutije ispod cevi postoji razlog da se veruje da je ovo 155 mm samohodna vučna haubica FH-70, dobijena iz Italije“.

7.00 - Pušilin: Odbijeni napadi VSU

Ukrajinske trupe pokušale su da napadnu u manjim grupama u četiri pravca, ali su svi zaustavljeni, izjavio je danas Denis Pušilin, vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike (DNR).

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike