Kap je prelila čašu: Ilon Mask najavio tužbu protiv „Majkrosofta"

21.04.2023

00:55

1

Softverski gigant je nedavno najavio planove da ukloni Tviter iz svog programa za korporativno oglašavanje

Kap je prelila čašu: Ilon Mask najavio tužbu protiv „Majkrosofta"
Copyright Profimedia

Najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask nagovestio je da namerava da tuži Majkrosoft zbog „ilegalnog korišćenja“ podataka Tvitera. Softverski gigant je nedavno najavio planove da ukloni Tviter iz svog programa za korporativno oglašavanje.

U ažuriranju svoje stranice za angažovanje na društvenim mrežama na više platformi, „Majkrosoft" je najavio da od 25. aprila njegova platforma za oglašavanje „Smart Campaigns" više neće podržavati Tviter i da klijenti za oglašavanje neće moći da pristupe svojim Tviter nalozima preko Majkrosoftovog alata za upravljanje društvenim mrežama.

U međuvremenu, drugi sajtovi društvenih medija kao što su Fejsbuk, Instagram i LinkedIn i dalje će biti dostupni, dodala je kompanija.

Mask je u sredu odgovorio na vest u kratkom tvitu navodeći: „Oni su ilegalno obučavali koristeći podatke sa Tvitera. Vreme je za tužbu.” Milijarder je očigledno mislio na Majkrosoftovu upotrebu Tviter API-ja (interfejsa za programiranje aplikacije) za obuku AI programa, verovatno uključujući OpenAI ChatGPT koji kontroliše Microsoft.

Majkrosoft je takođe navodno odbio da plati Tviter API, koji od februara dolazi sa mesečnom naknadom za pristup, pri čemu osnovni plan košta 100 dolara mesečno, dok pretplate za preduzeća dolaze u više nivoa. Prema prošlomesečnom izveštaju magazina „Wired", Tviter želi da velikim kompanijama naplati od 42.000 dolara do čak 210.000 dolara mesečno za pristup API-ju.

Profimedia
 

Prema Tviteru, njegov API pruža „široki pristup javnim Tviter podacima koje su korisnici odlučili da podele sa svetom“, kao i nejavnim informacijama, kao što su direktne poruke, kojima su ljudi ovlastili programere da imaju pristup.

Jedan korisnik je odgovorio na Maskovu izjavu sugerišući da bi ograničavanje upotrebe Tviterovog API-ja potencijalno moglo da smanji saobraćaj na veb-stranici društvenih medija spolja. Milijarder je odgovorio rekavši da je „otvoren za ideje“, ali je naglasio da „ogoljevanje Tviter baze podataka, demonetizacija (uklanjanje oglasa) i zatim prodaja naših podataka drugima nije dobitno rešenje“.

Musk je prošle godine kupio Tviter za 44 milijarde dolara i od tada je uveo niz promena u kompaniju, uključujući otpuštanje oko 80 odsto osoblja. Milijarder je tražio da platformu društvenih medija pretvori u profitabilno preduzeće, iako je do sada gubila vrednost. U intervjuu sa Takerom Karlsonom ove nedelje izjavio je da Tviter sada vredi otprilike upola manje u odnosu na ono što je platio za kompaniju prošle godine, navodeći „Mora da sam genije“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike