"Lekar je sa povređenom ženom u pećini, tek kad on odobri može početi akcija spašavanja" : Detalji drame u Sloveniji

16.04.2023

23:17

0

Pored spasilačkih timova, u pripravnosti je i helikopterska jedinica za transport u zdravstveni objekat i tim hitne medicinske pomoći

"Lekar je sa povređenom ženom u pećini, tek kad on odobri može početi akcija spašavanja" : Detalji drame u Sloveniji
Pećina - Copyright Foto: RINA

Akcija spašavanja speleološkinje koja je u subotu uveče nastradala u pećini u Sloveniji još traje, a napeti detalji akcije lede krv u žilama.

Uključeni su i mineri koji su morali da eksplozijama prošire uske prolaze. Čeka se odobrenje lekara da bi akcija mogla da se nastavi i povređena žena iznese, a ono što se za sada zna je da spasavanje neće biti okončano do kasno večeras, javlja Radio-televizija Slovenije.

Miniranje je trajalo gotovo 20 sati, nakon čega su spasilačke ekipe uspele da prođu do povređene.

Spasilačke ekipe koje se nalaze u pećini razgovaraće sa lekarom koji je sa žrtvom.

- Kada lekar naredi da povređena može da izađe iz pećine, počeće vađenje. Lekar će stalno pratiti da li je sve u redu - objasnio je šef intervencije Luka Zalokar.

Zdravstveno stanje žrtve i dalje je stabilno, pa medicinsko osoblje koje se brine o njoj u pećini predviđa da će podizanje iz pećine biti uspešno.

- Pored spasilačkih timova, u pripravnosti imamo helikoptersku jedinicu za transport unesrećene u zdravstveni objekat i tim hitne medicinske pomoći iz Cerknice - dodaje Ćurk.

Žena u nesvesnom stanju

- Povređena žena, koja je bila deo tima od šest speleologa iz udruženja na Rakeku, je u nesvesti, ali reaguje na bolne stimuluse - rekao je Valter Zakrajšek, načelnik odeljenja.

Da bi se sprečila hipotermija, u pećini su uređena dva topla mesta sa zagrejanim bivacima, jedan za povređenu ženu i manju ekipu i jedan za snabdevački tim. Oni su, kaže Zakrajšek, u stalnom kontaktu s ekipom u pećini preko pećinskog telefona, tako da kada se promene timovi - čak i lekar - osoblje dobija sve što je potrebno.

Aktiviran je i štab Civilne zaštite opštine Cerknica, koji pruža svu neophodnu podršku uključenima u spasavanje.

Ukoliko se akcija spasavanja odloži i povređena žena ostane u pećini duže vreme, a operacija postane neophodna, moguće je napraviti i "malu operacionu salu" u pećini, pri čemu bi se mogao organizovati i video-prenos. sa dostupnom tehnologijom - objasnio je Zakrajšek. Ali, kako je istakao, glavnu reč u tom pogledu vodi lekar, koji je pored povređene žene.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike