Tri nepalska psa vodiča nestala na Mont Everestu: Lavina se obrušila i zatrpala ih u pukotinu duboku 50 metara!

12.04.2023

23:30

0

Mesto pogođeno olujom nalazi se između dva kampa na nadmorskoj visini od 5.350 do 6.050 metara

Tri nepalska psa vodiča nestala na Mont Everestu: Lavina se obrušila i zatrpala ih u pukotinu duboku 50 metara!
himalaji - Copyright Profimedia

Tri nepalska vodiča šerpasa nestala su na Mont Everestu nakon što ih je danas lavina zatrpala u pukotinu duboku 50 metara, rekao je zvaničnik nepalskog Sektora za turizam.

Lavina je pogodila najpopularniju rutu na jugoistočnom grebenu do vrha Himalaja, najviše planine na svetu, preneo je Rojters.

Tri vodiča, koji su prevozili penjačku opremu za svoje klijente, naleteli su na lavinu na neodređenom mestu između baznog logora na donjim delovima planine i baznog kampa Everest, koji se u periodu sezone penjanja, između marta i maja, pretvara u pravi mali grad sa šatorima.

Mesto pogođeno olujom nalazi se između dva kampa na nadmorskoj visini od 5.350 do 6.050 metara.

- Pao je blok snega i zatrpao ih - kazao je zvaničnik Sektora za turizam Jubaradž Hativada. On je rekao da je mobilisan helikopter za potragu za šerpasima za koje se veruje da su upali u 50 metara duboku pukotinu i tamo ostali zatrpani.

Današnja katastrofa prva je na Mont Everestu tokom ovogodišnje sezone penjanja, kada stotine stranih penjača dolaze na Himalaje u pokušaju da stignu na „krov sveta”, na visini od 8.849 metara.

Na Mont Everest 1953. godine prvi se popeo Novozelanđanin, ser Edmund Hilari, sa pratiocem šerpasom Tenzingom Norgajem, a otada je to učinilo na hiljade ljudi, dok je do sada stradalo oko 300 penjača.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike