Devojka koja je preživela teroristički napad se podvrgla eutanaziji: Nije mogla da se izbori sa depresijom

11.10.2022

09:13

0

Autor: N. Pavlović

Pila je i do 11 lekova dnevno

Devojka koja je preživela teroristički napad se podvrgla eutanaziji: Nije mogla da se izbori sa depresijom
šanti - Copyright Facebook/Shanti De Corte

Belgijanka Šanti Di Kort (23), koja je preživela teroristički napad Islamske države u Briselu 2016, odlučila se za smrt eutanazijom, a njena porodica je potvrdila da je preminula u maju.

Nije mogla da se izbori sa višegodišnjom ozbiljnom depresijom, a dva puta je pokušala samoubistvo.

Kako se navodi, Šanti je 22. marta 2016. bila na aerodromu Zaventem, odakle je trebalo da poleti za Italiju na školski izlet, kada je eksplodirala bomba koja je ubila 32 ljudi.

Izvukla se bez ikakvih fizičkih povreda, ali su psihičke posledice bile strašne. Obuzeli su je depresija i konstantni panični napadi zbog čega je postala i suicidalna.

U Antverpenu, gde je živela, bila je pacijent psihijatrijske bolnice i počela je da uzima antidepresive. Međutim, pokušala je da se ubije 2018. i 2020. godine.

Šanti je ove godine odlučila da se podvrgne eutanaziji koja je legalna u Belgiji. Preminula je 7. maja nakon što su dva psihijatra odobrila njen zahtev.

Majka Marijel je podelila ovu vest sa medijima opisujući bol koji je njena ćerka osećala svih ovih godina.

- Nije želela nigde da ide, gde su drugi ljudi bili, iz straha. Imala je česte panične napade kojih se nikada nije otarasila - rekla je.

Šanti je i na društvenim mrežama pisala o svojoj patnji.

- Pijem nekoliko lekova za doručak. I do 11 antidepresiva dnevno. Ne mogu da živim bez njih. Sa svim lekovima koje uzimam osećam se kao duh koji više ništa ne može da oseća - napisala je jednom prilikom.

- Postoje učenici koji teže podnose traumu nego drugi. Imala sam dva razgovor asa njom i mogu da vam kažem da je Šanti De Kort bila jedan od tih krhkih đaka - poručio je školski psiholog.

AP Photo/Michel Spingler, File
Napadnut je aerodrom u Briselu

Šanti je želela eutanaziju zbog "nepodnošljive psihičke traume". Bila je okružena porodicom, a u poslednjoj objavi na mrežama je objavila: "Smejala sam se i plakala. Sve do poslednjeg dana. Bila sam voljena i doživela sam šta je prava ljubav. Sada odlazim u miru. Znajte da mi već nedostajete".

Tužioci Antverpena su pokrenuli istragu kada je neurolog Pol Deltenr podneo nekoliko prijava rekavši da je odluka o eutanaziji bila donesena prerano.

Belgijska Federalna komisija za kontrolu i evaluaciju eutanazije nije imala nikakve primedbe u njenom slučaju. Sa druge strane, Deltenr je tvrdio da je postojala druga vrste nege i terapije koje je Šanti mogla da isproba.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike