Po povratku iz Kine Makron razgovarao sa Zelenskim! Grupa Vagner zauzela još dve oblasti unutar Bahmuta (FOTO)

16.04.2023

17:08 >> 00:12

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Po povratku iz Kine Makron razgovarao sa Zelenskim! Grupa Vagner zauzela još dve oblasti unutar Bahmuta (FOTO)
Rusija-Ukrajina - Copyright AP Photo/Libkos/Kostiantyn Liberov/Leo Correa Tanjug

Rat u Ukrajini – 416. dan.

Bitka za Bahmut se nastavlja, a iako ruska strana tvrdi da kontroliše 80 odsto grada, Kijev to demantuje.

Ukrajina od saveznika traži dodatna vojna sredstva za borbu, dok procureli obaveštajni podaci SAD ukazuju na pritisak koji Vašington vrši da se sve više zemalja uključi u slanje oružja u Ukrajinu.

Najvažnije činjenice

U toku je 416. dan rata u Ukrajini.

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Putin posetio Krim i Marijupolj na godišnjicu ujedinjenja Krima sa Rusijom

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

23.55 - Patrijarh Kiril je poželeo Rusima i Ukrajincima da Bog blagoslovi njihove zemlje

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril je u televizijskom obraćanju uoči Vaskršnje službe poželeo Rusima i Ukrajincima da Gospod čuva njihove zemlje i učvrsti mir i ljubav među njihovim narodima.

Patrijarh je rekao da se na ruskoj, istorijskoj zemlji dešavaju teški događaji i vode međusobne borbe.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
 

''Apelujem i na Ruse i na Ukrajince, posebno na one koji su protiv svoje volje bili umešani u ovaj sukob. Neka Gospod blagoslovi zemlju našu, neka mir i ljubav jačaju odnos među nama, a mi verujemo da ćemo, milošću Božijom, svi mi moći zaista da promenimo svet na bolje“, rekao je patrijarh u Uskršnjem televizijskom obraćanju vernicima, prenose RIA Novosti.

23.38 - Putin stigao u Saborni hram Hrista Spasitelja na Vaskršnju službu

Ruski predsednik Vladimir Putin stigao je u Saborni hram Hrista Spasitelja u Moskvi, gde večeras prisustvuje Vaskršnjoj službi.

23.16 - Vazdušna opasnost

U ukrajinskoj Černjigovskoj i Sumskoj oblasti proglašena je vazdušna opasnost, saopštilo je Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Kako se navodi, sirene su se oglasile u 21.22 po lokalnom vremenu.

22.28 - Mitropolit Pavel pozvao je Ukrajinu na mir i jedinstvo oko crkve

Ukrajini je potreban mir i jedinstvo oko crkve, poručio je u video obraćanju iz kućnog pritvora mitropolit Pavel, iguman Kijevo-pečerske lavre.

„Iz izvora svetog Pravoslavlja, Kijevo-pečerske lavre, hoću svima da poželim zdravlje, mir i dugovečnost. Uvek smo se molili i danas produbljujem svoje molitve za našu zemlju, kojoj je tako potreban mir i jedinstvo oko crkve“, rekao je Pavel u video poruci prikazanoj na TV kanalu Rosija 24.

21.11 - "Znaćete, kad oborimo ruski avion"

Očekuje se da će američki PVO sistem Patriot stići u Ukrajinu negde posle Uskrsa, rekao je portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ihnat. U Ukrajini se sutra obeležava Vaskrs.

- Javnost će znati da je novi sistem stigao „čim bude oboren prvi ruski avion“ - rekao je Ihnat na ukrajinskoj državnoj televiziji.

20.29 - Situacija u Artjomovsku: Najžešće bitke

U Artjomovsku se trenutno vode najžešće bitke za svih 10 godina, izjavio je portparol istočne grupacije ukrajinske vojske Sergej Čerevati.

On je rekao i da ruska vojska nastavlja da usredsređuje sve svoje glavne snage upravo kod ovog grada.

Nešto ranije je jedan drugi ukrajinski vojnik rekao da su u Artjomovsk dopremljeni graničari iz zapadne Ukrajine sa ciljem da ne dozvole ukrajinskim vojnicima da polože oružje i napuste grad.

19.01 - Švedska oslobodila Ruskinju osumnjičenu za industrijsku špijunažu

Švedsko državno tužilaštvo saopštilo je danas da je puštena Ruskinja koja je privedena u četvrtak pod sumnjom za industrijsku špijunažu.

"Optužbe protiv osumnjičene su u četvrtak delovale sve slabije. Takođe, nije bilo dovoljno osnova za pritvor. Stoga, doneo sam odluku da je oslobodim", rekao je tužilac Džejms von Rajs, preneo je TASS.

Iz švedskog tužilaštva su, međutim, poručili da će se istraga nastaviti.

18.19 - Zelenski uveo sankcije brojnim ruskim sportistima

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je uredbu kojom se uvode sankcije za još 690 pojedinaca i organizacija iz Rusije. 

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Prema dokumentu objavljenom na sajtu predsednika Ukrajine, sankcije su uvedene brojnim ruskim sportistima, kao i ruskim internet pretraživačima, kao što su "rambler" i "jandeks", preneo je "Kijev independent".

Zelenski je 1. aprila uveo sankcije za 650 pojedinaca i organizacjia jer "rade u korist ruske agresije", kao i onima koji su povezani sa ruskom vojnom industrijom.

17.07 - Nakon povratka iz Kine Makron razgovarao sa Zelenskim

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski danas je na Telegramu saopštio da je razgovarao sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom o Makronovoj nedavnoj državničkoj poseti Kini.
Rojters podseća da je Makron tokom posete Kini pozvao kineskog lidera Si Đinpinga da ''utiče'' na Rusiju da bi se zaustavio ratu Ukrajini.

- Rekao sam mu kakva je situacija na frontu, kao i koji su naši naredni potezi u nastojanjima da oslobodimo naše teritorije' - napisao je Zelenski na Telegramu i dodao da je ''pohvalio'' nameru Francuske da dodatno ojača podršku Ukrajini na bojnom polju.

AP Photo/Adam Schreck
 

16.18 - Grin: Zašto je na frontu u Ukrajini oko 10 vojnika iz SAD?

Republikanska predstavnica u američkom Kongresu Mardžori Tejlor Grin zatražila je danas u otvorenom pismu američkom ministru odbrane Lojdu Ostinu da se razjasne informacije iz procurelih poverljivih dokumenata da je blizu stotinu pripadnika specijalnih snaga iz zemalja Zapada trenutno ''na terenu'' u ratu u Ukrajini, među kojima i desetak Amerikanaca.

14.46 - Uhapšeni novinar Gerškovič poslao pismo porodici u SAD

Novinar Volstrit džornala Evan Gerškovič, uhapšen u Rusiji, poslao je pismo na ruskom svojoj porodici u SAD.

Njegova rodbina živi u Filadelfiji u Pensilvaniji, prenosi RIA Novosti.
- Želim da kažem da ne gubim nadu. Čitam. Vežbam. I pokušavam da pišem. Možda, konačno, napišem nešto dobro - navodi se u pismu koje je napisano 5. aprila, šest dana posle njegovog hapšenja.

13.53 - Grupa Vagner zauzela još dve oblasti unutar Bahmuta

Borci ruske paravojne formacije Vagner zauzeli su još dve oblasti ukrajinskog grada Bahmuta, odnosno, kako ga u Moskvi nazivaju, Artjomovska, saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva odbrane.

12.17 - Ukrajinske snage ispalile su na Donjeck deset projektila iz višecevnih bacača raketa, piše Sputnjik.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

11.06 - Viši savetnik Pentagona: Ukrajinske snage neće uspeti da zauzmu Krim

Oružane snage Ukrajine neće uspeti da zauzmu Krim, izjavio je u intervjuu na Jutjub kanalu „Džadžing fridom“ viši savetnik Pentagona, pukovnik u penziji Daglas Mekgregor.

- Šanse za to su iste kao i šanse da vratimo naše potrošene stotine miliona dolara. Sve te priče o tome kada će se vratiti sloboda, pravda i „američki put"... Molim vas! - istakao je stručnjak.

On je dodao da je Ukrajina trenutno despotska država koja podseća na „jednopartijski fašistički model“.

10.02 - Ukrajinci granatirali Donjeck

Ukrajinske snage su jutros dva puta granatirale Donjeck, ispalivši sedam granata kalibra 155 mm, karakterističnih za NATO na Petrovski i Kujbiševski region, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja, povezanih sa ratnim zločinima Ukrajine (SCKK).

Prethodno, SCKK je saopštio da su tokom noćnog granatiranja Donjecka koje je izvela ukrajinska vojska oštećeni vrtić i kontaktna mreža javnog prevoza u Gorlovki.

9.13 - Šmigalj: Kontraofaniva počinje uskoro

AP Photo/Virginia Mayo
Denis Šmigalj

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj je izjavio da će kontraofanziva ukrajinske vojske početi uskoro i da Kijev ima punu podršku Vašingtona.

7.49 - Putin potpisao zakon o jedinstvenom registru vojnih obveznika

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o stvaranju jedinstvenog registra vojnih obveznika i uvođenju elektronskih sudskih poziva, navedeno je u dokumentu koji je objavljen na zvaničnom internet portalu pravnih informacija.

7.37 - Šmigalj: Ukrajini obećano još 5 milijardi dolara za borbu protiv Rusije

Ukrajini je na sastancima u Vašingtonu ove nedelje obećano još 5 milijardi dolara za podršku borbi protiv Rusije, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmigalj.

On je precizirao da je Ukrajina dobila obećanja za dodatnu podršku iz Švajcarske, Danske i niza drugih zemalja, kao i da je postigla sporazum sa američkim proizvođačem aviona Boing, kojim su ukrajinske kompanije oslobođene 200 miliona dolara duga.

7.22 - Kuleba: Očekujemo poziv da se priključimo NATO-u na samitu u Viljnusu

AP Photo/Virginia Mayo
Kuleba

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je danas da Ukrajina neće biti zadovoljna nijednom drugom odlukom samita NATO-a u Viljnusu, zakazanog za 11. i 12. jul, osim pozivom da se pridruži Alijansi.

- Ako saveznici odluče da po pitanju članstva u NATO-u 130. put potvrde politiku otvorenih vrata, onda je to za Ukrajinu neprihvatljiv rezultat samita u Viljnusu - rekao je Kuleba tokom prenosa uživo na Instagramu.

Dodao je da je za Ukrajinu neprihvatljiva ponuda za produbljivanje saradnje, ako se istovremeno ne učini nijedan korak ka članstvu u NATO. 

7.15 - Putin potpisao zakon o jedinstvenom registru vojnih obveznika

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o stvaranju jedinstvenog registra vojnih obveznika i uvođenju elektronskih sudskih poziva, navedeno je u dokumentu koji je objavljen na zvaničnom internet portalu pravnih informacija.

Reč je o izmenama i dopunama određenih zakonodavnih akata Ruske Federacije po pitanju obaveštavanja građana o njihovom pojavljivanju na regrutaciji za vojnu službu.

U dokumentu se precizira da vojni registar formiraju vojni komesarijati na način koji je utvrdila ruska vlada na osnovu informacija iz državnog informacionog sistema, prenose RIA Novosti. 

7.00 - Vazdušna opasnost u dva ukrajinska regiona

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u dva ukrajinska regiona, u Černigovskoj i Sumskoj oblasti, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Sirene su se oglasile nešto posle 15 časova po lokalnom vremenu.

Prethodno su se sirene oglasile i u Nikolajevskoj oblasti, kao i delu Hersonske oblasti koja je pod kontrolom ukrajinske vojske.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike