Moravjecki kritikovao EU: Nacionalne države su garancija slobode, sve ostalo je utopija

21.03.2023

10:49

0

Poljski premijer je izrazio sumnju u produbljivanje institucija EU

Moravjecki kritikovao EU: Nacionalne države su garancija slobode, sve ostalo je utopija
Mateuš Moravjecki - Copyright Johanna Geron, Pool Photo via AP

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izneo je svoju viziju budućnosti Evrope u govoru na Univerzitetu Hajdelberg u Nemačkoj, i istakao ulogu suverenih nacionalnih država u odnosu na evropsku federaciju.

- Ništa neće bolje zaštititi slobodu nacija, njihovu kulturu, njihovu društvenu, ekonomsku, političku i vojnu bezbednost od nacionalnih država. Drugi sistemi su iluzorni ili utopija - rekao je Moravjecki i upozorio na dalju federalizaciju EU, prenosi Euraktiv.

Kako se navodi, konzervativna poljska vlada je bila na prvoj liniji podrške Ukrajini protiv Rusije i uvek je bila pro-NATO, ali kada je u pitanju proces evropskih integracija, izrazio je sumnju u produbljivanje institucija EU.

Moravjecki je rekao da bi alternative Evropi suverenih nacionalnih država bile "tehnokratska utopija, koju neki u Briselu zamišljaju" ili "neoimperijalizam".

Profimedia
 

- Ako pojedinačne nacije Evropske unije nastoje da dominiraju nad drugima, Evropa bi mogla postati žrtva istih grešaka iz prošlosti - rekao je Moravjecki, aludirajući na nastojanja Nemačke da se odustane od principa jednoglasnog glasanja u pitanjima spoljnih poslova i poreske politike.

Poljski premijer je naglasio da će njegov proevropeizam biti izražen kroz podršku proširenju EU, a ne daljoj centralizaciji.

Moravjecki je u govoru oštro kritikovao Evropsku komisiju, koja je nedavno najavila da će tužiti Poljsku zbog dve presude Ustavnog suda za koje Komisija kaže da osporavaju primat principa prava EU.

- Udarati druge bičem 'evropskih vrednosti' bez slaganja oko njihove definicije ili razumevanja koje promene moraju da učine određene zemlje, samodestruktivno je za Evropsku uniju - rekao je on.
Moravjecki je ponovio zahtev Poljske za reparaciju iz Drugog svetskog rata od Nemačke.

- Poljska nikada nije dobila reparaciju od Nemačke za zločine u Drugom svetskom ratu, za uništenje, ukradenu imovinu i blago nacionalne kulture - kazao je on.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike