NATO izvršio najmanje šest izviđačkih letova na granici sa Rusijom; Šmihal: Ukrajini obećano još 5 milijardi dolara

15.04.2023

16:34 >> 00:26

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

NATO izvršio najmanje šest izviđačkih letova na granici sa Rusijom; Šmihal: Ukrajini obećano još 5 milijardi dolara
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/Roman Chop/Libkos/Evgeniy Maloletka

Rat u Ukrajini – 415. dan.

Bitka za Bahmut se nastavlja, a iako ruska strana tvrdi da kontroliše 80 odsto grada, Kijev to demantuje.

Ukrajina od saveznika traži dodatna vojna sredstva za borbu, dok procureli obaveštajni podaci SAD ukazuju na pritisak koji Vašington vrši da se sve više zemalja uključi u slanje oružja u Ukrajinu.

Najvažnije činjenice

U toku je 415. dan rata u Ukrajini.

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Putin posetio Krim i Marijupolj na godišnjicu ujedinjenja Krima sa Rusijom

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

00.07 - NATO izvršio najmanje šest izviđačkih letova na granici sa Rusijom

Britanski list Tajms piše da je NATO izvršio najmanje šest izviđačkih letova u blizini granica Rusije, na šta su reagovali ruski borbeni avioni.

Od 29. septembra, ruski borbeni avioni odgovorili su na najmanje šest izviđačkih letova saveznika iz NATO-a.

23.59 - Ukrajinci ubili šest stanovnika Jasinovate

U granatiranju Oružanih snaga Ukrajine ubijeno je šest stanovnika Jasinovate, deset je povređeno , piše Izvestija, pozivajući se na izvor. Jedna od nastradalih je u stanju umerene težine.

23.42 - Putin pojednostavio proceduru za priznavanje vojnika kao mrtvih

 Vladimir Putin je pojednostavio proceduru za priznavanje vojnika kao mrtvih ili nestalih tokom vojne odbrane. Da bi se vojnik prepoznao kao mrtav, biće dovoljni iskazi očevidaca. Rok za proglašenje nestalim skraćen je na šest meseci.

Zakon stupa na snagu 30 dana od dana objavljivanja.

22.32 - Kuleba: Očekujemo poziv da se priključimo NATO-u na samitu u Viljnusu

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je danas da Ukrajina neće biti zadovoljna nijednom drugom odlukom samita NATO-a u Viljnusu, zakazanog za 11. i 12. jul, osim pozivom da se pridruži alijansi.

„Ako saveznici odluče da po pitanju članstva u NATO-u 130. put potvrde politiku otvorenih vrata, onda je to za Ukrajinu neprihvatljiv rezultat samita u Viljnusu," rekao je Kuleba tokom prenosa uživo na Instagramu.

Dodao je da je za Ukrajinu neprihvatljiva ponuda za produbljivanje saradnje, ako se istovremeno ne učini nijedan korak ka članstvu u NATO. 

21.41 - Šmihal: Ukrajini obećano još 5 milijardi dolara za borbu protiv Rusije

Ukrajini je na sastancima u Vašingtonu ove nedelje obećano još 5 milijardi dolara za podršku borbi protiv Rusije, rekao je danas ukrajinski premijer Denis Šmihal.

On je precizirao da je Ukrajina dobila nova obećanja dodatne podrške iz Švajcarske, Danske i niza drugih zemalja, kao i da je postigla sporazum sa američkim proizvođačem aviona Boing kojim su ukrajinske kompanije oslobođene 200 miliona dolara duga.

20.22 - Najmanje pet poginulih, 17 ranjenih u raketiranju Slavjanska

Najmanje pet osoba poginulo je danas, a 17 ih je ranjeno u ruskom raketnom napadu na grad Slavjansk na istoku Ukrajine, saopštili su zvaničnici.

Ukrajinska Nacionalna policija navela je na svom Telegram kanalu da je u napadu raketama S-300 uništeno 10 stambenih zgrada i drugih objekata.

19.40 - Kijev: Koristićemo svako nezabranjeno oružje

Ukrajina će "testirati i koristiti" svako oružje koje nije zabranjeno za "oslobađanje svoje teritorije", uključujući Krim, poručio je danas šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov.

"Krim je teritorija Ukrajine i tamo ćemo testirati i upotrebiti oružje koje nije zabranjeno međunarodnim zakonima, a koje će pomoći u oslobađanju naših teritorija", napisao je on na Tviteru.

Zapadni partneri Kijeva od početka sukoba šalju vojnu pomoć Ukrajini, uključujući moderne borbene tenkove i oklopna vozila, ali nisu pristali da joj pošalju borbene avione F-16, piše Rojters.

Istovremeno, kijevske vlasti razvijaju sopstveno oružje, poput bespilotnih letelica i raketa Neptun koju su iskoristile za potapanje broda ruske Crnomorske flote, navodi agencija.

18.18 - "Oklop" DNR napada Nevelskoje uz podršku "Solcenpeka" 

Oklopna vozila 110 Brigade 1 od Donetsk AK napada neprijatelja u Nevelskomu uz podršku teških vatrenih sistema VBR TOS-1A. Vatru sa oklopnih vozila koriguje operater UAV-a. 

 

 

16.33 - Kremlj o iznenadnoj proveri ruske Pacifičke flote: Nije povezano sa širenjem NATO

Iznenadna provera koja je počela u Pacifičkoj floti Rusije je rutinski proces koji nije povezan sa planovima širenja NATO-a u azijsko-pacifičkom regionu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- To je uobičajeno, radi se o nastavku prakse iznenadnih provera. To je uobičajena praksa koja se stalno sprovodila poslednjih godina i koja se nastavlja u cilju održavanja neophodnog nivoa borbene gotovosti naših Oružanih snaga - rekao je Peskov.

15.53 - Vazdušna opasnost u dva ukrajinska regiona

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u dva ukrajinska regiona, u Černigovskoj i Sumskoj oblasti, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Sirene su se oglasile nešto posle 15 časova po lokalnom vremenu.

Prethodno su se sirene oglasile i u Nikolajevskoj oblasti, kao i delu Hersonske oblasti koja je pod kontrolom ukrajinske vojske.

15.40 - Medvedev: Poljska će nestati ako izbije rat između Rusije i NATO

Poljska, kao predstraža NATO u Evropi, definitivno će prestati da postoji ako izbije rat između Rusije i NATO-a, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, komentarišući opasku poljskog premijera Mateuša Moravjeckog da nije previše zabrinut da bi ukrajinski napadi na rusku teritoriju mogli da izazovu direktan sukob između Rusije i NATO.

- Ne znam ko će pobediti ili izgubiti u ovom ratu rat, ali s obzirom na ulogu Poljske kao predstraže NATO-a u Evropi, zemlja će najverovatnije prestati da postoji, zajedno sa svojim glupim premijerom - napisao je Medvedev na Tviteru.

Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Dmitrij Medvedev

15.35 - Beloruski ministar najavio moguće raspoređivanje strateškog nuklearnog oružja

Belorusija će rasporediti strateško nuklearno oružje na svojoj teritoriji ukoliko se bude nastavila agresivna retorika Zapada, poručio je danas ministar odbrane te zemlje Viktor Hrenin.

- Ako se nastavi neprijateljska retorika, razmeštanje strateškog nuklearnog oružja će biti naš sledeći korak. Koristićemo silu protiv sile, pošto oni samo to razumeju - rekao je Hrenin, prenosi TASS.

14.34 - Poljska do sada poslala Ukrajini 3 milijarde evra vojne pomoći

Poljska je do sada pružila Ukrajini vojnu pomoć u vrednosti od oko tri milijarde evra, izjavio je predsednik te zemlje Andžej Duda tokom zajedničke konferencije za novinare sa austrijskim predsednikom Aleksanderom van der Belenom.

13.59 - Kina: Ne prodajemo oružje stranama u ukrajinskom ratu

Kina neće prodavati oružje nijednoj strani uključenoj u rat u Ukrajini, poručio je danas ministar spoljnih poslova te zemlje Ćin Gang, odgovarajući na zabrinutost zapadnih zvaničnika da bi Peking mogao da pruži vojnu pomoć Rusiji.

Ćin je najviši kineski zvaničnik koji je dao takvu izjavu, navodi Asošiejted pres.

On je dodao da kineske vlasti regulišu izvoz predmeta dvostruke civilne i vojne namene, u skladu sa međunarodnim zakonima i propisima.

13.36 - Šmigalj: Francuska je spremna da obezbedi Ukrajini dve milijarde dolara

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj rekao je posle sastanak sa francuskim ministrom ekonomije i finansija Brunom le Merom da je Pariz spreman da obezbedi Kijevu dve milijarde evra kroz dugoročne programe.

On je dodao da će sredstva biti namenjena za obnovu Ukrajine.

13.05 - Loj Ostin sledeće nedelje u Švedskoj i Nemačkoj, razgovaraće o Ukrajini

AP Photo/Alex Brandon
 

Američki ministar odbrane Lojd Ostin sastaće se sledeće sedmice sa svojim kolegama u Švedskoj i Nemačkoj, saopštio je danas Pentagon.

Ministar odbrane SAD će 19. aprila sa zvaničnicima Ministarstva odbrane Švedske i švedske vlade "razgovarati o bezbednosnim temama od zajedničkog interesa dve zemlje".

Pored toga, Ostin će 21. aprila u Nemačkoj, zajedno sa načelnikom združenog Generalštaba američke vojske generalom Markom Milijem, ugostiti Ukrajinsku kontakt grupu za odbranu, preneo je Rojters.

12.46 - Ukrajinska vojska je tokom sukoba u Donbasu oštetila ili u potpunosti uništila više od 70 crkava, rekao savetnik lidera DNR Jan Gagin za Sputnjik.

12.07 - EU uvela sankcije Vagner grupi

Evropska unija je dodala paravojnu organizaciju Vagner grupu, na listu sankcija Evropske unije zbog „aktivnog učešća u ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine“.

Vagner, koji predvodi ruske napore u pokušaju da zauzmu ukrajinske gradove Bahmut i Soledar, već je u februaru stavljen na drugu listu sankcija EU zbog kršenja ljudskih prava i „destabilizacije“ zemalja u Africi.

11.54 - Najžešće borbe u Bahmutu i Marjinki

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da se najžešće borbe sa ruskim snagama nastavljaju za Bahmut i Marjinku.

AP Photo/Libkos
 

Generalštab Ukrajine navodi da ruske trupe, uprkos velikim gubicima, nastavljaju pokušaje da napreduju na četiri pravca fronta, kod Limana, Bahmuta, Avdijevke i Marjinke, prenosi Unian.

11.30 - Orban: Mađarska izlazi iz Međunarodne investicione banke zbog sankcija SAD

Mađarska vlada odlučila je da povuče svoje predstavnike i izađe iz Međunarodne investicione banke (IIB), nakon što su SAD toj banci uvele sankcije zbog povezanosti s Rusijom, saopštio je premijer Viktor Orban.

On je izjavio danas da će Mađarska poštovati sankcije prema Rusiji, ali da će nastaviti da govori protiv njih.

- Nikada se nismo slagali sa sankcijama, ali ne osporavamo prava drugih, uključujući SAD, da uvedu sankcije. Od izbijanja rata, postalo je jasno da su se mogućnosti banke IIB sužavale, a sada kada su je Amerikanci stavili pod sankcije, ona je  efektivno uništena - rekao je Orban, prenosi Rojters.

11.08 - Mediji: Kijev do juna neće dobiti PVO sistem koji je obećao Zapad

Francuska je saopštila Italiji da savremeni sistem PVO "Samp/T", koji su dogovorile da pošalju Kijevu, neće biti spreman za isporuku do juna iako je ranije najavljivano da će sistem stići u Ukrajinu ovog proleća, piše list „Politiko“, pozivajući se na tajna dokumenta Pentagona koja su dospela u javnost.

Ranije su italijanski mediji saopštili da Italija i Francuska nameravaju da isporuče Kijevu sistem "Samp/T" sa protivvazduhoplovnim raketama "aster“ ukupne vrednosti 800 miliona evra.

Profimedia
 

10.39 - Kijev zabranio sportistima da učestvuju na takmičenjima sa Rusima i Belorusima

Ukrajina je danas zvanično zabranila svojim sportistima da se takmiče na događajima u kojima učestvuju ruski i beloruski takmičari.

Ukrajina je zabranila svojim nacionalnim sportskim timovima da se takmiče na olimpijskim, paraolimpijskim i drugim događajima koji uključuju takmičare iz Rusije i Belorusije, saopštilo je danas ministarstvo sporta.

9.55 - Kineski ministar odbrane u poseti Rusiji od 16. do 19. aprila

Kineski ministar odbrane Li Šangfu boraviće u zvaničnoj poseti Rusiji od 16. do 19. aprila, izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva odbrane Tan Kefei.

On je rekao da će Li posetiti Rusiju na poziv ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, prenosi RIA Novosti pozivajući se na zvanični VeChat nalog Ministarstva odbrane Kine.

9.52 - Orban: Mađarska neće dozvoliti da je nateraju u rat

SAD ne odustaju od "svog plana" da sve nateraju u ratnu koaliciju, ali Mađarska neće "dozvoliti da je nateraju u rat", poručio je danas  premijer Viktor Orban.

Mađarski premijer  je u izjavi za državni radio rekao da su SAD "bezbednije mesto" na karti, "ali da to ne možete reći za Karpatski basen", i da su  globalni politički rizici  drugačiji u Berehovom  i Budimpešti u poređenju sa onima u SAD, prenosi MTI.

- S pravom očekujemo da SAD uzmu u obzir posebnu situaciju Mađarske. Bili smo na strani mira i tu želimo da ostanemo - rekao je Orban.

9.25 - Nuland: Amerika će nastaviti da predaje Ukrajini sredstva ruskih biznismena

AP Photo/Susan Walsh, Pool
Viktorija Nuland

Vašington planira da razvije praksu da kapital koji je konfiskovan od ruskih biznismena predaje Ukrajini, a takođe razmatra mogućnost da zamrznutu imovinu Centralne banke Rusije preda Kijevu, izjavila je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland na forumu američko-ukrajinskog partnerstva.

- Uz podršku američkog Kongresa Ministarstvo pravde dobilo je nova ovlašćenja za korišćenje nezakonite imovine, konfiskovane od ruskih oligarha, za pružanje pomoći i obnavljanje Ukrajine. U februaru smo objavili izdvajanje prve tranše u okviru tih ovlašćenja (za konfiskaciju privatnih sredstava) u iznosu od 5,4 miliona dolara i planiramo nove. Naravno, razgovara se i o sudbini oko 300 milijardi dolara imovine Centralne banke Rusije koje smo zaplenili naši saveznici i mi - saopštila je Nuland.

9.11 - Borelj: Teško će biti zadržati odnos poverenja s Kinom ako ne doprinese miru u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je da će Briselu biti teško da zadrži odnos poverenja sa Pekingom, ako Kina ne pokuša da doprinese pronalaženju političkog rešenja za ukrajinsku krizu.

Ovo je deo govora koji je Borelj trebao da održi danas u analitičkom institutu u Pekingu, ali je morao da otkaže putovanje u Kinu jer se zarazio koronavirusom.

AP Photo/John Minchillo
Žozep Borelj

Pripremljeno obraćanje objavljeno je na internet stranici Evropske unije, prenosi Rojters.

8.22 - Raketirano nekoliko mesta u LNR

Ukrajinske snage su u poslednja 24 sata četiri puta gađali nekoliko mesta u LNR iz sistema "himars".

Na meti su bila mesta Svatovo, Rubežno i Troicko na koje je ispaljeno 17 raketa.

7.34 - "Živi štit" oko Artjomovska

Ukrajinska komanda drži Artjomovsk „živim štitom” svoje vojske, a ne dobro izgrađenom odbrambenom i utvrđenom bojom, rekao je jedan od komandanata Vagnerove grupe, koji je učestvovao u jurišu na centar grada.

- Govoreći o pripremi ukrajinske vojske za odbranu, dolazimo do zaključka da ona uopšte nije postojala. Negde postoje rovovi, neke male vatrene strukture. Mislim da su odlučili da jednostavno sve to zatvore ljudskim resursima. „Bahmut je mlin za meso“ – to je zato što ukrajinska vojska brani Artjomovsk živim ljudima, živim štitom - rekao je on.

7.15 - Zelenski se obratio građanima

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratio se građanima zemlje, nakon sastanka vojnog kabineta.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Prema rečima Zelenskog, sastanak je bio informativan i razgovaralo se samo o pitanjima neophodnim za upravljanje linijom fronta i operacijama ukrajinske vojske. Nakon toga, Zelenski je nagovestio skori početak kontraofanzive.

- I naše akcije će biti moćne. Pripremamo momke. I radujemo se isporuci naoružanja koje su obećali naši partneri - rekao je predsednik Ukrajine.

7.00 - Ukrajinski diverzanti uhapšeni su u Melitopolju

Ukrajinski diverzanti uhapšeni su u Melitopolju, napisao je na svom telegram kanalu vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

- U pitanju su tri muškarca, starosti 49, 30 i 26 godina. Svi su umešani u terorističke napade u regionu i članovi su diverzantsko-izviđačke grupe Ukrajine - objasnio je on.

Uhapšeni su digli u vazduh prugu, a pripremali su i pokušaje atentata na radnike železničke stanice i službenike administracije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike