Napadač odgovoran za krvoproliće u školi u Rusiji osuđen na doživotni zatvor: Prvo su procenili da je lud, ali su se brzo predomislili

13.04.2023

17:16

0

U napadu u Kazanju pre dve godine ubijeno je devet osoba, a povređene su 23

Napadač odgovoran za krvoproliće u školi u Rusiji osuđen na doživotni zatvor: Prvo su procenili da je lud, ali su se brzo predomislili
Copyright Profimedia

Vrhovni sud ruske oblasti Tatarstan izrekao je presudu u slučaju napadača na školu koji je pre dve godine ubio devet ljudi i ranio više desetina osoba. Ilnaz Galjavjev provešće ostatak života u zatvoru.

U četvrtak je 21-godišnjak proglašen krivim za ubistvo i pokušaj ubistva dve ili više osoba, kao i za posedovanje eksploziva i namerno uništavanje imovine.

Njegov branilac tražio je od suda da Galjavjeva oslobodi krivične odgovornosti i pošalje ga u psihijatrijsku ustanovu. Sudija je, međutim, stao na stranu javnog tužioca.

Još u novembru on se izjasnio krivim po optužbama za ubistvo.

Dana 11. maja 2021. Galjavjev je, naoružan puškom i improvizovanom eksplozivnom napravom, nasilno ušao u školu, teško ranivši stražara na ulazu. Mladić je potom nastavio da puca u učiteljicu, koju je ubio.

On je potom ubio sedmoro učenika osmog razreda, a nekoliko dece je uspelo da pobegne iskočivši kroz prozore sa trećeg sprata.

Profimedia
 

Njegova poslednja žrtva bila je još jedna učiteljica koja je svojim telom zaštitila učenika.

Ubica se predao nakon dolaska pripadnika policije na lice mesta.

U napadu su povređene ukupno 23 osobe.

Neposredno pre nego što je krenuo da upadne u školu, Galjavjev je na svom Telegram kanalu objavio fotografiju na kojoj nosi masku na kojoj je pisalo „Bog“. Takođe je zahtevao da se „svi prepoznaju kao njegovi robovi“ i najavio da će ubiti „ogromnu količinu biosmeća“.

Prvobitna psihijatrijska procena utvrdila je da je Galjavjev bio lud. Međutim, naknadna procena je opovrgla taj zaključak i konstatovala da je on bio i da je i dalje potpuno svestan svojih postupaka.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike