Potraga za pomahnitalom mečkom u Italiji: Ubila trkača, pa se saznalo da joj to nije bila prva žrtva

12.04.2023

16:09

0

Mečka "JJ4", stara 17 godina, pravi velike probleme

Potraga za pomahnitalom mečkom u Italiji: Ubila trkača, pa se saznalo da joj to nije bila prva žrtva
Italijan Andrea Papi je stradao kada ga je napala mečka - Copyright Profimedia

Italijanski tužioci su utvrdili da je medved, koji je usmrtio 26-godišnjeg trkača na Alpima prošle nedelje, prethodno napao dve osobe. 

Tužioci u gradu Trentu rekli su da  uzorci DNK uzeti posle napada na Andrea Papija odgovaraju ženki medveda identifikovanoj kao "JJ4", staroj 17 godina.   

Lokalne vlasti su zatražile da se životinja ubije nakon napada na Papija, čije je telo pronađeno 6. aprila u regionu Trentino-Alto Adiđe. 

Kako se navodi, nakon što je životinja napala Fabija Miseronija i njegovog sina Kristijana blizu skloništa na Monte Peleru u junu 2020, guverner provincije Mauricio Fugati izdao je nalog da se uhvati i ubije, ali je administrativni sud suspendovao odluku posle protivljenja grupa za zaštitu životinja. 

Naredbu je osporio i tadašnji italijanski ministar životne sredine Serđo Kosta.

Dogovoreno je da se mečki umesto toga stavi radio-ogrlica. Međutim, baterija uređaja se ispraznila i tako lokacija JJ4 više nije mogla da se prati.

Inače, Papi je zadobio povrede vrata, ruku i grudnog koša u napadu u blizini svog sela Kaldes. Njegova porodica je podigla uzbunu nakon što se nije vratio sa trčanja, a telo mu je nakon toga pronađeno u šumi.

JJ4 je rođena u Trentu nakon parenja između dva medveda koja su dovedena u Italiju iz Slovenije početkom 2000-ih kroz projekat "Life Ursus" koji ima za cilj da zaustavi smanjenje populacije mrkih medveda u ovoj oblasti.

U oblasti Trenta sada ima oko 100 medveda, a bliski susreti sa ljudima su sve češći. Jednog muškarca je u istoj pokrajini u martu napao drugi medved označen kao MJ5.

Zbog smrti mladića, guverner Fugati je ponovo izdao naređenje da JJ4 bude zarobljena i ubijena. 

Italijanski ogranak Svetske fondacije za prirodu (WWF) je potvrdio da će medved biti ubijen kada bude identifikovan. Fondacija je saopštila da su u Italiji u poslednjih 20 godina medvedi napali sedmoro ljudi i da je ovo prvi smrtonosni napad.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike