Rusija upozorila na zloupotrebu oružja koje Zapad šalje Ukrajini: Raširilo se po celom svetu, koriste ga teroristi

11.04.2023

22:20

0

Nebenzja je podsetio da Rusija „dugo naglašava da bi napumpavanje kijevskog režima oružjem dovelo to oružje na crno tržište, a takođe i u ruke organizovanog kriminala i terorista“

Rusija upozorila na zloupotrebu oružja koje Zapad šalje Ukrajini: Raširilo se po celom svetu, koriste ga teroristi
Ilustracija - Copyright AP Photo/Jerome Delay

Oružje koje u Ukrajinu šalju zapadni saveznici često na kraju koristi zlonamernim akterima širom sveta, rekao je u ponedeljak stalni predstavnik Moskve pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

Govoreći na sednici Saveta bezbednosti UN o rizicima povezanim sa izvozom oružja, izaslanik Moskve je tvrdio da je, iako su zapadne zemlje pokušavale da promovišu „odgovorno ponašanje“ u vezi sa trgovinom oružjem, sukob u Ukrajini pokazao „koliko su njihove tvrdnje“ u stvari bile neiskrene.

Nebenzja je podsetio da Rusija „dugo naglašava da bi napumpavanje kijevskog režima oružjem dovelo to oružje na crno tržište, a takođe i u ruke organizovanog kriminala i terorista“.

On je rekao da se to „može potvrditi činjenicama“, napominjući da su agencije za sprovođenje zakona širom Evrope već primetile da je sporno oružje počelo da se pojavljuje u raznim zemljama.

- Takva oružja su se takođe raširila po celom svetu, a posebno nalaze put do militanata u Africi. Svi smo čuli da afrički lideri to govore - dodao je on.

Prošlog novembra nigerijski predsednik Muhamadu Buhari rekao je da „oružje koje se koristi za rat u Ukrajini i Rusiji počinje da se pojavljuje“ u regionu Sahela u severnoj Africi i regionu jezera Čad, gde je od koristi lokalnim teroristima.

AP Photo/Jerome Delay
 

U jesen 2022. slično je tvrdila finska policija. Krister Algren, visoki policijski zvaničnik, rekao je tada da je oružje koje je prvobitno poslato Ukrajini, uključujući jurišne puške, granate i borbene dronove, pronađeno u više evropskih zemalja, poput Švedske, Danske, Holandije i same Finske.

Ranije ovog meseca generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su zapadni saveznici Ukrajine poslali Kijevu vojnu pomoć u iznosu od 65 milijardi evra. Rusija je više puta upozoravala da takve akcije Zapad čine direktnim učesnikom u sukobu.

Štaviše, u februaru je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da bezbednosna pomoć NATO-a Kijevu čini blok saučesnikom „zločina koje je počinio kijevski režim“, za koji je rekao da je stalno gađao civile.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike