Najezda zečeva: Meštani žele da ih potamane smrtonosnim virusom

08.04.2023

11:20

0

Iako je virus RHDV legalno raširen u zemlji od 2018. godine, čini se da su zečevi u međuvremenu postali otporniji na ovaj virus

Najezda zečeva: Meštani žele da ih potamane smrtonosnim virusom
Copyright Pixabay

Uobičajeni Veliki uskršnji lov na prenamnožene divlje zečeve na Novom Zelandu ove godine neće se održati, a razlog je što je region Otago na Južnom ostrvu Novog Zelanda uvideo da je populacija zečeva dostigla nivo "kuge". Procenjuje se da godišnja šteta koju zečevi nanose u ovoj zemlji iznosi najmanje 28,3 miliona evra.

Kako bi regulisali populaciju zečeva, koji se na Novom Zelandu smatraju velikim štetočinama, regionalni savet Otaga planira da se smrtonosni virus RHDV proširi među njima. Međutim, potrebna im je dozvola vlade Novog Zelanda za sprovođenje ovog plana.

Iako je virus RHDV legalno raširen u zemlji od 2018. godine, čini se da su zečevi u međuvremenu postali otporniji na ovaj virus. Ipak, korejska genetička varijanta virusa RHDV je prethodno bila fatalna za populaciju zečeva kada je nelegalno ubačena na Novi Zeland 1997. godine.

Ove godine, međutim, lov na zečeve otkazan je zbog rizika od požara, kao i zbog brige za zdravlje i bezbednost. S obzirom na to da populacija zečeva nastavlja da raste, ovo pitanje regulisanja njihove populacije će ostati otvoreno za rešavanje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike