Prvi slučaj smrti od besnila na Novom Zelandu: Preminuo posetilac iz inostranstva

30.03.2023

09:25

0

Besnilo se širi na ljude preko pljuvačke zaražene životinje, uglavnom psa, preko ugriza, a inkubacija traje obično od dva do tri meseca

Prvi slučaj smrti od besnila na Novom Zelandu: Preminuo posetilac iz inostranstva
Ilustracija - Copyright Profimedia

Zdravstvene vlasti Novog Zelanda saopštile su danas da je posetilac iz inostranstva umro od besnila, pa je tako ova bolest prvi put otkrivena u toj zemlji.

Osoba koja je preminula prošle nedelje u bolnici u Oklendu zaražena je u inostranstvu, a dijagnoza joj je postavljena na Novom Zelandu, gde je bila i lečena, navelo je danas Ministarstvo zdravlja, prenosi Blumberg.

Prenos besnila sa osobe na osobu je toliko retko da je skoro nezabeleženo, tako da ne postoji rizik po ljude, dodaje se.

Besnilo se širi na ljude preko pljuvačke zaražene životinje, uglavnom psa, preko ugriza, a inkubacija traje obično od dva do tri meseca.

Ukoliko se ne leči odmah, virus pogodi centralni nervni sistem čoveka i smrtonosan je 100 odsto kada se pojave klinički simptomi, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

Novi Zeland ima striktne biološke mere za životinje koje ulaze u zemlju i jedno je od retkih mesta na planeti gde nema besnila.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike