Žestoki udari na ukrajinske snage u Červonodibrovskom sektoru; Ukrajina pokreće najveći talas mobilizacijei (FOTO)

08.04.2023

07:00

0

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

Žestoki udari na ukrajinske snage u Červonodibrovskom sektoru; Ukrajina pokreće najveći talas mobilizacijei (FOTO)
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/Roman Chop/Libkos/Evgeniy Maloletka

Sukob u Ukrajini ušao je u 409. dan.

Tenkovi Abrams, Čelendžer i Leopard koje je isporučio Zapad biće ranjivi u Ukrajini i postati lake mete za ruske oružane snage, poručio je bivši zvaničnik Pentagona Stiven Brajan.

Najave o raspoređivanju ruskog nuklearnog taktičkog naoružanja u Belorusiji naišle su na oštre reakcije Kijeva i Zapada.

Ukrajinske vlasti ocenjuju da je Minsk "nuklearni talac" Moskve, dok NATO naglašava da je ruska retorika "opasna i neodgovorna".

Najvažnije činjenice

U toku je 409. dan rata u Ukrajini.

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Putin posetio Krim i Marijupolj na godišnjicu ujedinjenja Krima sa Rusijom

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

22.54 - „Situacija je užasna“: Bivši savetnik šefa Pentagona predviđa katastrofalnu sudbinu Ukrajini

Ukrajinska država mogla bi do kraja godine da nestane zbog teške situacije u zemlji, rekao je bivši savetnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor u intervjuu novinaru Stivenu Gardneru.

„Ne verujem da će Ukrajina postojati do kraja 2023. godine kao država. … Situacija u zemlji je užasna, gubici su stravični“, rekao je on i dodao da zapadni mediji stalno dovode javnost u zabludu i skrivaju stvarno stanje stvari u Ukrajini.

Sve će se završiti tako što će pozvati telefonom u Kijev i niko nam se više neće javiti, prokomentarisao je Mekgregor.
Prethodno je bivši američki obaveštajac i marinac Skot Riter predvideo kapitulaciju ukrajinske vojske do oktobra ove godine.

On je uveren da će Ukrajina prestati da dobija zapadnu tehniku sredinom leta i već na jesen će pretrpeti poraz.

21.28 - Zaharova: Na Zapadu prave žrtvu od osumnjičene za ubistvo Tatarskog

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da na Zapadu pokušavaju da od osumnjičene za ubistvo vojnog blogera Vladlena Tatarskog naprave žrtvu.

Zaharova je istakla da je Tatarski mnogo puta bio na ivici smrti na bojnom polju, ali je poginuo u centru mirnog Sankt Peterburga od ruke teroriste koji je, prema preliminarnim podacima, "delovao po instrukcijama ukrajinskih specijalnih službi", prenela je RIA Novosti.

Profimedia
Marija Zaharova

20.21 -  Uništen hangar u Orehovu

Artiljerijske jedinice 58. armije Oružanih snaga Rusije napale su hangare na teritoriji Orehovskog elevatora kod železničke stanice u Orehovu u Zaporoškoj oblasti.

U skladištima koja su se nalazila bliže fudbalskom igralištu bila su dva lansera HIMARS MLRS, jedna vučna haubica M777 155 mm, nekoliko neidentifikovanih oklopnih vozila i artiljeriska municija.

18.56 - Rusi izeli napad iz višecevnih bacača raketa

Ruska vojska uništila je naoružanje i vojnu tehniku oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska, saopštio je šef pres-centra grupe trupa „Zapad“, pukovnik Sergej Zibinski.

Kako je precizirano, artiljerija ruske grupacije snaga „Zapad“ izvela je napad iz višecevnih bacača raketa „uragan“ i „tornado-S“. 

Tom prilikom likvidirano je do 20 ukrajinskih vojnika, pet jedinica vojne tehnike, uključujući kamion sa municijom.

17.59 - Ukrajinska vojska nema dovoljno municije za izvođenje kontranapada

Oružane snage Ukrajine nemaju dovoljno municije i primorane su da ograniče njenu upotrebu na bojnom polju, piše američki list „Vašington post“.

Dodaje se i da ukrajinska vojska nema dovoljno municije za izvođenje kontranapada zbog čega mora pažljivije da bira ciljeve za granatiranje.

16.30 - U Berlinu protest protiv rata i isporuka oružja Ukrajini

Nekoliko hiljada ljudi učestvovalo je danas na protestima u Berlinu protiveći se isporukama oružja kijevskom režimu i zahtevajući mirovne pregovore kao najbrže rešenje ukrajinskog sukoba.

 

 

15.20 - Sahranjen ratni dopisnik Tatarski koji je stradao u terorističkom napadu


14.56 - Ukrajina će prestati da postoji jer nikome nije potrebna

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev izrazio je uverenje da Ukrajina nikome u svetu nije potrebna i da će zato prestati da postoji.

U svom postu objavljenom na društvenim mrežama pod naslovom Ukrajina će prestati da postoji jer nikome nije potrebna, Medvedev objašnjava zašto ukrajinska država nije potrebna Evropi, SAD, Africi, Latinskoj Americi, Aziji, Rusiji, a konačno ni ukrajinskom narodu, prenosi TASS.

Profimedia
 

Govoreći o Evropi, Medvedev je ocenio da će pokušaj da se "mlade ukrajinske krvopije i paraziti postave u predvorje oronule EU dovesti do konačne propasti Evrope, nekada kraljevske, a sada osiromašene zbog degeneracije". "Prisilna podrška nacističkom režimu pod komandom američkog mentora već je stvorila pravi finansijski i politički pakao za Evropljane", smatra

Medvedev i tvrdi da su posledice te situacije, uključujući i neisplative ruske sankcije, već dovele do izliva nezadovoljstva i u zapadnoj i u istočnoj Evropi.

14.25 Kadirov: Kontraofanziva ukrajinske vojske išla bi naruku Rusiji

Ukrajinskoj vojsci je za potrebe kontraofanzive potrebno izuzetno mnogo ljudstva zbog čega bi imala izuzetno velike gubitke kada je reč o živoj sili, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov i dodao da bi to išlo naruku Rusiji.

Istovremeno, kako je rekao, položaji ruskih snaga su veoma dobri i čvrsti, taktika je već uigrana, a mogući manevri ukrajinskih snaga dobro su poznati.

- A kao šlag na tortu biće svi ti uzorci strane opreme i vojne tehnike, ogroman broj zatvorenika koji će poslužiti kasnije kao kuvari i električari - kazao je on.

Prethodno je savetnik vršioca dužnosti Donjecke Narodne Republike Jan Gagin rekao da je Ukrajina za potrebe kontraofanzive već formirala neophodne jedinice koje su sastavljene od vojnika koji su obuku prošli u evropskim zemljama.

11.25 - Likvidirano do 20 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska

Ruska vojska uništila je naoružanje i vojnu tehniku oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska, saopštio je šef pres-centra grupe trupa „Zapad“, pukovnik Sergej Zibinski.

Kako je precizirano, artiljerija ruske grupacije snaga „Zapad“ izvela je napad iz višecevnih bacača raketa „uragan“ i „tornado-S“. Tom prilikom likvidirano je do 20 ukrajinskih vojnika, pet jedinica vojne tehnike, uključujući kamion sa municijom.

Zibinski je dodao da je u području mesta Pesčano lovac Su-35 navođenom raketom uništio kontrabaterijsku radarsku stanicu američke proizvodnje.
 

10.59 - Iznad Krima oborena ukrajinska raketa

Ruska protivvazduhoplovna odbrana oborila je raketu ispaljenu iz pravca Ukrajine iznad Feodosije na Krimu, saopštio je lider Republike Sergej Aksjonov.
 

09.22 - Ukrajina pokreće najveći talas mobilizacije

Ukrajinske vlasti pokreću najveći do sada talas mobilizacije od početka specijalne vojne operacije za potrebe prolećne kontraofanzive, saopštava američka televizija „Foks“ pozivajući se na reči analitičara Džordža Barosa.

Prema njegovim rečima, novi talas mobilizacije u Ukrajini biće duplo veći nego onaj koji je usledio na proleće 2022. godine, a kako je ocenio, kontraofanzivu bi Kijev mogao da pokrene u naredna dva meseca.
 

08:28 - Likvidirana ukrajinska izviđačka grupa

Ruske snajperske jedinice likvidirale su ukrajinsku izviđačku grupaciju na južno-donjeckom pravcu, izjavio je portparol ruske vojne grupe „Istok“ Aleksandar Gordejev.

Takođe je rekao i da su ruske PVO snage oborile i ukrajinske izviđačke dronove „furija“ i „valkira“.

Dodao je i da je u zaporoškom pravcu otkrivena i artiljerijskim granatiranjem uništena jedna ukrajinska haubica i jedna minobacačka grupacija.
 

7.48 - Savčuk: Žestoki udari na ukrajinske snage u Červonodibrovskom sektoru

Avijacija Ruske Federacije pogodila je komandne i osmatračke punktove Oružanih snaga Ukrajine u Červonodibrovskom sektoru, pri čemu su ukrajinskoj vojsvi naneti teški gubici, tvrdi pres sekretar ruske armijske grupe centar Aleksandar Savčuk.

- Otkriveno je kretanje pripadnika 15. puka Nacionalne garde Ukrajine, kao i komandnih i osmatračničkih punktova Oružanih snaga Ukrajine u sektoru Červonodibrovski. Kao rezultat vazdušnog udara operativno-taktičke i armijske avijacije ruske grupe, neprijatelj je pretrpeo gubitke u ljudstvu i tehnici - rekao je on.

Prema rečima Savčuka, u toku izviđanja iz vazduha, posade bespilotnih letelica ZALA i Orlan-30 otkrile su vatrene položaje koncentracije tehnike i ljudstva neprijatelja na Krasnolimanskom pravcu.

- Svi ciljevi su uništeni usled vatrenog dejstva artiljerije grupe trupa Centar - dodao je on.

7.34 - Blinken o pregovorima Kijeva i Moskve

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u ovom trenutku odbacio mogućnost pregovora o prekidu vatre između Rusije i Ukrajine.

- Rusija mora da dođe do tačke kada je spremna da uđe u konstruktivne pregovore - rekao je Blinken odgovarajući na pitanje o mogućnosti mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva.

Cilj, kako je rekao, "treba da bude pravedan i trajni mir".

- Za neke, ideja o prekidu vatre može biti primamljiva, i ja to razumem, ali ako se dovede do stvarne ratifikacije ruskog zauzimanja velikih delova ukrajinske teritorije, to neće biti pravedan i trajni mir. Rusija bi mogla da pregrupiše svoje trupe i nakon nekog vremena ponovo napadne - rekao je američki državni sekretar.

7.15 - Kanonska UPC predala molbu da se predaju hramovi 

Kanonska UPC predala je sudu molbu da joj se predaju hramovi Kijevsko-pečerske lavre koji su sada državno vlasništvo, saopštio je advokat igumana lavre, protojerej Nikita Čekman.

7.00 - Ruski kornet smrt za tenkove

Ruski protivtenkovski raketni sistemi spaliće ukrajinske „leoparde“ i „abramse“ u slučaju ofanzive Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je bivši savetnik šefa Pentagona Daglas Mekgregor na svom Jutjub blogu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike