Klinton žali što je naterao Ukrajinu da odustane od nuklearnog oružja; pritvorena Trepova optužena za ubistvo Tatarskog

04.04.2023

17:00

0

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

Klinton žali što je naterao Ukrajinu da odustane od nuklearnog oružja; pritvorena Trepova optužena za ubistvo Tatarskog
Ukrajina Rusija rat - Copyright AP Photo/Russian Defense Ministry Press Service, Vadim Ghirda Pixabay

Sukob u Ukrajini ušao je u 405. dan.

Tenkovi Abrams, Čelendžer i Leopard koje je isporučio Zapad biće ranjivi u Ukrajini i postati lake mete za ruske oružane snage, napisao je bivši zvaničnik Pentagona Stiven Brajan na veb stranici "Oružje i strategija"

Najave o raspoređivanju ruskog nuklearnog taktičkog naoružanja u Belorusiji naišle su na oštre reakcije Kijeva i Zapada.

Ukrajinske vlasti ocenjuju da je Minsk "nuklearni talac" Moskve, dok NATO naglašava da je ruska retorika "opasna i neodgovorna".

Najvažnije činjenice

U toku je 405. dan rata u Ukrajini.

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Putin posetio Krim i Marijupolj na godišnjicu ujedinjenja Krima sa Rusijom

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

22.30 - Klinton žali što je naterao Ukrajinu da odustane od nuklearnog oružja

Bivši američki predsednik Bil Klinton izrazio je žaljenje što je 1994. godine, kada je potpisan Budimpeštanski memorandum, "naterao" Ukrajinu da odustane od nuklearnog naoružanja.

- Osećam lični doprinos, jer sam ih (Ukrajinu) naterao da pristanu da se odreknu svog nuklearnog oružja. I niko od njih ne veruje da bi Rusija izvela ovaj trik da je Ukrajina još uvek imala svoje oružje - rekao je bivši američki predsednik u intervju za irsku televiziju "RTE".

21.00 Putin: Zbog sankcija razvijamo dugoročne mere

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da će antiruske sankcije Zapada ostati na snazi još dugo i da je zbog toga neophodno razviti mere za suvereni razvoj Rusije na duži rok.

Gavriil Grigorov/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

- Naravno, svi razumemo da su sankcije tu da bi ostale na snazi tako da su, uz prioritetne mere za zamenu uvezenih tehnologija i proizvoda, potrebne srednjoročne i dugoročne reforme, usmerene ka strateškim ciljevima suverenog razvoja zemlje - predožio je Putin na sednici predsedništva Državnog saveta, prenosi TASS.

20.15 - Trepovoj određen pritvor 

Sud u Moskvi odredio je danas pritvor za Dariju Trepovu optuženu da je izvršila teroristički napad u kafiću u Sankt Peterburgu u kojem je ubijen ratni izveštač Vladlen Tatarski.

- Sud je podržao istražni zahtev za određivanje pritvora Dariji Trepovoj do 2. juna 2023. godine - obrazložio je predsedavajući sudija, prenosi TASS.

19.50 - Ruska ambasada u Americi: Novi paket pomoći Kijevu još jedan korak ka eskalaciji

Ruska ambasada u Americi smatra da je novi paket američke pomoći Kijevu od 2,6 milijarde dolara još jedan korak ka eskalaciji konflikta i poziva Vašington da razmisle o širenju konflikta.

- Vašington je još jednom potvrdio svoju licemernu poziciju. Amerikanci nameravaju da odugovlače konflikt u Ukrajini onoliko koliko je to moguće. Odluka o isporuci pomoći Kijevu je korak ka eskalaciji krize i povećanju broja žrtava među civilima -  navodi se u komentaru ambasade.

U ambasadi navode da Ameriku ne interesuje sudbina Ukrajine, a istinska cilj pomoći Kijevu jeste da se zemlja pretvori u stalni izvor pretnji po bezbednost Rusije.

19.22 - Zalužni pričao sa načelnikom Združenog generalštaba američkih snaga

Glavnokomandujući ukrajinskih snaga Valerij Zalužni saopštio je da je u još jednom razgovoru sa načelnikom Združenog generalštaba američkih snaga Markom Milijem ispričao o „teškoj, ali kontrolisanoj“ situaciji na bojnom polju, navodi se na Telegramu Zalužnog.

U saopštenju se napominje da se on fokusirao na potrebu jačanja protivvazdušne odbrane Ukrajine i isporuke Kijevu oružja i municije.

18.23 - SAD: Novi paket vojne pomoći Ukrajini

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

Sjedinjene Američke Države objavile su novi paket vojne pomoć za Ukrajinu u vrednosti od 2,6 milijardi dolara, saopštio je Pentagon.

Ukrajini će biti dostavljena municija za sisteme „patriot“, „hajmars“, 23 miliona patrona, PVO radari, bacači granata i drugo.

17.00 - Peskov: Rusija će morati da preduzme kontramere u vezi sa pristupanjem Finske u NATO

Rusija će morati da preduzme kontramere u vezi sa pristupanjem Finske u NATO, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Kremlj smatra da je ovo još jedna eskalacija i da širenje NATO predstavlja pretnju našoj bezbednosti i interesima Ruske Federacije. Preduzećemo kontramere kako bismo osigurali sopstvenu bezbednost i taktički i strateški - upozorio je Peskov, istakavši da će Rusija odgovoriti onako kako smatra da treba.

16.33 - Rjabkov: Rusija će reagovati na članstvo Finske u NATO, mere ćemo objaviti kad dođe vreme za to

Profimedia
Sergej Rjabkov

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je da će Rusija reagovati na pristupanje Finske NATO i da će uzvratne mere objaviti kad za to dođe vreme.

Stanje odnosa Rusije i SAD danas se može okarakterisati rečju „krah“, rekao je Rjabkov i dodao da su odnosi dve zemlje razrušeni.
Kako je rekao, odgovornost za to je na Vašingtonu.

16.12 - Bajden pozdravio ulazak Finske u NATO, pozvao Mađarsku i Tursku da ratifikuju prijavu Švedske

Predsednik SAD Džozef Bajden pozdravio je današnje pristupanje Finske NATO-u i pozvao Tursku i Mađarsku da završe proces ratifikacije kako bi se Švedska pridružila tom vojnom savezu bez odlaganja.

Finska i Švedska su se zajedno prijavile za ulazak u NATO nakon napada Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Johanna Geron, Pool Photo via AP
Finska zastava u Briselu

15.20 - Rusija izdala nalog za hapšenje Darije Trepove zbog eksplozije u Sankt Peterburgu

Ruski Istražni komitet danas je izdao nalog za hapšenje Darije Trepove, koja je privedena u vezi sa, kako se navodi, terorističkim napadom u kafiću u Sankt Peterburgu u kojem je ubijen ratni izveštač Vladlen Tatarski.

U saopštenju Istražnog komiteta se navodi da je ona optužena za "nezakonito sticanje, skladištenje, nošenje i transport eksplozivnih materija i eksplozivnih naprava".

14.30 - Lukašenko: Uhapšeni kolaboranti su pravi gadovi

Beloruske snage pritvorile su preko 30 saradnika stranih obaveštajnih službi, koje je predsednik te države Aleksandar Lukašenko "pravim gadovima".

12.25Finska ulazi u NATO: Stoltenberg kaže da je to istorijski događaj, a evo šta misli Kremlj

12.07 - Šojgu: Ulazak Finske u NATO povećava rizik od sukoba

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da pristupanje Finske vojnom savezu NATO-a uz jačanje antiruskog kursa alijanse i povećanu vojnu pomoć Kijevu uvećava rizik od sukoba.

12.05 - Finska zvanično ulazi u NATO

Ruski predsednik Vladimir Putin dobiće suprotno od onoga što je želeo, proširenje NATO-a zbog rata u Ukrajini, rekao je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Pristupanje Finske alijansi kasnije tokom danas biće istorijski događaj i direktan rezultat ruskog napada na Ukrajinu, rekao je Stoltenberg, dodajući da će NATO obezbediti da i Švedska postane punopravni član.

11.21 - Nariškin: Poljska čeka trenutak da preuzme kontrolu nad delom teritorije Ukrajine

Direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin tvrdi da rukovodstvo Poljske čeka pravi trenutak da "preuzme kontrolu nad delom ukrajinskih teritorija". 

Nariškin smatra da zbog toga poljske vlasti ne žele mirno rešenje sukoba i protive se tome.

11.19 - Borelj: Kina da doprinese miru u Ukrajini

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je danas u Briselu, posle sastanka sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, da Kina ima "moralnu obavezu" da doprinese miru u Ukrajini.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning izjavila je danas da njena zemlja ne učestvuje u konfliktu u Ukrajini.

AP Photo/John Minchillo
Žozep Borelj

11.17 - Ruska komesarka za dečja prava odbacila optužbe MKS: Netačne su i nejasne

Ruska komesarka za dečja prava, protiv koje je Međunarodni krivični sud (MKS) podigao optužnicu za ratne zločine, rekla je danas da su optužbe MKS netačne i nejasne.

MKS je 17. marta izdao naloge za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i Marije Lvove-Belove, jer ih terete za nezakonito prebacivanje dece iz Ukrajine u Rusiju.

Lvova-Belova je rekla na konferenciji za novinare u Moskvi da je uvek tražen pristanak roditelja i da je ruska komisija na čijem je čelu uvek radila u najboljem interesu dece.

11.13 - Parlament Litvanije zabranio je građanima Rusije da kupuju nekretnine u državi

9.30 - Habek: Odluka o isporuci oružja stigla kasno

Ministar za ekonomska pitanja i zaštitu klime Nemačke Robert Habek tokom posete Kijevu smatra da je odluka nemačke vlade o isporuci oružja Ukrajini stigla kasno.

Nakon sastanka sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, Habek je priznao da Nemačka 2021. godine, kada je već govorio o mogućnosti eskalacije sukoba u Ukrajini, nije mogla ili nije htela da pruži vojnu pomoć koju je tražio Kijev.

- Promenili smo stav, ali je trajalo predugo - rekao je ministar.

9.12 Lavrov: Rusija i Kina spremne da brane zajedničke interese

Rusija i Kina su spremne da stanu rame uz rame u odbrani zajedničkih fundamentalnih interesa, strateškom koordinacijom svojih napora u globalnoj areni, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao da su kineski ministar spoljnih poslova Čin Gang, kao i njegovi prethodnici dobri prijatelji i kolege. 

Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP
 

- Naravno, delimo osećaj drugarstva i spremni smo da stanemo rame uz rame braneći uzajamno osnovne interese, strateški koordinirajući napore u globalnoj areni -  rekao je Lavrov u intervjuu za portal AIF.ru.

On je istakao da rusko-kineska saradnja igra "glavnu ulogu" u formiranju pravednijeg, uravnoteženijeg, policentričnog svetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu i centralnoj ulozi Ujedinjenih nacija, prenela je agencija TAŠ.

Prema rečima šefa ruske diplomatije, nedavna poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji je bila prekretnica u savremenoj istoriji rusko-kineskih odnosa i potvrda je "neviđeno visokog nivoa i posebnog karaktera bilateralne saradnje dve zemlje".

9.09 - Iguman poziva monahe da ostanu verni Crkvi

Situacija na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre jutros je mirna, vernici završavaju molitve, saopštila je kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva na svom Telegram kanalu.

- Lavra, jutros je sve mirno. Vernici završavaju molitve - navodi se u saopštenju UPC.

Iguman Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel koji se nalazi u kućnom pritvoru pozvao je monahe da ne napuštaju manastir.

AP Photo/Andrew Kravchenko
 

 

- Draga braćo i sestre, molim vas jedno: ne napuštajte Lavru ni zbog čega, nemojte da budete izdajnici. Ja ću biti u kontaktu sa vama. Zahvalan sam svima koji imaju i najmanji odnos prema crkvi. Pozivam sve da dođu u Lavru - rekao je on.

Oni koji su danas protiv Ukrajinske pravoslavne crkve uskoro će se pokajati, istakao je mitropolit.

7.00 - Na udaru i Počajevska lavra

Pred poslanicima ukrajinske Rade u ponedeljak se našao predlog zakona o raskidu ugovora o zakupu Počajevske Uspenske lavre sa kanonskom Ukrajinskom pravoslavnom crkvom.

Predlagači zakona su više od 30 poslanika koji dolaze iz različitih stranaka i pokreta, najviše iz "Sluge naroda" (stranke ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog), "Glas", "Evropska solidarnost", pokreta "Za budućnost", prenele su "RIA Novosti".

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike