Zapad ne želi Lukašenka, a da li ga želi narod?

19.10.2020

09:25 >> 09:52

0

Juče protesti, danas reakcije svetskih zvaničnika

Zapad ne želi Lukašenka, a da li ga želi narod?
Copyright Tanjug/Maxim Guchek/Pool Photo via AP

Ni 24 časa nije prošlo od kada je Aleksandar Lukašenko položio zakletvu za novi mandat predsednika Belorusije, doduše na iznenadnoj inauguraciji, a već su stigle reakcije, kako od beloruskog naroda, tako i od EU i Amerike, koje negiraju njegovu novo-staru funkciju. Naime, juče su širom te zemlje održani protesti, u kojima je nekoliko osoba povređeno, kada je policija upotrebila vodene topove, dok je više od 10 demonstranata zadržano u pritvoru, a već danas svi svetski mediji prenose izjave visokih zvaničnika SAD i EU.

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori, na kojima je, prema podacima Centralne izborne komisije, pobedio Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Međutim, nakon toga su počeli masovni protesti jer opozicija smatra da su izbori pokradeni.

Predstavnik Stejt departmenta izjavio je za RIA Novosti da Amerika ne smatra Aleksandra Lukašenka zakonito izabranim predsednikom i da izbori koji su održani 9. avgusta nisu bili ni slobodni ni pošteni.

– Objavljeni rezultati su izmišljeni i nisu odražavali legitimitet. Sjedinjene Američke Države ne mogu smatrati Aleksandra Lukašenka zakonito izabranim liderom zemlje – rekao je predstavnik Stejt departmenta, komentarišući jučerašnju inauguraciju Lukašenka.

Iz Evropske unije stigle su slične reakcije, a kako se navodi, novi mandat Lukašenka nema demokratski legitimitet, a razlog su falsifikovani rezultati izbora.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj je u pisanom saopštenju povodom jučerašnje inauguracije predsednika Belorusije poručio da je “tzv. inauguracija” direktno suprotna volji velikog dela beloruskog stanovništva i da služi samo daljem produbljivanju političke krize u Belorusiji.

– Stav Evropske unije je jasan: beloruski građani zaslužuju pravo da ih zastupaju oni koje slobodno izaberu na novim inkluzivnim, transparentnim i verodostojnim izborima – poručio je Borelj.

U saopštenju izdatom u ime EU, Borelj naglašava pravo beloruskog naroda da kroz “nove slobodne i poštene izbore” bira svog predsednika, i to pod nadzorom OEBS-a.

Protesti u Minsku, upotrebljeni vodeni topovi, 10 uhapšenih

Foto: Tanjug/AP

Nekoliko osoba je povređeno kada je policija juče upotrebila vodene topove tokom protesta u Minsku, dok je više od 10 osoba zadržano u pritvoru, prenosi Rojters, pozivajući se na ruske medije.

Prema navodima očevica britanske agencije, hiljade ljudi izašle su danas na ulice Minska kako bi protestovale protiv iznenadne inauguracije predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Demonstranti su nosili zastave opozicije u crvenoj i beloj boji, dok su automobili u prolazu svirali u znak solidarnosti.

Na jedom od transparenata koje su učesnici protesta nosili pisalo je: “Ako imaš 80 odsto, zašto nas se plašis?”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike