Izdato upozorenje o "opasnom" izazovu krađe automobila na TikToku: "Kija" i "hjundai" na meti lopova!

30.03.2023

22:44

0

Policija je saopštila da je ove godine bilo 109 hapšenja zbog krađa automobila

Izdato upozorenje o "opasnom" izazovu krađe automobila na TikToku: "Kija" i "hjundai" na meti lopova!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Gradski zvaničnici su u četvrtak izdali novo upozorenje o "opasnom" trendu na TikToku koji podstiče tinejdžere da kradu vozila marki "kija" i "hjundai".

- Broj krađa popularnih marki automobila je porastao prošle godine - rekao je policijski komesar Kičan Ševel na konferenciji za novinare.

- Video-snimci na društvenim mrežama od prošle godine pokazali su koliko brzo i lako mogu biti ukradeni određeni modeli - rekao je on.

- Kao odgovor, njujorška policija je preduzela hitne korake da edukuje javnost o problemu i da građanima Njujorka obezbedi resurse za njegovo rešavanje. Trend je usmeren na modele "kija" i "hjundai" od 2011. do 2021. koji nisu opremljeni "privescima za ključeve" na daljinsko upravljanje - rekli su policajci.

U septembru je prijavljena 21 krađa "hjundaija" i sedam "kija" u pet opština - ali je broj skočio na 104 "hjundaija" i 99 "kija" u decembru, prema podacima NIPD. Ukupni broj krađa automobila u gradu skočio je sa 10.412 u 2021. na 13.745 prošle godine, što predstavlja povećanje od 32 odsto.

Do sada, ove godine, policijski statistički podaci pokazuju da je ukupno prijavljeno 3.046 krađa automobila, što je šest odsto više u odnosu na isti period prošle godine kada ih je ukradeno 2.869, pri čemu su gradski zvaničnici krivili TikTok.

Porastao broj hapšenja zbog krađa automobila

Policija je saopštila da je ove godine bilo 109 hapšenja zbog krađa modela spomenutih automobila.

U januaru su lopovi inspirisani društvenim mrežama čak pobegli sa neobeleženim vozilom njujorške policije i odvezli ga na 12-časovnu vožnju. Gradski zvaničnici kažu da se ukradena vozila obično nalaze napuštena, a da su Bronks i severni Menhetn omiljene mete. Prošlog meseca, 122. stanica NIPD-a na Stejten Ajlendu izdala je upozorenje o trendu, nudeći bezbednosne savete da bi sprečili potencijalne kradljivce automobila.

Saopštenje grada dolazi usred nacionalne debate o uticaju društvenih medija na društvo, uključujući nedavna saslušanja na Kapitol Hilu da se zabrani TikTok u kineskom vlasništvu.

- Mislim da je imperativ za Kongres i savezne zakonodavce da duboko zarone i pronađu pravi način za praćenje društvenih mreža - rekao je Adams.

Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na auto-putu je u februaru objavila da su dva proizvođača automobila razvila ažuriranja softvera za sprečavanje krađe koja su dostupna vlasnicima automobila.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike