Policajci i medicinska sestra u Kaliforniji optuženi za ubistvo: Čovek vikao da nema vazduha, vezanog ga pritiskali dok nije umro

30.03.2023

23:53

0

Autor: 24sedam

Nesrećni čovek je preminuo od akutne intoksikacije metamfetaminom tokom primene fizičke sile od strane policijskih organa

Policajci i medicinska sestra u Kaliforniji optuženi za ubistvo: Čovek vikao da nema vazduha, vezanog ga pritiskali dok nije umro
Američka policija - Copyright Profimedia

Sedam policajaca i jedna medicinska sestra u Kaliforniji optuženi su za ubistvo iz nehata Edvarda Bronštajna 2020. godine, kada su ga držali prikovanog za tlo dok je medicinska sestra pokušavala da mu uzme uzorak krvi.

Bronštajn je preminuo od akutne intoksikacije metamfetaminom tokom primene fizičke sile od strane policijskih organa, saopštili su medicinski zvaničnici okruga Los Anđeles.

Sve je počelo kada su dvojica optuženih policajaca zaustavili Bronštajna na auto-putu 5 u Kaliforniji zbog sumnje da vozi pod dejstvom alkohola. Prateći proceduru, policajci su ga odveli na parking patrole, gde je prvobitno odbio da mu se vadi krv.

Tada su ga policajci gurnuli na zemlju dok su mu bile lisice na rukama, naveo je okružni tužilac Los Anđelesa Džordž Gaskon u saopštenju.

Nekoliko policajaca optuženo je da su Bronštajna pritiskali kolenima dok su mu vadili krv. Dok je bio prikovan za zemlju, Bronštajn je više puta povikao "ne mogu da dišem" i molio za pomoć, pre nego što je ostao bez glasa, rekao je tužilac.

Bronštajn je držan licem prema zemlji još oko šest minuta,a više od 13 minuta nakon njegovih poslednjih povika, policajci su pokušali reanimaciju, ali on se više nije osvestio i kasnije je proglašen mrtvim, saopštio je Gaskon.

Smrt Bronštajna, koji je bio belac, dogodila se manje od dva meseca pre smrti Džordža Flojda, Afroamerikanca koga su policajci držali prikovanog za zemlju u Mineapolisu dok je molio da ga puste jer "ne može da diše".

Te njegove reči postale su kasnije poklič tokom antirasističkih protesta zbog policijske brutalnosti širom SAD i sveta u leto 2020, navodi Rojters.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike