Neredi u Kolumbiji, gerilci napali vojsku: U napadu poginulo devet vojnika, isto toliko i povređenih

29.03.2023

23:50

0

Autor: 24sedam

Vojska se za sada nije oglašavala o broju žrtava, ali je potvrdila da je akciju izvršila Nacionalna oslobodilačka armija, poslednja aktivna gerilska grupa

Neredi u Kolumbiji, gerilci napali vojsku: U napadu poginulo devet vojnika, isto toliko i povređenih
Ilustracija - Copyright Printscreen/YouTube/ Buenaventura en Línea

U nemirima koji su izbili u Kolumbiji rano jutros, kada su gerilaci - pripadnici Nacionalne oslobodilačke armije (ELN) upali u vojnu postaju u u blizini granice sa Venecuelom, poginulo je najmanje devet vojnika, ranjeno još devet, saopštile su vlasti.

Vojska se za sada nije oglašavala o broju žrtava, ali je potvrdila da je akciju izvršila Nacionalna oslobodilačka armija, poslednja aktivna gerilska grupa u zemlji, prenosi AP.

Ovo je najozbiljniji napad od nastavka mirovnih pregovora sa vladom u okviru napora prvog levičarskog predsednika Kolumbije Gustava Petra da Kolumbiji donese "potpuni mir" .

U svojoj Tviter objavi on je osudio napad i poručio da su oni koji su ga izveli "apsolutno daleko od mira i od naroda", kao i da su sedmorica ubijenih bili vojnici na obaveznom služenju vojnog roka, a dvojica oficiri kolumbijske vojske.

Glavnokomandujući kolumbijske vojske, general-major Helder Giraldo, izjavio je da će vojska nastaviti operacije protiv ELN u državi Norte de Santander i da će podneti tužbu zbog "ozbiljnog kršenja međunarodnog humanitarnog prava".

Narko bande i dalje kontrolišu neka područja

Neka ruralna područja Kolumbije su i dalje pod kontrolom narko-bandi i pobunjeničkih grupa, uprkos istorijskom mirovnom sporazumu iz 2016. godine sa Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije, organizaciji poznatoj po skraćenici FARC.

Osnovana 1964. godine i prvobitno inspirisana kubanskom revolucijom, pobunjenička grupa ELN sada broji između 2.000 i 4.000 pripadnika koji su aktivni u Kolumbiji i u susednoj Venecueli.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike