Eskobarovi ljubimci se sele iz Kolumbije: Dve zemlje rešile da udome "neustrašive zveri"

04.03.2023

21:15

0

Autor: J. J.

Slanje nilskih konja nazad u rodnu Afriku nije dozvoljeno, a 60 nilskih konja biće premešteno u Indiju, a 10 u Meksiko

Eskobarovi ljubimci se sele iz Kolumbije: Dve zemlje rešile da udome "neustrašive zveri"
Pablo Eskobar - Copyright Profimedia

Kolumbija planira da premesti 70 svojih nilskih konja, potomaka iz privatne menažerije trgovca drogom Pabla Eskobara, u nove domove u Indiji i Meksiku u pokušaju da kontroliše njihov povećani broj, rekao je lokalni guverner.

U Kolumbiji trenutno ima između 130 i 160 nilskih konja, prema podacima kolumbijske vlade, i oni su se proširili daleko izvan Eskobarovog bivšeg ranča gde su u početku bili samo jedan mužjak i tri ženke, objavio je danas Si-En-En.

Nilski konji bili su deo kolekcije egzotičnih životinja koje je Eskobar sakupio 1980-ih na svom ranču oko 250 kilometara od Medelina. Vlasti su premestile nakon Eskobarove smrti 1993. godine većinu drugih životinja, ali ne i nilske konje jer su bili preteški za transport.

Ali od tada su počeli da se brzo razmnožavaju, šireći se duž sliva reke Magdalene, i sada predstavljaju ekološki izazov i zabrinjavaju obližnje stanovnike, saopštile su vlasti.

AP Photo/Fernando Vergara
 

Studija objavljena u časopisu "Nejčr" upozorila je da bi broj nilskih konja mogao da se poveća na 1.500 u roku od dve decenije.

Vlasti su pokušavale ranije da kontrolišu populaciju nilskih konja koristeći kastracije i ispaljivanje kontraceptivnih strelica, ali su te akcije imale ograničen uspeh i zbog toga postoji plan da se 70 nilskih konja prebaci u prirodna staništa u Indiji i Meksiku, napisao je guverner provincije Antiokia na Tviteru.

Slanje nilskih konja nazad u rodnu Afriku nije dozvoljeno, a 60 nilskih konja biće premešteno u Indiju, a 10 u Meksiko, objavio je Si-En-En.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike