Postignut dogovor u Izraelu: Odlaže se reforma pravosuđa!

27.03.2023

17:39

0

Autor: M.M.

Gvir je rekao da će se Zakon o reformi pravosuđa naći na glasanju tokom letnjeg zasedanja parlamenta

Postignut dogovor u Izraelu: Odlaže se reforma pravosuđa!
Copyright Tanjug/ AP Photo/Oren Ziv

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu i ministar unutrašnjih poslova Ben Gvir postigli su dogovor da reforma pravosuđa u Izraelu bude odložena do jula.

Gvir je rekao da će se Zakon o reformi pravosuđa naći na glasanju tokom letnjeg zasedanja parlamenta, prenosi Si-En-En (CNN).

Takođe, on je pristao da odloži reformu pravosuđa u zamenu za obećanje da će ona biti pokrenuta nakon skupštinske pauze, dodaje Rojters.

Tanjug/ AP Photo/Oren Ziv
 

- Pristao sam da odustanem od veta na donošenje zakona u zamenu za obavezu premijera Benjamina Netanijahua da će zakon biti predat Knesetu na odobrenje na narednoj sednici - rekao je Gvir.

Kao deo sporazuma, biće uspostavljena Nacionalna garda u okviru ministarstva za nacionalnu bezbednost, navodi se u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova je danas insistirao da zakon o reviziji pravosuđa ipak dođe na glasanje tokom letnjeg zasedanja Kneseta. On je rekao da je stav premijera Netanijahua da zakon bude podnet Knesetu na usvajanje na sledećoj sednici ukoliko ne bude postignut dogovor tokom skupštinske pauze.

AP Photo/Ariel Schalit
 

Podsetimo, zbog reforme pravosuđa na hiljade ljudi izašlo je juče na ulice.

Građani su palili su autoputeve, blokirali ključnu infrastrukturu, a u Jerusalimu su demonstranti uspeli da probiju zaštitne barikade čiji je zadatak bila da zaštiti sigurnost rezidencije izraelskog premijera.

Do ponoći su dekani vodećih istraživačkih univerziteta najavili kako do daljnjega zatvaraju svoje institucije i pridružuju se otporu, najveći sindikat radnika Hisadrut za ponedeljak je najavio generalni štrajk, a ostavku je momentalno podneo i generalni konzul Izraela u Njujorku Asaf Zamir.

Bili su i obustavljeni letovi na aerodromu Ben Gurion.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike