Nemačka štrajkuje: Najveći aerodromi zatvoreni, javni prevoz obustavljen! (FOTO/VIDEO)

27.03.2023

09:27

0

"Ovo je akcija preživljavanja za milione radnika usled visoke inflacije", naveo je lider sindikata

Nemačka štrajkuje: Najveći aerodromi zatvoreni, javni prevoz obustavljen! (FOTO/VIDEO)
Copyright AP Photo/Matthias Schrader

Autobuski, železnički i avio-saobraćaj širom Nemačke danas je paralisan, zbog najvećeg štrajka u toj zemlji u prethodnih nekoliko decenija, kojim su pogođeni milioni putnika.

Jednodnevni štrajk, koji je organizovao trgovinski sindikat Ver.di, zajedno sa železničkim i transportnim sindikatom EVG, samo je jedna od obustava rada prethodnih meseci, koje su pogodile najveće evropske ekonomije, u vreme kada su cene hrane i energenata porasle.

AP Photo/Matthias Schrader
Aerodrom u Minhenu

Dva najveća nemačka aerodroma, Minhen i Frankfurt, obustavila su sve letove, dok je železnički operater "Dojče ban" otkazao sve međugradske železničke usluge.

Sindikat Ver.di predstavlja oko 2,5 miliona zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i javnom transportu i aerodromima, dok EVG predstavlja oko 230.000 ljudi iz "Dojče bana" i autobuskih kompanija.

AP Photo/Matthias Schrader
 

Lider sindikata Ver.di, Frank Verneke, rekao je da je ovo akcija preživljavanja za milione radnika usled visoke inflacije.

Osnovni troškovi u Nemačkoj skočili su više nego što se očekivalo za februar. U pitanju je porast od 9,3 odsto u odnosu na godinu ranije, a pritisak na cene ostao je uprkos pokušaju Evropske centralne banke da zaustavi skok povećanjem kamatnih stopa.

Vođa EVG Martin Burkert rekao je za "Augzburger Alemajne" da zaposleni još nisu dobili adekvatnu ponudu i upozorio je da bi moglo da dođe do novih štrajkova, pa i za uskršnji praznik.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike