Japan želi da 85 odsto muškaraca koristi porodiljsko odsustvo: "Ovo nam je poslednja šansa"

26.03.2023

23:05

0

Kišida je rekao da će njegova vlada, takođe, preduzeti korake za povećanje plata mladim radnicima i jačanje ekonomske pomoći

Japan želi da 85 odsto muškaraca koristi porodiljsko odsustvo: "Ovo nam je poslednja šansa"
Copyright Profimedia

Dete koje sedi na očevim ramenima i smeši se tokom šetnje parkom je tipična slika japanskog "ikumena", što je termin povezuje japanske reči ikudži, koja označava brigu za decu i ikemen, koja se odnosi na kul muškarce, prenosi CNN.

Japanske vlasti su naširoko promovisale ovaj termin u protekloj deceniji kako bi se izborile protiv ozloglašenog dugog radnog vremena u zemlji koje ne samo da je očeve radoholičare lišilo vremena za porodicu, već je i doprinelo da stopa nataliteta bude jedna od najnižih u svetu.

Kako bi iskoristio poslednju šansu da preokrene tu situaciju, japanski premijer Fumio Kišida je prošle nedelje predstavio niz mera, uključujući povećanje dodataka za decu i obećanje da će se broj muških radnika koji koriste očinsko odsustvo povećati sa sadašnjih 14 na 50 procenata do 2025. godine i na 85 odsto do 2030. godine.

Kišida je rekao da će njegova vlada, takođe, preduzeti korake za povećanje plata mladim radnicima i jačanje ekonomske pomoći, kako bi se stvorilo okruženje pogodno za podizanje dece bez briga, prenosi Kjodo.

AP Photo/Michal Dyjuk
Fumio Kišida

- Tokom 2030-ih, mlada populacija u Japanu će opadati dvostruko brže nego danas. Narednih šest do sedam godina će biti poslednja šansa da se preokrene opadajući natalitet - rekao je Kišida, dodajući da će njegova vlada do kraja marta izraditi paket politike prema deci.

U Japanu je 85,1 odsto žena koje ispunjavaju uslove koristilo porodiljsko odsustvo u fiskalnoj 2021. do marta 2022. godine, ali je to učinilo samo 13,97 odsto muškaraca. 

Mnogi radnici kažu da su zabrinuti da bi uzimanje odsustva moglo da preoptereti kolege.
Broj beba rođenih u Japanu 2022. godine pao je na novi rekordno nizak nivo sedmu godinu zaredom, na manje od 800.000, prvi put od kada je počela da se vodi evidencija 1899. godine, pokazali su vladini podaci objavljeni krajem prošlog meseca.

Kišida je istakao da povećati potrošnju kako bi se borio protiv pada nataliteta, dodajući da je fokus na politici prema deci najhitnija tačka na dnevnom redu ove godine, ali nije razjasnio kako će finansirati budžet.

Javni rashodi Japana koji se odnose na podršku porodici iznosili su oko 10 triliona jena, odnosno 75 milijardi dolara u fiskalnoj 2020. godini, što je činilo 2,01 odsto bruto domaćeg proizvoda, po čemu zemlja zaostaje za razvijenim evropskim ekonomijama.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike